TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

St.-Andreas-Kirche

St.-Andreas-Kirche Bad Harzburg

St.-Andreas-Kirche

In het schilderachtige stadje Bad Harzburg in Nedersaksen, Duitsland, staat de St.-Andreas-Kirche als een bewijs van eeuwenoude geschiedenis en architecturale ontwikkeling. Deze protestantse lutherse kerk, genoemd naar de heilige Andreas, biedt bezoekers een inkijkje in het spirituele en culturele leven van de regio, met wortels die teruggaan tot het begin van de 17e eeuw.

De Historische Weefsel van de St.-Andreas-Kirche

Het verhaal van de St.-Andreas-Kirche begint in de nevelen van de 14e eeuw, toen een document uit 1344 een zekere Herr Isfridus noemt als de pastoor van Bündheim, wat wijst op het bestaan van een kerk in de omgeving. Echter, tegen het begin van de 15e eeuw lag de parochie er verlaten bij. De kerkelijke voorwerpen werden veiliggesteld in Goslar en later overgebracht naar het klooster van Ilsenburg, in afwachting van de heropleving van de parochie.

In 1498 werd de Bündheim-kerk erkend als de moederkerk van de Schlewecker tak. Een kaart uit 1759 toont een oude begraafplaats op de kruising van Trift en Silberbornstraße, waarschijnlijk de locatie van het eerste kerkgebouw van het dorp.

Voor de huidige St.-Andreas-Kirche is 1610 het vroegst bekende jaartal. De inscriptie uit 1725 boven de kerkpoort suggereert aanzienlijke renovaties of reparaties. Sinds 1909 is de parochie van Bündheim onafhankelijk, na eerder een parochie te hebben gedeeld met Neustadt (Harzburg), met het parochiecentrum in Neustadt sinds 1706.

Architectonische Wonderen van de Barokperiode

De St.-Andreas-Kirche is een barokke veldsteenkerk, een klassiek voorbeeld van een zaalkerk die meerdere uitbreidingen heeft ondergaan. Aanvankelijk werd een solide kerkschip met een vierkante basis van 8,7 meter gebouwd, aangevuld met een vakwerktoren met een zadeldak. De bouw van een nieuw kasteel en de verhuizing van de administratieve zetel in 1573 maakten de uitbreiding van de kerk noodzakelijk.

De massieve structuur van de kerk werd meer dan verdubbeld langs de lengteas, zoals blijkt uit verticale voegen in het metselwerk. De zuidelijke zijde toont nog steeds sporen van de oude, nu dichtgemetselde ramen. De tweede noordelijke ingang is gemarkeerd met het jaar 1610. Een kopergravure van Merian uit 1654 toont de kerk met een recht kooreinde. Tegenwoordig is het kerkschip extern bedekt met een pannenzadeldak, terwijl het intern een tongewelf heeft.

De oostelijke driekantige apsis wordt bekroond door een leien tentdak, dat in drie secties afdaalt van de nok naar de dakgoot. Binnenin wordt het plafond gevormd door drie secties van een apsis calotte. In 1765 werd een aanzienlijke kerktoren aan de westzijde toegevoegd, met een gebogen leien kap met een lantaarn, bekroond door een windvaan. Het bovenste deel van de toren werd herbouwd na een blikseminslag in 1952.

Intrigerend Interieur en Heilige Artefacten

Oorspronkelijk bevond zich voor het altaar een crypte, die diende als laatste rustplaats voor lokale ambtenaren en hun families. Op verzoek van prins Albrecht van Pruisen werd de crypte tijdens renovaties in 1893 verwijderd en werden de grafstenen naar buiten verplaatst.

De altaarwand, sacristie ontworpen als biechtstoel, en preekstoel zijn niet origineel van de Bündheim-kerk. Ze werden vervaardigd voor de voormalige Harzburg-kerk, die werd afgebroken na de inwijding van de Lutherkirche. Het altaar werd opgeslagen in het Vaterländisches Museum Braunschweig, tijdens de Tweede Wereldoorlog verplaatst naar Süpplingen en in 1951 voor de Bündheim-kerk opnieuw samengesteld uit losse stukken, met enkele delen nieuw gesneden. De opstelling van het altaar is in wezen hetzelfde als in Harzburg en toont gebeurtenissen uit de heilsgeschiedenis van het Laatste Avondmaal tot de Hemelvaart, toegeschreven aan de werkplaats van houtsnijder Jobst Heinrich Lessen.

Een epitaaf van de familie Hage, gedateerd 1643, met de Burgberg en de Harzburg op de achtergrond, siert de noordelijke muur. In het altaargebied is een 17e-eeuws olieverfschilderij van de Aanbidding der Herders te vinden. Een geschonken beeld van de Maagd Maria is te zien aan de zuidmuur.

De Harmonieuze Klanken van het Orgel

Het orgel van de kerk, uitgerust met een front in 1996/97, heeft verschillende renovaties ondergaan met de nieuwste technologie. Het beschikt over twee klavieren en een pedaal, met een volledig elektrische tractuur en sleepladen. Het console is verplaatsbaar, wat veelzijdigheid toevoegt aan de muzikale mogelijkheden van de kerk.

St.-Andreas-Kirche in Bad Harzburg is niet alleen een plaats van aanbidding, maar een levendig weefsel van geschiedenis, kunst en gemeenschapsgeest. De muren weerklinken met verhalen uit het verleden en nodigen bezoekers uit om de rijke erfenis van deze prachtige regio in Nedersaksen te verkennen en te overdenken.

Andere bezienswaardigheden in Bad Harzburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen