Herrieder Tor, een prachtig stadspoort en een iconisch monument van de Midden-Franken stad Ansbach, staat trots aan de zuidkant van de oude stad. Genoemd naar het kleine stadje Herrieden, ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Ansbach, is deze historische structuur een bewijs van het rijke erfgoed en de architecturale evolutie van de stad.
Herrieder Tor is een van de vijf oorspronkelijke stadspoorten van Ansbach, naast Nürnberger Tor, Würzburger Tor, Neues Tor en Schlosstor. Het bevat enkele van de oudste bestaande vestingwerken in de stad. Het onderste deel van de poort dateert uit de 15e eeuw, met de eerste vermelding van zijn voorganger in 1374. Oorspronkelijk strekte de stadsmuur zich verder naar het noorden uit, en de poort stond nabij de voormalige Löwenapotheke. Tijdens de stadsuitbreiding onder Markgraaf Albrecht Achilles in de 15e eeuw werden de stadsmuur en poort naar het zuiden verplaatst naar hun huidige locatie.
De transformatie van Herrieder Tor naar zijn huidige vorm begon in 1684/85 toen Georg Andreas Böckler, onder het bewind van Markgraaf Johann Friedrich, de toren in een achthoekige vorm verhoogde. De poorttoren, zoals we die vandaag de dag zien, werd tussen 1750 en 1751 gebouwd door de markgravenbouwinspecteur Johann David Steingruber, in opdracht van Karl Wilhelm Friedrich van Brandenburg-Ansbach. Deze barokke herbouw werd uitgevoerd op de fundamenten van de eerdere structuur.
In 1987 schonk de Lions Club van Ansbach een beiaard, die aan de noordkant van de toren werd geïnstalleerd. Sindsdien wordt dagelijks om 11:00 uur en 17:00 uur de melodie van de Hohenfriedberger Marsch gespeeld, die begint met de woorden Auf Ansbach-Dragoner! Auf Ansbach-Bayreuth!
Speurtochten in Ansbach
Ontdek Ansbach met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Ansbach op een spannende en interactieve manier!
Sinds 2003 huisvest het torengebouw het kantoor en de tentoonstellingsruimte van de Kunstverein Ansbach e.V. Daarnaast is sinds 2008 de Ansbach-afdeling van de Frankenbund hier gevestigd, die lezingen organiseert en het Edmund-Zöller-Archief onderhoudt voor de verzameling en archivering van lokale historische documenten en afbeeldingen. Op de Dag van het Open Monument is de toren open voor bezoekers. Tijdens de Groene Nacht, wanneer veel van de bezienswaardigheden en monumenten van Ansbach verlicht zijn, heeft Herrieder Tor ook een lichtinstallatie.
De oorspronkelijke poortstructuur was veel lager, zoals te zien is aan de resterende verdedigingsdoorgang ten oosten van de poort. Deze doorgang, samen met de vierkante basisstructuur en de binnenste spitsboog, bestaat nog steeds. De barokke achthoekige toren is gebouwd op de gotische basisstructuur en heeft een bolvormig dak met een lantaarn (bekend als een Welsche Haube) en vier klokken. Het heeft ook geribbelde pilasters en stucdecoraties, evenals een poortportiek met een driehoekig fronton. De inscriptieplaat boven de boog aan de noordgevel dateert uit 1684/85 en herdenkt het bouwwerk van Georg Andreas Böckler. Onder deze marmeren plaat bevindt zich het zogenaamde Niefer-wapen met de naam Johann Herman Niefer in de bovenste balk. De sluitsteen van de boog heeft het wapen van Ansbach, zij het zonder de vis, als reliëf.
De 47 meter hoge poorttoren wordt geflankeerd door twee afgeronde hoekpaviljoens. Dit zijn tweelaagse gebouwen met mansardedaken, geribbelde pilasters en stucdecoraties, gebouwd onder Leopoldo Retti en Johann David Steingruber in 1733/34. Op het zuidelijke poortplein, waar Promenade en Maximilianstraße samenkomen, staat de zogenaamde Tulpfontein. Deze bronzen fontein, ontworpen door beeldhouwer Josef Gollwitzer in 1979, is gevormd als een tulpbloesem en verwijst naar de dichter August Graf von Platen, die in Ansbach werd geboren en ook bekend stond als de tulp in de Duitse dichterstuin. De fontein kreeg een nieuwe fundering tijdens restauratiewerkzaamheden in 2015.
Herrieder Tor is niet alleen een historisch monument; het is een levendig onderdeel van het culturele leven van Ansbach. Bezoekers kunnen de tentoonstellingen en archieven in de toren verkennen, lezingen bijwonen en genieten van de dagelijkse uitvoeringen van de beiaard. De architectonische schoonheid van de poort, gecombineerd met de historische betekenis, maakt het tot een must-see attractie in Ansbach. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een liefhebber van architectuur, of gewoon de charme van deze Beierse stad wilt ervaren, Herrieder Tor biedt een unieke blik op het verleden en heden van Ansbach.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.