Het Franziskanerkloster Attendorn, gelegen in het pittoreske stadje Attendorn in Noordrijn-Westfalen, Duitsland, is een historisch juweel dat bezoekers uitnodigt om terug in de tijd te stappen en de rijke geschiedenis ervan te ervaren. Dit klooster, opgericht in de 17e eeuw door Franciscaner Observanten, heeft eeuwen van veranderingen, overleven en transformatie meegemaakt, waardoor het een fascinerende bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als toeristen.
Het verhaal van het Franziskanerkloster Attendorn begint op 5 september 1636, toen de aartsbisschop van Keulen, Ferdinand van Beieren, de Franciscanen van de Thüringse Provincie toestemming gaf om een klooster in Attendorn te stichten. Dit was een belangrijke ontwikkeling, vooral gezien de recente heroprichting van de Thüringse Provincie in 1633 na de Reformatie. De lokale gemeenteraad stemde twee jaar later in met de oprichting, op voorwaarde dat de broeders de jeugd zouden onderwijzen in de vrije kunsten en de katholieke leer.
In eerste instantie huurden de Franciscanen een huis in de stad, waar ze een kapel inrichtten en hun educatieve en religieuze activiteiten begonnen. De bouw van een toegewijde kerk en klooster begon in 1648 en was voltooid in 1656. Vanwege bouwfouten moest de oorspronkelijke kerk echter worden afgebroken en opnieuw worden gebouwd. De nieuwe kerk, ontworpen door de Kapucijner broeder Ambrosius von Oelde, werd in 1682 ingewijd door de hulpbisschop van Keulen, Johann Heinrich von Anethan.
Het kloostercomplex heeft door de jaren heen vele uitdagingen gekend. Twee verwoestende branden in 1742 en 1783 vernietigden grote delen van de gebouwen, waaronder de kerk, het klooster en de school. De kerk werd herbouwd tussen 1784 en 1790 en werd de laatste rustplaats voor veel leden van de familie von Fürstenberg. Ondanks deze tegenslagen bleef het klooster functioneren, zij het in verminderde capaciteit, en werd het in 1804 opnieuw bezet.
De secularisatie van kloosters in het begin van de 19e eeuw bracht verdere veranderingen met zich mee. In 1822 nam de stad Attendorn de kloostergebouwen over en gebruikte ze voor het gemeentelijke Progymnasium, dat later evolueerde tot het Rivius-Gymnasium, de hoogste school van de stad. De kerk stond leeg tot 1838, toen het werd herbestemd als arsenaal door een Landwehr-bataljon. Het bleef zonder specifieke functie van 1888 tot 1898, totdat het werd verhuurd aan Franciscanen van de Saksische Provincie (Saxonia).
De 20e eeuw bracht nieuwe beproevingen voor het Franziskanerkloster Attendorn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd door een luchtaanval in 1945 en vervolgens vernietigd door een munitie-explosie aan het einde van de oorlog. Ondanks protesten van enkele burgers werd de kerk in 1951 gesloopt, en de locatie werd later ontwikkeld om het stadhuis en het hoofdkantoor van de Sparkasse Attendorn te huisvesten. Opmerkelijk is dat het kerkportaal bewaard is gebleven en tegen 2022 zal worden heropgebouwd op het Klosterplatz.
In 1898 stichtten Franciscanen van de Saksische Provincie een nieuw klooster enkele honderden meters ten noorden van de oorspronkelijke locatie. Deze gemeenschap werd in 1931 verheven tot een convent onder leiding van een Guardian. Echter, in 1998 verlieten de Franciscanen Attendorn vanwege het afnemende aantal leden in de provincie, wat het einde van een tijdperk markeerde.
De Franciscanen die het klooster bewoonden, kwamen voornamelijk uit families van burgers en boeren uit regio's zoals Sauerland, Eifel, Westerwald, Limburg, Fulda, Utrecht en het bisdom Mainz. Op zijn hoogtepunt in 1783 huisvestte het klooster tot 41 personen. Tegen de tijd van de ontbinding in 1822 was de gemeenschap afgenomen tot vier priesters en vier lekenbroeders.
Onderwijs was een centrale missie van de Franciscanen. Ze gaven les in de geesteswetenschappen aan het Gymnasium Marianum Seraphicum, dat ze in 1639 oprichtten. Deze school bood van 1647 tot 1783 filosofie- en theologiestudies aan voor studenten die zich bij de orde wilden aansluiten. Hoewel de school in 1784 verhuisde naar de benedenverdiepingen van het stadhuis, waren de fratres studentes het jaar ervoor al naar Marienthal verhuisd. Op zijn hoogtepunt had de school tot 60 studenten, hoewel dit aantal in 1803 was afgenomen tot 25. De nieuwe Hessische autoriteiten transformeerden het Gymnasium na 1803 in een Bürgerschule (burgerschool).
Met het vertrek van de Franciscaner broeders in 1998 werd de Franziskuskreis gevormd door talrijke leden van de voormalige Franciscaner gemeenschap. Deze groep blijft de Franciscaner spiritualiteit in Attendorn en daarbuiten bevorderen door middel van bijbelbesprekingen, spirituele weekenden en religieuze diensten. Ze zorgden er ook voor dat de kloosterkerk, gebouwd in 1969, aanvankelijk open bleef. Echter, deze werd uiteindelijk gesloopt om plaats te maken voor de Franziskanerhof, een seniorenhuis. Ter nagedachtenis aan de kerk werd de 1,5 ton zware, 8,25 meter hoge kerktoren in het midden van een rotonde in de stad geplaatst.
Het Franziskanerkloster Attendorn staat als een getuigenis van veerkracht en aanpassing door eeuwen van verandering. De rijke geschiedenis, gemarkeerd door beproevingen en triomfen, blijft inspireren en fascineren voor degenen die deze historische plek in Attendorn bezoeken.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen