TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets
myCityHunt - De speurtocht voor je smartphone

Schattenjacht voor kinderen

slechts
€ 12,99
p.p.

Schattenjacht voor kinderen: hoe je kleine en grote groepen kunt inspireren

De omgeving verkennen, lastige opdrachten oplossen en aan het eind een grote schat vinden - daar gaan kinderogen echt van glinsteren! Een schattenjacht voor kinderen belooft plezier, spel en spanning in één en is zowel voor kleine als voor grote groepen geschikt. Hier kun je lezen hoe je zelf een spannende schattenjacht kunt maken.

Hoe werkt een schattenjacht voor kinderen?

Ergens in de omgeving ligt er een schat verborgen. Maar waar? Dat moeten de kinderen gaan uitzoeken. Daarvoor gaan ze gezamenlijk naar verschillende aanwijzingen op jacht. Deze kunnen overal verstopt zijn en onthullen allerlei informatie. Ze geven bijvoorbeeld hints waar de volgende aanwijzing verborgen is of wat de schat eigenlijk precies is.

Als de kinderen alle puzzels hebben opgelost en de aanwijzingen correct hebben opgevolgd, vinden ze hun weg naar de schatkist. Nu kunnen de kleine schatzoekers hem eindelijk gaan plunderen!

Maak zelf een schattenjacht voor de kinderen

Alles wat je nodig hebt voor een schattenjacht zijn wat creatieve ideeën, planningsvaardigheden en een paar geschikte accessoires. Het resultaat is een geweldige activiteit voor kinderen, die niet alleen leuk is maar hen ook helpt om hun vaardigheden op cognitief niveau te ontwikkelen. Om de schattenjacht tot een groot succes te maken, volgen hier enkele tips en aanwijzingen over hoe je die het beste kunt organiseren.

1. Verzamel enkele ideeën

De eerste vraag is: wat moet het thema van de schattenjacht voor kinderen zijn? Moet er überhaupt wel een thema zijn? Beslissen over een thema geeft je geweldige mogelijkheden om een heel verhaal rond de schattenjacht te bouwen. Zo maak je het nog spannender en worden de kinderen ondergedompeld in een fantasiewereld, die helemaal van hen is. Als elk kind een interessante rol op zich kan nemen, wordt de het zoeken nog leuker.

Dit is precies hoe het gaat bij de schattenjact van myCityHunt. In teamverband ontrafel je een eeuwenoud mysterie. Het spel is ook voor oudere kinderen geschikt!

Populaire thema's zijn bijvoorbeeld:

  • Piraten
  • Goudzoekers
  • Avonturiers
  • Ridders
  • Dappere prinsessen en prinsen
  • Ontdekkingsreizigers en archeologen
  • Detectives
  • Politieagenten

2. Koop enkele accessoires

Wat is het allerbelangrijkste voor een schattenjacht? Natuurlijk een schat! En die moet de kleine gasten natuurlijk prikkelen! Maar waar zijn ze het meest in geïnteresseerd? Als het voetbalteam van je kind is uitgenodigd, is het antwoord niet moeilijk te raden. Hetzelfde geldt als er kinderen van de gymnastiekgroep, de muziekschool, de dansclub of andere hobbygroepen van je kind langskomen.

Maar wat als er totaal verschillende interesses zijn? Gelukkig zijn er een paar dingen, die bijna elk kind leuk vindt. Dit zijn onder andere:

  • Snoepgoed
  • Bellenblazers
  • Ballonnen
  • Kleurrijke krijtjes
  • Stickers
  • Plasticine
  • Kleine speelfiguren of pluche dieren

De weg naar de bestemming kan ook met een paar accessoires worden versierd. Wat dacht je van een schatkaart? Daarop teken je de locatie van de afzonderlijke stopplaatsen, die bezocht moeten worden... en misschien zelfs de schat. Als je echter nog niet wilt onthullen waar de schat verborgen ligt, verberg dan bij de laatste stopplaats een aparte kaart, die de locatie onthult.

Je kunt de afzonderlijke stopplaatsen markeren met symbolen, die een aanwijzing geven welke opdrachten de kleintjes daar te wachten staan. Welke accessoires je nodig hebt, hangt af natuurlijk van de opdrachten af. Hieronder staan een paar ideeën.

3. Bedenk puzzels en andere uitdagingen

Een schattenjacht voor kinderen is natuurlijk niet leuk zonder puzzels. Lastige opdrachten zijn ook een deel van het plezier. Ze kunnen betrekking hebben op de meest uiteenlopende gebieden:

  • Kennis
  • Logisch denken
  • Vaardigheid
  • Teamwerk
  • Sport
  • Cijferwerk
  • Knutselen
  • Legpuzzel

Veel hiervan kan bovendien gecombineerd worden. Wat dacht je van een kennispuzzel, die de kinderen later de weg wijst? Hiervoor heb je eerst een schatkaart nodig. Knip die vervolgens in puzzelstukjes. In het ideale geval komt het aantal puzzelstukken overeen met dat van de kleine gasten. Bedenk ook een paar vragen die bij het thema passen, als je dat hebt gekozen.

Stel nu elk kind om de beurt een vraag. Als ze het goede antwoord geven, winnen ze een puzzelstukje. Bereid nog een paar vragen voor, voor het geval de kinderen het antwoord niet weten. Als ze alle stukjes gewonnen hebben, voeg ze dan samen tot de schatkaart.

In het geval dat de schattenjacht in de openlucht plaatsvindt, kun je heerlijk sportieve spelletjes integreren. Wat dacht je ervan om de kinderen over een omgevallen boomstam te laten balanceren of op één been naar de volgende aanwijzing te laten springen op weg naar de schat?

4. De planning van het proces

Je schat is klaar en je hebt ook al veel ideeën verzameld voor stopplaatsen en spelletjes. Nu moet je dit alles op een rijtje zetten en stevig gaan plannen. Allereerst heb je een goede verstopplaats voor de schat nodig. Je kunt hem begraven in je eigen achtertuin of verstoppen in een lage boomtop of struik als je daartoe de gelegenheid hebt.

Binnen in huis is bijvoorbeeld een kleine grot van gespannen waslijnen, dekens en kussens een goede plek om de schat te verstoppen. Het allerbelangrijkste is, dat de schatkist niet direct zichtbaar is en dat de kinderen hem niet van tevoren ontdekken.

De volgende vraag is: hoeveel stopplaatsen moeten er zijn? Zorg ervoor dat je altijd de tijd in gedachten houdt. De schattenjacht mag niet langer dan twee tot drie uur duren, zodat de kinderen hun motivatie niet verliezen en ongeduldig worden.

Baseer het aantal tussenstops op hoe lang de kinderen over elke opdracht doen. Loop ook de route om in te schatten hoeveel tijd de kleintjes alleen al nodig zullen hebben om te lopen. In de meeste gevallen is vijf tot tien stopplaatsen een geschikt uitgangspunt.

Schattenjacht voor kinderen voor hun verjaardag en andere gelegenheden

Er zijn veel gelegenheden om een schattenjacht voor kinderen te organiseren. Het is vooral geschikt voor kinderverjaardagsfeestjes. Vooral bij thema’s zijn bij schattenjachten erg leuk omdat elk kind dan in een spannende rol kan kruipen en zich echt kan uitleven.

Ook feesten in de sportclub of andere hobbygroepen worden een heel bijzondere gebeurtenis dankzij een schattenjacht, die kinderen niet zo snel zullen vergeten. De schattenjacht moet wel passen bij de hobby en opdrachten bevatten die daarop zijn afgestemd.

De schoolomgeving is ook een ideale omgeving voor een schattenjacht. Zo kan van de laatste dag voor de zomervakantie een schatzoekdag worden gemaakt of gaan de kinderen tijdens het schoolreisje met de schatkaart op ontdekkingstocht en verkennen ze de omgeving!

Zelf een speurtocht organiseren of deze boeken?

Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Organiseer het zelf
Voors & tegens van het zelf organiseren
Boek tickets
Voors & tegens van het boeken van tickets
Zeer tijdrovend Makkelijk te boeken
  • Juiste moeilijkheidsgraad is moeilijk in te schatten
  • Vereist veel onderzoek
  • Veel creativiteit nodig
  • Al meer dan 1.785.000 keer gespeeld
  • Geoptimaliseerd concept
  • Liefdevol vormgegeven rondleidingen
Alleen op papier Intuïtieve webapplicatie
Gratis (behalve de materiaalkosten) Niet gratis
Aanpasbaar Geen eigen taken

Hoe organiseer ik een schattenjacht voor kinderen?

Je hebt niet veel nodig om een schattenjacht voor kinderen te organiseren: een schat, wat spannende puzzels en een schatkaart. Als je alles hebt, verspreid je de puzzels langs een route en verstop je de schat. Vervolgens geef je de kleintjes de eerste aanwijzing, die hen naar de eerste stopplaats zal leiden. Vanaf nu moeten de kinderen zelf de weg vinden tot ze uiteindelijk bij de schat aankomen.

Hoe werkt een schattenjacht voor kinderen?

Bij een schattenjacht voor kinderen is het de bedoeling dat ze een verborgen schat vinden. Er is een kaart als hulpmiddel, maar er zijn ook enkele uitdagingen te overwinnen. Je bepaalt zelf welke dat zijn. Kinderen kunnen puzzels oplossen, sportieve opdrachten uitvoeren of zich een weg door de omgeving banen. Het doel is om de verborgen schat te vinden. Idealiter is de schatkist gevuld met een kleine verrassing.

Hoe plan ik een schattenjacht voor kinderen?

De beste manier om een schattenjacht voor kinderen te plannen, is achterstevoren. Dit betekent: leg eerst de schat klaar en bedenk dan een verstopplaats. Stippel vervolgens een route uit van de schat naar het startpunt. Maak ten slotte de schatkaart en verdeel de taken langs de route.

Hoe speel je een schattenjacht?

Een schattenjacht voor kinderen werkt volgens een eenvoudig principe. De opdracht is een verborgen schat te vinden - maar niet zomaar willekeurig, maar met behulp van een schatkaart. Extra spanning wordt aan het spel toegevoegd als er verschillende opdrachten en puzzels zijn, die moeten worden uitgevoerd om de verstopplaats te kunnen vinden. Hulpmiddelen als pennen, briefjes, verrekijkers en dergelijke kunnen daarbij goed van pas komen.

Wij ♥ stedelijke avonturen!Impressum