St. Mariä Himmelfahrt, ook wel bekend als St. Marien, is een historisch en architectonisch juweel in het pittoreske stadje Ahaus in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Deze rooms-katholieke kerk is niet alleen een plek van aanbidding, maar ook een bewijs van de veerkracht en artistieke bekwaamheid van haar gemeenschap door de eeuwen heen.
De oorsprong van St. Mariä Himmelfahrt gaat terug tot de 14e eeuw, toen de eerste katholieke kerk in Ahaus werd gebouwd. Helaas werd dit oorspronkelijke gebouw in 1400 door een brand verwoest. Uit de as verrees een nieuwe driebeukige kerk, bekroond met de iconische 68 meter hoge toren, gebouwd tussen 1498 en 1519. Deze toren, gemaakt van stevig zandsteen, heeft de tand des tijds doorstaan en staat trots als symbool van uithoudingsvermogen en geloof.
In 1863 werd het gotische schip van de kerk opnieuw getroffen door een stadsbrand. Maar de veerkrachtige geest van de Ahaus-gemeenschap bleef overeind. Binnen de overgebleven buitenmuren werd de kerk herbouwd als een driebeukige, vier traveeën Neo-Gotische bakstenen hallenkerk met een twee traveeën, recht gesloten koor. De inwijding van de nieuwe structuur vond plaats op 20 november 1865. De wederopbouwkosten bedroegen 35.000 Thaler, met een aanzienlijke bijdrage van de brandverzekering en de resterende fondsen ingezameld door lokale inspanningen en een bisdom-brede collectie georganiseerd door de Ahauser burger en districtsbestuurder Maximilian von Kerckerinck zur Borg.
In 1896 werd de kerk verder uitgebreid met de toevoeging van een derde beuk. Ondanks deze verbeteringen bleven er structurele problemen in het schip, wat leidde tot een belangrijke beslissing in de vroege jaren 1960. Op 5 juni 1963 werd na een inspectie ter plaatse met Vicaris-generaal Laurenz Böggering besloten om het schip te slopen en opnieuw op te bouwen. De geschatte kosten voor dit project waren 600.000 DM, met financiële steun van de stad Ahaus en het Generaal Vicaris van Münster, aangevuld met gulle donaties van de parochianen.
Op 28 februari 1965 werd de laatste Heilige Mis gevierd in het oude schip voordat het werd gesloopt. De eerste steen voor het nieuwe gebouw werd gelegd op 19 september 1965. Ontworpen door de Keulse architect Erwin Schiffer, werd de nieuwe structuur ingewijd door bisschop Joseph Höffner op 7 augustus 1966. Het moderne ontwerp van de kerk, gekenmerkt door zijn heldere, rechthoekige betonnen structuur en rondom lamellengevels met glas-in-lood, staat in schril contrast met de historische toren. De ramen, vervaardigd door Georg Meistermann, voegen een levendige toets toe aan het eigentijdse ontwerp.
Speurtochten in Ahaus
Ontdek Ahaus met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Ahaus op een spannende en interactieve manier!
Hoewel het liturgische meubilair van de kerk voornamelijk dateert uit de wederopbouw van 1965, zijn er verschillende oudere artefacten bewaard gebleven. Een van deze is een 300 jaar oud zandstenen kruis, oorspronkelijk geplaatst aan de zuidkant van de eerdere kerk en later gebruikt als kerkhofkruis, nu gehuisvest in de kerk. De noordmuur toont een afbeelding van St. Anna met de Maagd en het Kind, daterend uit circa 1700. Dit stuk werd gebruikt voor het Annenaltaar tijdens de Sacramentsprocessie tot 1969.
Andere historische items omvatten twee reliëfs van de Neo-Gotische zijaltaren, een doopvont uit de oude kerk, en een timpaan met het alliantie wapen van de familie Horstmar-Ahaus uit de 14e eeuw, gelegen in de entreehal van de oude toren. Daarnaast zijn er een historistische icoon van de Altijddurende Bijstand, een barok kruis dat werd herontdekt tijdens de sloop in 1965, en vier half-reliëfs van de evangelisten van de barokke preekstoel van de gotische kerk bewaard gebleven.
Op de kruising van de toren en het nieuwe gebouw herdenken twee stenen platen uit 1865 de stadsbrand en de daaropvolgende wederopbouw van de kerk. De toren herbergt een vier-klokken bronzen beiaard gegoten door Petit & Edelbrock in 1948, met een toonschaal van b° – c′ – d′ – es′.
Het orgel van de kerk, gebouwd door Orgelbau Fleiter uit Münster, bevat 31 registers van zijn voorganger. Het instrument heeft 37 registers (plus vier transmissies en een extensie) verdeeld over drie manualen en pedaal. Het beschikt over verschillende koppelingen en een instelsysteem met 4096 combinaties, wat het een prachtige aanvulling maakt op het muzikale erfgoed van de kerk.
St. Mariä Himmelfahrt is meer dan alleen een kerk; het is een levend chroniek van de geschiedenis, veerkracht en artistieke evolutie van Ahaus. De mix van gotische en moderne architectonische elementen, samen met de rijke collectie historische artefacten, maakt het een must-see voor geschiedenisliefhebbers en architectuurliefhebbers. Of je nu wordt aangetrokken door zijn rijke verleden of zijn opvallende moderne ontwerp, een bezoek aan St. Mariä Himmelfahrt belooft een reis door de tijd en een diepere waardering voor het culturele erfgoed van Ahaus.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.