Bijna iedereen kent wel een speurtocht uit zijn kindertijd. Over berg en dal door het aangrenzende bos. De stappen moeten worden geteld en er moet naar aanwijzingen worden gezocht. En dit alles voor een schat, die meestal uit allerlei lekkers bestaat, die op de winnaars aan de finish wacht.
Wanneer de term speurtocht ter sprake komt, denken de meeste mensen meteen aan verjaardagsfeestjes voor kinderen ver in het verleden. Het hoeft echter niet te stoppen bij goede herinneringen, want er zijn tal van manieren om een stadsrally interessant en leuk voor volwassenen te maken. De truc is om een speurtocht voor volwassenen zo te ontwerpen dat het niet als kinderlijk wordt gezien en als een te serieus verplicht programma.
Alles valt en staat met de juiste planning. Daarom moet je niet te laat met het organiseren van een speurtocht beginnen. Omdat vaak wordt onderschat hoeveel werk er achter een dergelijke actie zit. Er komt méér bij kijken dan alleen het bedenken van een paar spelletjes en puzzels en de daarbij behorende verstopplaatsen. Bedenk in het begin hoeveel mensen zullen deelnemen aan jouw speurtocht en in welke setting deze plaats moet vinden.
Je moet ook bedenken hoeveel deelnemers je zult hebben. Als er meer dan acht mensen zijn, kan het zinvol zijn om de de deelnemers aan de speurtocht in teams te verdelen. Dit zorgt ervoor dat iedereen actief betrokken wordt bij het oplossen van de taken en dat er geen ‘leidersgroep’ ontstaat, die de rest van het team domineert en alles zelf oplost. Tijdens de speurtocht in de stad moet immers iedereen plezier hebben en een beetje kunnen puzzelen.
Aanwijzingen, die deelnemers in de loop van de rally tegenkomen, dienen daarom ook waterafstotend te zijn. Je moet er ook voor zorgen dat ze niet gemakkelijk kunnen weg waaien. Denk goed na over hoe lang de schattenjacht moet duren: het is tenslotte belangrijk om ervoor te zorgen dat de speurtocht niet met andere plannen van de deelnemers botst.
Loop de route voor de zekerheid van tevoren een keer zelf. Je wilt immers voorkomen dat de deelnemers voor onverwachte obstakels komen te staan. Het is ook verstandig om culinaire stops gewetensvol te plannen en bijvoorbeeld een reservering bij het restaurant van jouw keuze te maken.
Als je nu overweegt om zelf een stadsrally op te zetten, vind je hieronder een paar tips en trucs om er voor alle betrokkenen een succes van te maken:
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om van een speurtocht voor jou en je teamgenoten een uniek evenement te maken. Je kunt de keuze van de opdrachten het beste op gemeenschappelijke interesses en hobby's baseren. Doorslaggevend is en blijft de lol die je met elkaar hebt.
Het belangrijkste bij het ontwerpen van een speurtocht voor volwassenen is een moeilijkheidsgraad, die op de groep is afgestemd: de taken mogen niet te gemakkelijk zijn, maar zeker ook niet te moeilijk, want te ingewikkelde puzzels zorgen al snel voor frustratie bij de spelers. Daarnaast moet je ook veel aandacht besteden aan het zo gevarieerd mogelijk maken van de verschillende taken in het spel, zodat er geen verveling optreedt en de verschillende sterktes van de spelers worden aangesproken.
De vragen kunnen worden gebaseerd op gebieden zoals wiskunde, taal, logica, observatievaardigheden of zelfs algemene kennis. Het opnemen van marcherende pop, groepstaken of het verzamelen van bepaalde materialen kan ook het enthousiasme voor een speurtocht voor volwassenen vergroten.
Daarnaast kun je ook passanten bij het spel betrekken. Dit is vooral handig voor een speurtocht in de stad. Je kunt ook technische hulpmiddelen inbouwen, zoals gps-apparaten, oude gsm's, Polaroid camera's of kompassen. Door deze aanvullende materialen in het spel te gebruiken, heb je een breder scala aan mogelijke taken: nu kun je ook taken voor de speurtocht opnemen waarvoor je gebouwen, personages of jezelf moet fotograferen. Zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn er als het gaat om taken bijna geen grenzen aan jouw verbeeldingskracht.
Het positieve van een stadsrally voor volwassenen is dat je niet op het juiste moment hoeft te wachten, want het is eigenlijk altijd het juiste moment. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje, een klasreünie, een feestje of een vrijgezellenfeest – zo'n evenement kan bijna altijd en ongeacht het seizoen worden georganiseerd.
En als je jezelf nog steeds de vraag stelt: "Waarom zou ik door bossen en steden lopen, raadsels oplossen om aan het einde een schat te vinden, die ik ook zonder meer zelf zou kunnen kopen?” Denk dan aan het gezegde: de reis is belangrijker dan de bestemming en uiteindelijk is die gedeelde ervaring dus het belangrijkste. Onvergetelijke herinneringen en een versterkte cohesie in de groep zijn de beloningen van een geslaagde speurtocht.
Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.
Organiseer het zelf Voors & tegens van het zelf organiseren |
Boek tickets Voors & tegens van het boeken van tickets |
Zeer tijdrovend | Makkelijk te boeken |
|
|
Alleen op papier | Intuïtieve webapplicatie |
Gratis (behalve de materiaalkosten) | Niet gratis |
Aanpasbaar | Geen eigen taken |
Een speurtocht voor volwassenen werkt net als een speurtocht voor kinderen. Het enige verschil is dat de focus op de interesses en de vaardigheden van volwassenen ligt. De puzzels zijn wat lastiger en vereisen meer kennis. Volwassenen kunnen vaak ook langere afstanden afleggen.
De taken van een speurtocht voor volwassenen kunnen zeer divers zijn. De volgende opties zijn echter bijzonder populair:
De kosten van speurtochten en stadsrallys voor volwassenen lopen sterk uiteen. Een zelfgeorganiseerde speurtocht als een gezinsuitje is gratis of met een heel klein budget mogelijk. De tours van myCityHunt zijn gericht op privégroepen en kosten 12,99 € per persoon. Zakelijke speurtochten beginnen bij ongeveer 30 € per deelnemer.