Door de stad lopen, lastige puzzels oplossen en aan het eind een geheim onthullen - klinkt spannend, toch? Een speurtocht voor volwassenen brengt je op plaatsen, die je nog nooit hebt gezien en je leert je omgeving op een geheel nieuwe manier kennen. Bovendien versterkt zo'n groepservaring ook de samenhang van het team. Hoe je zelf een speurtocht voor volwassenen kunt organiseren, kun je hieronder lezen.
Het eerste wat je moet doen, is natuurlijk de route bepalen. De deelnemers mogen immers niet doelloos door de hele stad dwalen. De speurtocht werkt het beste als het team de juiste route volgt, want daar wachten alle aanwijzingen om hen naar hun bestemming te leiden.
Verken locaties, die misschien niet bij iedereen bekend zijn. Ga op zoek naar plaatsen met een unieke charme. Richt je dus niet alleen op bezienswaardigheden en veelbezochte plaatsen, die alle deelnemers al door en door kennen.
Als je de route eenmaal hebt uitgestippeld, loop hem dan opnieuw. Let daarbij op de volgende punten:
Op je voorbereidende verkenningstocht kun je het beste ook een paar foto's van alle potentiële stopplaatsen maken. Zo kun je thuis de tijd nemen om te kiezen welke plaatsen deel moeten uitmaken van de speurtocht en ze als een puzzel in elkaar zetten. Maak ook foto's van mogelijke verbergplaatsen voor aanwijzingen of hulpmiddelen als geheugensteuntje.
Het basiskader - de route - is nu voorhanden. Als je de speurtocht voor volwassenen zelf maakt, is de volgende stap de speurtocht met activiteiten te vullen. Lastige opdrachten die concentratie, een vlijmscherpe geest en het vermogen om creatief te kunnen denken, zijn nu vereist. Het volgende zou hier bijvoorbeeld denkbaar kunnen zijn:
Belangrijk: bedenk goede verbergplaatsen!
Als je enveloppen met vragen of accessoires voor de speurtocht voor volwassenen wilt verstoppen, kies dan de plaatsen daarvoor verstandig uit. Vooral plaatsen, waar het altijd druk is, zijn minder geschikt als verbergplaats. Het risico dat niet vreemde mensen de verborgen voorwerpen ontdekken en stelen, is dan te groot. Stop ze in plaats daarvan in kleine doosjes met combinatiesloten, die het team pas kan openen als ze de code hebben gekraakt.
De speurtocht voor volwassenen wordt nog leuker als de deelnemers de puzzels met behulp van accessoires kunnen oplossen of kleine voorwerpen blijven vinden, die aanwijzingen geven over wat de bestemming precies zou kunnen zijn.
Een eerste hulpmiddel hiervoor kan een stadsplattegrond zijn, die je meestal gratis online kunt uitprinten. Het wordt extra spannend als je een historische kaart ter beschikking stelt. Zo puzzelt het team eerst hoe de stad zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en welke plaatsen uit het verleden met het heden overeenkomen.
Daarvoor kun je een verhaal bedenken, dat past bij de stadsgeschiedenis van de tijd waaruit de stadsplattegrond stamt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de adel van de 17e eeuw of de eerste grote zakenlieden van de 19e eeuw? Bij het zelf maken van een speurtocht voor volwassenen zijn zulke raamvertellingen echt heel waardevol. Ze voegen een extra funfactor toe en helpen je bij het vinden van geschikte opdrachten.
Extra accessoires kunnen interessante aanwijzingen voor de volgende stopplaats opleveren, bijvoorbeeld:
Je creativiteit kent hier geen grenzen! Wil je liever niet te veel tijd aan de voorbereiding besteden en er toch op vertrouwen dat alles op rolletjes loopt? De speurtocht van myCityHunt is in vele steden beschikbaar. Je team en jij kunnen dan meteen aan de slag, zonder enige voorbereiding. De pret kan dan meteen beginnen, zelfs spontaan!
Een goede planning is echt nodig om de speurtocht voor volwassenen tot een groot succes te maken. Het weer speelt tijdens een speurtocht een bijzonder belangrijke rol. Als het plotseling gaat stormen en regenen, is het snel met de pret gedaan. Helaas is dit echter niet te plannen. Het beste is dus om een paar alternatieven voor slecht weer achter de hand te hebben. In dat geval kun je een speurtocht organiseren…
Vergeet ook niet om rollen toe te wijzen, zodat de speurtocht niet in een chaos eindigt. Wijs aan het begin elke deelnemer een taak voor het spel toe, zodat iedereen een bepaalde verantwoordelijkheid op zich kan nemen en niemand zich buitengesloten voelt. Je zou de volgende rollen kunnen toewijzen:
Een speurtocht kan wel een paar uur duren. Tijdens het verzamelen van aanwijzingen, puzzelen en wandelen zal er vroeg of laat trek ontstaan. Om de moed erin te houden, zorg je voor wat snacks en drinken. Veilig verpakt, zodat dieren er niet van kunnen eten, kun je ze samen met de aanwijzingen verstoppen. Als alternatief kan de route je ook naar een restaurant of een café leiden. Tip: leg daar een opdracht klaar! Je kunt ook het menu van het restaurant gebruiken om een boodschap te coderen. Je kunt bijvoorbeeld de nummers van bepaalde gerechten gebruiken om een cijfercode te maken, die het team later dan nodig heeft om een slot te kunnen openen.
Zelf een speurtocht voor volwassenen bedenken, is natuurlijk altijd erg leuk. Gebruik het dus voor verschillende gelegenheden! Het is bijvoorbeeld een geweldige teambuildingsactiviteit. Samen puzzels ontcijferen, vertrouwen op elkaars vlijmscherpe geest en als groep kunnen presteren, komen hier allemaal samen.
Tegelijkertijd is een speurtocht voor volwassenen een geweldige manier om een nieuwe stad te leren kennen als je net verhuisd bent. Je kunt tegelijkertijd nieuwe leuke mensen ontmoeten en je eerste contacten leggen. Misschien ontstaan hier wel een paar nieuwe vriendschappen uit?
Speurtochten zijn ook altijd een leuke activiteit voor vrijgezellenfeesten. In dit verband kun je elke stopplaats voorzien van een aanwijzing, waar de route vervolgens naartoe gaat. De laatste puzzel leidt de groep naar het treinstation of naar het vliegveld, waar de reis echt kan beginnen!
Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.
Organiseer het zelf Voors & tegens van het zelf organiseren |
Boek tickets Voors & tegens van het boeken van tickets |
Zeer tijdrovend | Makkelijk te boeken |
|
|
Alleen op papier | Intuïtieve webapplicatie |
Gratis (behalve de materiaalkosten) | Niet gratis |
Aanpasbaar | Geen eigen taken |
Als je de opdrachten en puzzels hebt gemaakt, heb je slechts een paar uur voorwerk nodig. In ieder geval moet je de route wel een keer lopen. Het is ook een goed idee om de puzzels een keer door te spelen. Mocht je niet zoveel voorbereidingstijd willen investeren, dan is een speurtocht van myCityHunt een prima optie. Het kost je misschien twee minuten om je aan te melden en je bent meteen klaar om te gaan.
In principe heb je maar een paar accessoires nodig om zelf een speurtocht te kunnen maken: papier, pennen, een paar kistjes voor de stopplaatsen en het spel kan al beginnen. Maar hoe uitvoeriger de voorbereiding, hoe leuker het natuurlijk wordt. Een individueel ontworpen schatkaart is bijvoorbeeld een geweldig extraatje. Zelfs een kompas doet betrouwbare dienst. Een praktisch idee is om de smartphones van de deelnemers erbij te betrekken - bijvoorbeeld als camera voor bewijsfoto's of voor communicatie met de organisator van de speurtocht.
Een speurtocht voor volwassenen is geschikt voor minstens twee tot ongeveer 20 personen. Voor grote groepen zijn de voorbereidingen echter wel ingewikkelder. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er voldoende ruimte moet zijn om de puzzels samen op te lossen - zo kunnen 10 of meer mensen zelden samenkomen op een bankje in het park. Bij grotere groepen kan het zinvol zijn om verschillende teams te vormen, zodat je de speurtocht meteen in een wedstrijd kunt veranderen.