Speurtochten voor volwassenen zijn er in alle soorten en maten. Of het nu een behendigheidsspel, een kennispuzzel of het oplossen van een geheime code is, een bonte mix van verschillende opdrachten maakt de speurtocht een spannende aangelegenheid. In dit blog vind je een aantal suggesties voor het uitstippelen van speurtochten om de speurtocht voor volwassenen gevarieerd en vermakelijk te maken.
Speurtochten voor volwassenen zijn er in verschillende categorieën. Als je geen sporters of wetenschappers hebt uitgenodigd, die allemaal dezelfde interesses hebben, is het aan te raden om verschillende soorten activiteiten te combineren. Zo kan iedereen op zijn eigen sterke punten uitblinken. In principe zijn er de volgende categorieën:
Er zijn veel manieren om mensen tijdens de speurtocht in beweging te krijgen. Het mooie is dat je maar een paar accessoires nodig hebt voor het uitvoeren van sportieve opdrachten. Gasten moeten er wel op voorbereid zijn dat ze kunnen gaan rennen of springen - dit werkt minder goed in een pak. Mogelijke opdrachten zijn:
Kennispuzzels zijn universeel toepasbaar in de speurtochten voor volwassenen. Een eenvoudige quiz kan overal worden gespeeld. Tip: Geef antwoorden in meerkeuzestijl en wijs een letter of cijfer toe aan elk antwoord. Dit resulteert dan in een codewoord of cijfercode om de volgende aanwijzing mee te ontcijferen.
Kennispuzzels voor tijdens speurtochten zijn ook een geweldige manier om mee te beginnen, zodat het team elkaar kan leren kennen. Als je de individuele sterke punten van de deelnemers kent, kun je voor iedereen een vraag inbouwen die voor anderen bijna onmogelijk te beantwoorden is. Op die manier kan iedereen meteen vanaf het begin een sterke prestatie leveren en heeft het team genoeg om over te praten. Je kunt de kennisvragen ook afstemmen op de jarige of het bruidspaar: Wanneer was de verloving? Wat is hun geboorteplaats?
Logica- en wiskundepuzzels kunnen echt uitdagend zijn tijdens speurtochten voor volwassenen - wie het hoofd koel weet te houden, wordt de held van het team. Mogelijke opdrachten zijn:
Tip: probeer alle combinatorische en logische opdrachten voor de speurtocht één keertje spelen. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat de opdrachten oplosbaar zijn.
Papier, schaar, lijm, karton - hiermee moeten de deelnemers een modelbrug bouwen, die 500 gram gewicht kan dragen. Of deel hout, zagen en vijlen uit aan de groep om een kleine sculptuur te maken. Er zijn talloze manieren om opdrachten uit te voeren die handvaardigheid vereisen. Deze activiteiten zijn niet per se geschikt voor onderweg, maar het zijn ideale vervangende opdrachten als het weer niet meewerkt.
Speurtochten staan bekend om hun lastige opdrachten. Laat de deelnemers een beetje puzzelen en raden. Dit maakt de speurtocht spannender en tegelijkertijd leren de individuele speurders elkaar beter kennen. Mogelijke puzzelopdrachten voor tijdens de speurtocht voor volwassenen zijn:
De speurtocht met uitdagingen voor volwassenen is vooral leuk als de deelnemers creatief mogen zijn. Hier zijn heel verschillende benaderingen mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een behendigheidsspel: de deelnemers moeten een emmer met water vullen bij een beek of rivier. Ze mogen de emmer echter niet verplaatsen. In plaats daarvan moeten ze gereedschap of ambachtelijke voorwerpen pakken die helpen bij het oplossen van de opdracht.
Een andere creatieve opdracht kan zijn om voorwerpen te verwisselen. Dit kan goed worden geïntegreerd in een verhaal: De bruidegom heeft dringend een hoed nodig, of de jarige wil een paraplu. Maar de groep heeft maar één cent te besteden. Nu is het de taak om te ruilen met voorbijgangers of hun eigen spullen te verkopen om de opdracht te vervullen.
Vooral op een vrijgezellenfeest of bij een verjaardag mogen grappige opdrachten tijdens speurtochten voor volwassenen niet ontbreken. Ze zorgen voor vermaak en afwisseling in het spel. Een activiteit kan bijvoorbeeld zijn om een voorwerp van voorbijgangers te krijgen door de groep het netjes te laten vragen of iets in ruil aan te bieden - geef bijvoorbeeld een lijstje: een stukje kauwgom, een haarband, een telefoonnummer... Als de groep succes heeft en alle voorwerpen heeft kunnen bemachtigen, die ze zochten, krijgen ze een beloning.
Interactieve opdrachten zijn ook goed voor de speurtocht voor volwassenen. De deelnemers zeggen hun voornaam en moeten dan woorden vormen uit de afzonderlijke lettergrepen en er een zin van maken. Of misschien een wedstrijdje: wie kan het langst op één been staan of de meeste getallen uit een getallenreeks onthouden? De winnaar mag beslissen wie de volgende uitdaging moet oplossen.
Aan het begin van het plannen van een speurtocht is de vraag of er accessoires nodig zijn om de opdrachten op te lossen. Het antwoord is: niet per se. De speurtocht wordt echter wel spannender als er een paar hulpmiddelen worden gebruikt. Een zeer universeel hulpmiddel is de smartphone. Hiermee kunnen deelnemers bewijsfoto's maken, instructies ontvangen of hun GPS gebruiken.
Een interactieve speurtocht met ondersteuning voor smartphones is ook beschikbaar op myCityHunt. Zonder verdere voorbereidingen kun je dan met je team op avontuur - de speurtocht met een smartphone is in veel steden beschikbaar.
Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.
Organiseer het zelf Voors & tegens van het zelf organiseren |
Boek tickets Voors & tegens van het boeken van tickets |
Zeer tijdrovend | Makkelijk te boeken |
|
|
Alleen op papier | Intuïtieve webapplicatie |
Gratis (behalve de materiaalkosten) | Niet gratis |
Aanpasbaar | Geen eigen taken |
Goede opdrachten tijdens speurtochten voor volwassenen sluiten aan bij de interesses en de persoonlijkheden van de deelnemers. Voor atleten zijn rennen, springen en andere activiteiten goede manieren om zichzelf te bewijzen. Creatieve geesten houden van hersenkrakers en wiskundefanaten vinden het leuk om lastige getallensommen op te lossen. Populair bij alle deelnemers zijn opdrachten, die iets met de groep te maken hebben, zoals het vormen van woorden uit de eerste letters van voornamen of het raden van verjaardagen van teamgenoten.
Er is een grote verscheidenheid aan doe-opdrachten tijdens een speurtocht voor volwassenen. Over het algemeen kunnen ze worden onderverdeeld in categorieën, zoals sportopdrachten, kennispuzzels, knutselopdrachten, wiskundesommen en nog veel meer.
Een korte quiz duurt slechts een paar minuten, een moeilijke opdracht met accessoires of een sportieve opdracht ongeveer 15 minuten. Daarom bepaalt de keuze van de soorten opdrachten hoeveel individuele stopplaatsen zinvol voor een speurtocht zijn. Een goede richtlijn is dat je ongeveer 15 activiteiten en stopplaatsen nodig hebt voor een speurtocht van drie uur. Het is het beste om de opdrachten van tevoren te spelen, zodat je een goed idee hebt van de benodigde tijd.