De Collegiale Kerk Sint-Begga, lokaal bekend als Collegiale kerk Sint-Begga, is een indrukwekkend symbool van zowel geloof als geschiedenis in het hart van Andenne, België. Deze neoklassieke rooms-katholieke kerk, ontworpen door de beroemde architect Laurent-Benoît Dewez, is een baken van architectonische pracht en historische betekenis. De kerk werd ontworpen in 1764, met de eerste steen gelegd op 23 juli van dat jaar, en de bouw duurde van 1770 tot 1775. Ze werd ingewijd in 1773 en gewijd aan Sint-Begga, een figuur van grote historische betekenis.
Sint-Begga, die rond 694 overleed, was de betovergrootmoeder van Karel de Grote en kwam uit een adellijke familie. Ze was de dochter van Pepijn van Landen en de zus van Sint-Gertrudis van Nijvel. Haar leven werd gekenmerkt door onrust, vooral na de moord op haar echtgenoot, Ansegisus. Na de aanbevelingen van paus Sergius I, stichtte Begga in 692 een klooster in Andenne als dank aan God voor de overwinning van haar zoon Pepijn van Herstal. Volgens de legende volgde ze goddelijke instructies bij het oprichten van wat later de stad Andenne zou worden.
Het klooster, oorspronkelijk bedoeld voor 30 reguliere kanunnikessen die volgens strikte regels leefden, vereiste ook een mannelijke aanwezigheid voor liturgische diensten. Daarom werden tien reguliere kanunniken toegestaan, wat een gevoel van bescherming bood voor de kanunnikessen. Tegen de 9e eeuw begon het klooster te seculariseren en bereikte het zijn hoogtepunt in de late 12e eeuw. Het kwam toen onder leiding van leken, die alleen leden van de aristocratie rekruteerden die zichzelf financieel konden onderhouden. Het Handvest van Namen in 1207 bevestigde de overgang naar een adellijk kapittel, wat rijkdom en landerijen aan de linkeroever van de Maas naar het klooster bracht.
In de loop van de tijd transformeerde de gemeenschap in een kostschool voor kinderen van adellijke afkomst, die hen voorbereidde op mogelijke huwelijken binnen hun sociale klasse. Degenen die deel bleven uitmaken van het kapittel bereikten vaak hoge politieke, economische of sociale posities. De stad Andenne bestond, naast het adellijke kapittel, uit twee wijken met zeven kerken. In 1762 waren deze kerken in zo'n slechte staat dat ze met toestemming van Maria Theresia van Oostenrijk werden gesloopt en hun stenen werden hergebruikt om de huidige kerk te bouwen. De Rue des sept églises in Andenne herdenkt nog steeds deze kerken.
Speurtochten in Andenne
Ontdek Andenne met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Andenne op een spannende en interactieve manier!
De huidige Collegiale Kerk Sint-Begga is gebouwd van Maassteen en heeft een zeldzame koortoren. Het interieur van het schip en de zijbeuken is bescheiden, terwijl het koor, transept en de koorkapellen meer versierd zijn. Hoog boven het altaar bevindt zich een triomfgroep die de verrezen Christus met engelen afbeeldt, met daaronder een schilderij van De Hemelvaart van de Maagd door de Antwerpse schilder Antheunis.
Het koor herbergt een gotisch stenen doopvont uit de 15e eeuw en een lezenaar uit 1510. Zes werken van Isidore Lecrenier uit Hoei, in opdracht gemaakt tussen 1856-1858, beelden het leven van Begga uit. De koorbanken, waarschijnlijk gebouwd in de 17e eeuw, zijn afkomstig uit een oudere collegiale kerk. In het linkertransept bevindt zich een altaar gewijd aan Sint-Jozef, met daarboven een 17e-eeuws schilderij van Sint-Begga. Het rechtertransept heeft een altaar gewijd aan het Heilig Hart, met een 19e-eeuws schilderij van Begga's zus, Sint-Gertrudis.
Het gewelf in de kruising is versierd met symbolische voorstellingen van de vier evangelisten: Lucas met de os, Johannes met de adelaar, Marcus met de leeuw en Matteüs met de engel. De zijbeuken herbergen verschillende biechtstoelen met houtsnijwerk, gemaakt in 1778 door N. Pierard uit Bouvignes-sur-Meuse. De preekstoel, vervaardigd in 1779 door timmerman J.-J. Genicot, heeft medaillonversieringen gesneden uit hout door François-Joseph Denis uit Namen in hetzelfde jaar.
Onder de opmerkelijke kunstwerken bevindt zich het schilderij De Kindermoord, gemaakt in 1615 door Louis Finson uit Brugge. Twee koperen panelen bij de zij-ingangen vermelden de namen van 218 personen die tijdens de Eerste Wereldoorlog op 20 en 21 augustus 1914 door Duitse soldaten werden geëxecuteerd.
Achterin, op de galerij, staat een orgel gebouwd in 1731 door Thomas Weidtman uit Ratingen, Duitsland. Dit orgel stond oorspronkelijk in de oude collegiale kerk en werd gecombineerd met het orgel uit de oude Sint-Pieterskerk in de huidige kerk. De schatkamer herbergt verschillende voorwerpen, waaronder een Merovingische reliekschrijn van Sint-Begga, zilverwerk, liturgische gewaden, schilderijen, grafstenen, cultusobjecten, Andenne-porselein en gedrukte werken.
In een koorkapel links van het hoogkoor ligt het graf van Sint-Begga. Dit 12e-eeuwse grafmonument is bedekt met een zwarte marmeren tafel die op vijf pilaren rust, bekend als de Tafel van Begga, waarvan wordt geloofd dat deze bovennatuurlijke krachten bezit. Elke vrijdag, na de mis van 7:30 uur, brachten moeders hun zieke kinderen om ze tussen de tafel en de basis te schuiven, dit drie keer herhalend of in totaal 27 keer tijdens een noveen. Begga werd ook aangeroepen om stotteraars te genezen vanwege haar naam (stotteren in het Frans: bégaiment). De processie ter ere van haar vindt nog steeds plaats op 7 juli.
De Collegiale Kerk Sint-Begga is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een schatkamer van rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waardoor het een must-see is voor iedereen die Andenne bezoekt.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.