Het volgende kinderpartijtje of familiefeestje staat voor de deur. Zeker voor de jonge gasten wil jij jouw dierbaren natuurlijk iets onvergetelijks bieden. Wat is er onvergetelijker en vooral persoonlijker dan een speurtocht, die je zelf organiseert, in jouw eigen achtertuin?
Met deze 7 tips wordt jouw speurtocht in de achtertuin een succes en maak je van de hele dag een (familie)ervaring waar iedereen nog jaren over zal praten.
Bekijk jouw tuin eens goed: hoe groot is de tuin? Is het kronkelend of eerder open? Zijn er tuinhuisjes of bomen, die als bijzondere stoppunten kunnen dienen? Zijn er plekken waar niet op gelopen mag worden (bloembedden) of die gevaar kunnen opleveren (tuinvijver)?
Wees duidelijk: voor welke leeftijdsgroep is de speurtocht bestemd? Ben jij jouw speurtocht voor kinderen (kleuterschool-/basisschoolleeftijd/5e-7e klas) of volwassenen of beiden aan het ontwikkelen? Zijn er deelnemers met een lichamelijke of een verstandelijke handicap? Zou het zinvol zijn om meerdere teams te vormen? 5 deelnemers per team is een bewezen standaardmaat.
Tip 1 en 2 leiden ons tenslotte naar tip 3: kronkelige, ongemaaide tuinen met een groot oppervlak lenen zich uitstekend voor speurtochten met schuilplaatsen. Voor kleinere tuinen en weinig deelnemers kan het zinvol zijn om slechts enkele, duidelijk herkenbare stoppunten aan te bieden, waarbij op elk stoppunt verschillende taken kunnen worden uitgevoerd.
Hoe ouder je deelnemers zijn, hoe complexer je de speurtocht in de tuin kunt maken, bijvoorbeeld met stoppunten die op elkaar voortbouwen: alleen wie puzzel A succesvol voltooit, kan ook puzzel B vinden of de individuele stoppunten leiden alleen tot deeloplossingen, dat pas aan het einde een totaalplaatje oplevert.
Voor jongere deelnemers moet je elk stoppunt persoonlijk begeleiden om hulp te bieden. Oudere deelnemers kunnen wel met lastige puzzels aan hun lot worden overgelaten. Wat zich voor alle leeftijden heeft bewezen: verzin voor de speurtocht in de tuin een thema! Voor een verjaardagsfeestje voor kinderen is een piraten speurtocht een goed idee of een speurtocht rond een kinderfilm, die net uit is. Voor een huwelijksjubileum kun je de deelnemers op elk stoppunt vermaken met speciale kenmerken uit het huwelijksleven van het gevierde paar.
Wissel puzzeltaken af met stoppunten waar deelnemers ook fysiek stoom af kunnen blazen. Dit houdt de aandacht en de motivatie tot de laatste taak vast - het hoogtepunt van jouw speurtocht in de tuin!
Als je meer dan één team hebt, zorgt een wedstrijd voor bijzonder plezier. Een wedstrijd om snelheid kan echter alleen in grote tuinen worden uitgevoerd. In kleinere tuinen kun je prestatiepunten toekennen of zelfs twee teams rechtstreeks tegen elkaar laten strijden. Dat maakt de stadsrally in de tuin ook voor jou bijzonder spannend - je treedt dan immers op als scheidsrechter!
Het klassieke seizoen voor speurtochten in de achtertuin is van paaszondag tot het begin van het nieuwe schooljaar. Maar waarom zouden deelnemers zich niet warm kunnen aankleden en in de besneeuwde tuin kunnen spelen? Houd er echter rekening mee dat je niet wilt dat het te lang duurt. Een maximale limiet van twee uur mag niet worden overschreden. Aangezien er geen garantie is op goed weer, zelfs niet in de zomer, kun je je stadsrally in de achtertuin zo opzetten dat deze op elk moment kan worden afgebroken of kan worden geannuleerd zonder dat het spel onafgemaakt aanvoelt. Zorg in ieder geval voor een alternatief spel voor het geval je het evenement naar binnenshuis moet verplaatsen.
Als je je speurtocht in de tuin voor kinderen ontwerpt, zijn prijzen de kers op de taart. Maar volwassenen kunnen ook door prijzen worden gemotiveerd om door jouw tuin te ploegen. Zorg ervoor dat elke deelnemer echt een kleine lekkernij krijgt en dat de (gepercipieerde) waarde overeenkomt met de behaalde prestatie. Op deze manier geef je elke deelnemer een heel persoonlijk gevoel van prestatie en voorkom je de perceptie van een oneerlijke behandeling.
Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Vraag hulp! Bij het verzamelen van ideeën, het ontwikkelen van puzzels en het ter plaatse uitvoeren ervan. Vraag gerust een kind om samen met jou de anderen een bijzondere ervaring te bezorgen. Door dit te doen, tover je een sprankeling in de ogen van het kind lang voordat de eigenlijke speurtocht in de tuin plaatsvindt.
De speurtocht in de tuin is voorbij. Zorg er nu voor dat je de mening van de deelnemers krijgt: wat vonden ze leuk, wat vonden ze minder? De lof van de deelnemers is jouw beloning, mis het niet. En constructieve opmerkingen maken het nog beter: het is voor jouw volgende speurtocht in de tuin!
Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.
Organiseer het zelf Voors & tegens van het zelf organiseren |
Boek tickets Voors & tegens van het boeken van tickets |
Zeer tijdrovend | Makkelijk te boeken |
|
|
Alleen op papier | Intuïtieve webapplicatie |
Gratis (behalve de materiaalkosten) | Niet gratis |
Aanpasbaar | Geen eigen taken |
Tijdens een speurtocht in de tuin is het een goed idee om de inheemse planten en dieren mee te nemen: je kunt bijvoorbeeld vragen tot welke boomsoort de hoogste boom in de tuin behoort. Taken voor de speurtocht, waarbij de volgende aanwijzing in bijvoorbeeld een knoest verstopt zit, gaan ook goed samen met een speurtocht in de tuin.
Het is niet zo moeilijk om zelf een speurtocht in de tuin te organiseren. Bedenk eerst een route. Dan moet je taken bedenken en de volgorde van de gebeurtenissen gedetailleerd plannen. Bedenk ook welke prijzen er passen bij de speurtocht in de tuin.