St. Georg, ook wel bekend als de St.-Georg-Kirche, is een indrukwekkend voorbeeld van gotische architectuur in het hart van Bocholt, Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Deze rooms-katholieke kerk, die dateert uit de 15e eeuw, is niet alleen een plaats van aanbidding maar ook een gekoesterd monument dat de historische en culturele essentie van de stad belichaamt. Samen met het Historisch Stadhuis wordt St. Georg beschouwd als een van de belangrijkste symbolen van Bocholt.
De oorsprong van St. Georg gaat terug tot de 8e eeuw, toen de missie om de Saksen in het gebied van Bocholt te bekeren begon met Bernhard van Utrecht. De missionaris Liudger, gestuurd door Karel de Grote, zette deze inspanning voort, wat leidde tot de bouw van de eerste houten kerk rond het jaar 800. Deze vroege structuur werd in de 11e eeuw vervangen door een stenen kerk, die op zijn beurt plaatsmaakte voor een laat-romaanse gebouw in de 13e eeuw. De fundamenten van deze eerdere kerken liggen nog steeds onder de huidige St. Georg.
De eerste steen voor de huidige laat-gotische hallekerk werd gelegd op 15 april 1415. Op 8 april 1455 werd de kerk gewijd aan St. Georg, de patroonheilige van Bocholt. De bouw van de toren aan de westkant van de kerk begon op 19 juni 1472 en werd voltooid in 1486. De kerk heeft tal van historische gebeurtenissen meegemaakt, waaronder de begrafenis van de beroemde kopergraveur Israhel van Meckenem de Jongere in 1503.
De toren van St. Georg heeft zijn deel van rampspoed gekend. Een blikseminslag op 5 mei 1593 verwoestte het dak van de toren, dat vervolgens werd vervangen door een achthoekige spits. Een andere blikseminslag op 12 januari 1745 leidde tot de bouw van een barokke torenbekroning, liefkozend bekend als Päperbüsse of Peperbus, ontworpen door architect Johann Neher. De kerk leed aanzienlijke schade tijdens een Britse bombardement op 22 maart 1945, waarbij alleen de fundamenten overeind bleven. De wederopbouw begon in 1948 en met Kerstmis 1950 werd de eerste mis gehouden in de herstelde kerk. Het huidige koperen dak van de toren, ontworpen door architect Rudolf Schwarz, werd voltooid in 1958, met een kruis en haan bovenop de toren ontworpen door Joseph Jaekel.
Speurtochten in Bocholt
Ontdek Bocholt met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Bocholt op een spannende en interactieve manier!
Bij het naderen van St. Georg worden bezoekers begroet door een 2,60 meter hoog Mariabeeld van Wilhelm Hanebal, ter nagedachtenis aan moeders die hun zonen in de oorlog hebben verloren. Boven de toreningang staan beelden van St. Ludgerus en St. Georg. Het westelijke raam van de kerk, dat de Tenhemelopneming van Maria afbeeldt, dateert uit 1953.
Het exterieur van de kerk is een mengeling van zandsteen en tufsteen, met het interieur dat ongeveer 59 meter lang en 23 meter breed is. Het gewelf van het middenschip bereikt een hoogte van 16 meter, terwijl de gewelven van de zijbeuken ongeveer 12 meter hoog zijn. Onder de vele schatten in het interieur bevinden zich twee kleine zandstenen figuren en een profeetfiguur van neogotische altaren gemaakt door de Bocholter beeldhouwer Theodor Stracke. De vierde statie van de kruisweg, ingebed in de westelijke muur, werd vervaardigd door Gerd Brüx uit Kleve.
De zuidelijke muur herbergt een 16e-eeuws Christusbeeld van de Brabender School, terwijl een bronzen plaquette op de rechter voorste torenzuil Israhel van Meckenem herdenkt. Het Mariabeeld in de zuidelijke zijbeuk, daterend uit de 16e eeuw, werd in 1985 verworven. De houten preekstoel in het middenschip, gemaakt door de Bocholter kunstenaar Hermann Schlatt, werd in 1952 geschonken door de gemeenteraad van Bocholt.
Een van de belangrijkste artefacten van de kerk is het Bocholter Kruis, een gotisch vorkkruis uit het begin van de 14e eeuw, dat een belangrijk punt van regionale pelgrimage blijft. Het altaar, vervaardigd door Hubert Teschlade uit Münster-Nienberge in de jaren 60, heeft bronzen panelen met afbeeldingen van graanaren, wijnstokken met wortels en een doornenkroon. De ambo en zwarte stoelen, ontworpen door Gottfried Böhm, voegen een modern tintje toe aan de heilige ruimte.
Het tabernakel, ontworpen door Gottfried Böhm in 1977, is een zilveren tabernakelschrijn met een annunciatie tafereel van het voormalige hoogaltaar. Tegenover het tabernakel markeert de eerste steen, gegraveerd in het Latijn, het begin van de bouw van de gotische kerk op 15 april 1415.
De koorramen, gemaakt tijdens de wederopbouw van de kerk na de oorlog, tonen een kruisigingsscène met daarboven de opstanding van Jezus. Het linker zijraam toont St. Georg, terwijl het rechter zijraam de Aartsengel Michaël laat zien. Vier zandstenen figuren van Theodor Stracke, die de beschermheiligen van de kerkmuziek vertegenwoordigen—St. Ambrosius, Koning David, St. Cecilia en Paus Gregorius de Grote—sieren de koormuren. Onder hen biedt een neogotische koorbank, geïnstalleerd in 1985, zitplaatsen voor de geestelijkheid.
Een figuur van St. Laurentius van Brindisi, gemaakt door Johannes Paschker uit Oeding, hangt onder het orgelprospect. In het gebied bij de zijdeur staat een beeld van St. Georg, de patroonheilige van de kerk en de stad, uit de Frankisch-Zwabische regio rond 1480, verworven in 1986. Boven de zijdeur is de eerste steen van 1980 ingebed. De schatkamer boven de nieuwe sacristie toont liturgische voorwerpen uit de nalatenschap van Kardinaal Melchior von Diepenbrock.
Het grote orgel van St. Georg, gelegen aan de oostmuur van het noordelijke transept, werd gebouwd door Franz Breil in 1950 en uitgebreid in 1977. Gerestaureerd in 2013 door Fleiter Orgelbau, heeft het orgel nu 53 registers, drie manualen en een pedaal, waardoor het het grootste orgel in Bocholt is. Het instrument heeft een verplaatsbare speeltafel en een verscheidenheid aan effectregisters, waaronder een carillon, nachtegaal en cymbelster.
Onder de klokken van de kerk werden er twee gegoten in 1950 van de resten van 18e-eeuwse klokken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vernietigd. De oorspronkelijke klokken werden gegoten door Jean Petit.
St. Georg in Bocholt is meer dan alleen een kerk; het is een levend chroniek van geloof, veerkracht en kunstzinnigheid. De muren en artefacten vertellen het verhaal van een gemeenschap die de stormen van de geschiedenis heeft doorstaan en met hernieuwde geest tevoorschijn is gekomen. Of je nu een geschiedenisenthousiast, een architectuurliefhebber of een spirituele pelgrim bent, een bezoek aan St. Georg belooft een diepgaande en verrijkende ervaring.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.