Stap aan boord van de Don Fernando II e Glória, een majestueuze houten fregat doordrenkt met geschiedenis en maritieme pracht. Gelegen langs de zuidelijke oever van de Taag in Cacilhas, Almada, Portugal, biedt dit opmerkelijke schip bezoekers een unieke blik op het gouden tijdperk van de Portugese zeemacht en ontdekkingsreizen.
Het verhaal van Don Fernando II e Glória begint in het begin van de 19e eeuw, te midden van de weelderige teakbossen van Nagar-Aveli in Portugees India. Bedacht door de Intendant van de Koninklijke Marine van Goa, Cândido José Mourão Garcez Palha, was het fregat bedoeld als een eerbetoon aan Portugal's blijvende maritieme erfenis. Hoewel het schip in 1824 werd goedgekeurd door koning João VI, werd de bouw vertraagd door politieke en economische onrust, en werd het pas in 1843 te water gelaten en naar Goa gesleept voor de afwerking.
Het fregat, genoemd ter ere van koning Ferdinand II van Portugal en Onze-Lieve-Vrouw van Glorie, was een wonder van maritieme techniek. Met ruime accommodaties ontworpen voor lange reizen, was het gebouwd om de ontberingen van de Carreira da Índia, de legendarische India-route die Portugal met zijn koloniën in India verbond, te weerstaan.
De eerste reis van Don Fernando II e Glória vond plaats tussen februari en juli 1845, onder bevel van kapitein Torcato José Marques. Met een bemanning van 145 mannen zeilde het fregat van Goa naar Lissabon, waarmee het begin van een illustere carrière werd gemarkeerd. Door de jaren heen ondernam het schip verschillende missies, van het vervoeren van militaire eenheden en kolonisten tot het vervoeren van koloniale bestuurders en zelfs verbannen gevangenen naar de verste uithoeken van het Portugese Rijk.
Een van de meest aangrijpende momenten in de geschiedenis van het fregat vond plaats in 1852, toen het de keizerin-gemalin van Brazilië, Amélie van Leuchtenberg, en haar zieke dochter, prinses Maria Amélia van Brazilië, naar het eiland Madeira vervoerde. Ondanks de hoop van de prinses op herstel, bezweek ze vijf maanden later aan tuberculose.
Het fregat speelde ook een cruciale rol in de verkenning en kolonisatie van Afrika. In 1854 vervoerde het de Portugese ontdekkingsreiziger António da Silva Porto en zijn expeditieleden naar Angola na hun monumentale reis door het continent. De deelname van het schip aan de kolonisatie van Huíla, Angola, in 1860, versterkte zijn plaats in de geschiedenis.
Speurtochten in Almada
Ontdek Almada met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Almada op een spannende en interactieve manier!
In 1865 veranderde Don Fernando II e Glória van een oorlogsschip in een opleidingsschip, ter vervanging van de Vasco da Gama als de Artillerieschool van de Portugese Marine. Gedurende de volgende 75 jaar diende het als een drijvend klaslokaal, waar generaties marinecadetten werden opgeleid. De laatste zeereis van het schip vond plaats in 1878, toen het de bemanning van de Amerikaanse bark Lawrence Boston voor de Azoren redde voordat het terugkeerde naar Lissabon.
Ondanks zijn illustere dienst, kreeg het fregat in 1963 een tragische wending. Een verwoestende brand brak uit tijdens reparatiewerkzaamheden, waardoor de romp en structuur van het schip ernstig werden beschadigd. Bijna drie decennia lang lagen de verkoolde resten van Don Fernando II e Glória verlaten in de moddervlakten van de Taag, een sombere herinnering aan zijn vroegere glorie.
In 1990 begonnen de Portugese Marine en de Nationale Commissie voor de Herdenking van de Portugese Ontdekkingen aan een ambitieus project om het fregat in zijn glorie van de jaren 1850 te herstellen. Onder leiding van vice-admiraal Francisco de Figueiredo e Silva Cunha Salvado kreeg het restauratieproject brede publieke en private steun. In 1998 werd Don Fernando II e Glória hersteld als een Hulpeenheid van de Marine en overgedragen aan het Marinemuseum.
De restauratie van het schip werd internationaal gevierd en ontving de International Maritime Heritage Award van de World Ship Trust. Erkend als een van de meest verbazingwekkende historische scheepsbehoudsprestaties, staat Don Fernando II e Glória als de vierde oudste bewapende fregat en het achtste oudste zeilende oorlogsschip ter wereld.
Vandaag de dag is de Don Fernando II e Glória een boeiend museumschip, dat bezoekers een meeslepende reis door de maritieme geschiedenis van Portugal biedt. Wanneer je aan boord stapt, word je terug in de tijd getransporteerd en kun je de zorgvuldig gerestaureerde dekken en hutten van het schip verkennen. Van de kapiteinshut tot het artilleriedek, elke hoek van het fregat vertelt een verhaal van avontuur, ontdekking en veerkracht.
Verwonder je over de indrukwekkende masten en tuigage van het schip, en stel je voor hoe de zeilen in de wind bollen terwijl het de hoge zeeën bevaart. Leer over het leven van de zeelieden die dit schip hun thuis noemden, hun dagelijkse routines en de uitdagingen die ze tegenkwamen op hun lange reizen. De ruime accommodaties van het schip, ooit een toevluchtsoord voor vermoeide reizigers, dienen nu als een getuigenis van het vernuft en vakmanschap van zijn bouwers.
Don Fernando II e Glória is niet slechts een relikwie uit het verleden; het is een levend monument voor de ontembare geest van Portugal en de blijvende verbondenheid met de zee. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een maritieme liefhebber, of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan dit prachtige fregat is een onvergetelijke ervaring die je een diepere waardering zal geven voor het rijke tapijt van de Portugese maritieme erfgoed.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.