×
4,5/5 van 125.163 beoordelingen

Sint-Gorikskerk

Sint-Gorikskerk 's-Gravenbrakel

Sint-Gorikskerk

De Sint-Gorikskerk in 's-Gravenbrakel, lokaal bekend als Sint-Gorikskerk, staat als een bewijs van de rijke historische achtergrond en architectonische pracht van dit charmante Belgische stadje. Gewijd aan Sint-Gorik, de bisschop van Kamerijk van 555 tot 624, is deze kerk niet alleen het belangrijkste religieuze gebouw in 's-Gravenbrakel, maar ook een symbool van het spirituele en culturele erfgoed van de stad.

De Historische Achtergrond van de Sint-Gorikskerk

Gelegen op een verhoogd plateau, zijn de oorsprongen van de Sint-Gorikskerk gehuld in legenden. Men gelooft dat het oorspronkelijke oratorium, dat al lang verdwenen is, door Sint-Gorik zelf werd opgericht. Historische documenten bevestigen echter het bestaan van de kerk vanaf de 12e tot de 13e eeuw. Uit deze middeleeuwse periode zijn alleen de fundamenten bewaard gebleven, met name de onderste delen gemaakt van leisteen langs de zijbeuken.

De strategische ligging van de kerk maakte ooit deel uit van het kapittel van Sint-Waltrudis van Bergen. Tegenover de kerk bouwde graaf Boudewijn IV een donjon en een versterkte omheining die de kerk en de stad omvatte. Sporen van deze versterking zijn nog steeds te zien rond de kerk, waaronder de basis van de muren en restanten van een torentje.

Met de groei van de bevolking ontstond de behoefte aan een grotere kerk. De belangrijkste uitbreiding vond plaats in de 16e eeuw, gefinancierd door de toenmalige pastoor Georges Descrolieres, met de steun van parochianen en magistraten. Deze transformaties, die begonnen in 1512, duurden tot 1524, maar de laatste toevoeging, een grote spits die de toren bekroonde, werd pas een eeuw later voltooid. Helaas werd deze spits op Pinksteren, 7 juni 1677, door bliksem vernietigd, wat leidde tot frequente reparaties gedurende de 18e eeuw.

Ondanks de turbulente tijden van de revolutionaire periode bleef de kerk relatief ongedeerd en werd in 1802 heropend voor katholieke erediensten na het Concordaat. Uitgebreide restauraties in de tweede helft van de 19e eeuw hielpen het monument te behouden en te verbeteren, waaronder de installatie van nieuwe glas-in-loodramen in het koor, de plaatsing van een kruis boven het doksaal en de toevoeging van een orgel in de ingangstoren.

Architectonische Wonderen van de Sint-Gorikskerk

Het huidige gebouw van de Sint-Gorikskerk is een Romano-Gotische hallenkerk uit de 13e eeuw, maar ingrijpend gewijzigd in de 16e eeuw. Belangrijke toevoegingen vanaf 1512 omvatten de ingangstoren aan de westkant, het huidige koor en de zijaltaren.

De kerk heeft drie schepen van gelijke hoogte, elk met vier traveeën, geflankeerd door rechthoekige kapellen van verschillende afmetingen. Zestien zuilen van blauwe hardsteen uit Soignies ondersteunen de drie gewelven die het oorspronkelijke plafond in het begin van de 18e eeuw vervingen. De ingang wordt gemarkeerd door een massieve vierkante toren van 40 meter hoog, geflankeerd door vier achthoekige torentjes op de hoeken. Deze toren verving de oorspronkelijke Romaanse klokkentoren, waarvan alleen de basis overblijft, nu omgebouwd tot een kapel. Sacristieën zijn gebouwd op de hoeken van het transept en het koor, dat hoger oprijst dan het kerkschip en verlicht wordt door zes ramen met maaswerk dat het glas in drie compartimenten verdeelt, versterkt door steunberen aan de buitenkant.

Het ingangsportaal heeft een latei versierd met een bas-reliëf dat Christus toont, gewapend met zijn kruis, een monster overwinnend en zijn rechterhand uitstrekkend naar twee figuren. Deze scène zou Christus kunnen voorstellen die Adam en Eva bereikt of de nederdaling van Christus in het voorgeborchte om de eerste rechtvaardige zielen met zijn bloed te verlossen.

In de toren bevindt zich de enige overgebleven klok uit het Ancien Régime, genaamd Maxellende. Een tweede klok, genaamd Prospérine ter ere van Prosper-Louis, hertog van Arenberg, werd in 1819 geïnstalleerd. Het oorspronkelijke carillon, geconfisqueerd door Franse revolutionaire troepen in 1794, werd in 1911 vervangen dankzij een schenking van de toenmalige burgemeester Félicien Étienne, maar werd omgesmolten tijdens de Duitse bezetting in 1942. Het huidige carillon, bestaande uit 47 klokken, werd in 1967 geïnstalleerd.

Speurtochten in 's-Gravenbrakel

Ontdek 's-Gravenbrakel met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken 's-Gravenbrakel op een spannende en interactieve manier!

Tours

Religieuze Kunst en Devoties

Als de belangrijkste kerk van 's-Gravenbrakel herbergt de Sint-Gorikskerk verschillende sculpturen en relikwieën die de hier beoefende devoties weerspiegelen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van 's-Gravenbrakel, daterend uit 1470, is een gotisch meesterwerk van beeldhouwer Jan Borman II, dat de Maagd Maria toont die het Christuskind vasthoudt, dat de bladzijden van een boek omslaat dat zij vasthoudt.

Een kolossaal beeld van Sint-Christoffel, daterend uit de 15e eeuw, is 3,80 meter hoog en is gemaakt van massief eikenhout. Het toont de heilige die het Christuskind op zijn schouders draagt, wat symbool staat voor de bijbelse episode waarin hij Christus hielp een woeste rivier over te steken. De zijaltaar aan het westelijke uiteinde van de zijbeuk is gewijd aan Sint-Christoffel en heeft een barok altaar met een schilderij van de heilige.

In de 16e eeuw preekte een gemeenschap van Oratorianen van Sint-Philippus Neri in het koor van de kerk, wat bijdroeg aan de spirituele betekenis ervan.

De Prachtige Inrichting

Het doksaal, daterend uit 1593, bestaat uit drie ronde bogen bekroond door een open galerij. De centrale travee leidt naar het heiligdom en wordt ingenomen door een dubbele deur. De buitengevel is versierd met zeven beelden die de theologische en kardinale deugden voorstellen, veelal geïnspireerd door de werken van Jacques Du Broeucq voor de collegiale kerk van Sint-Waltrudis in Bergen. Het doksaal is gemaakt van verschillende gekleurde marmeren, met inscripties op de ruitvormige cartouches onder de balustrade die de families aangeven die hebben bijgedragen aan de bouw ervan.

Het altaar, daterend uit 1577, bestaat uit twee delen: het retabel op de tafel en het piramidale tabernakel erboven. Het retabel heeft twee boven elkaar geplaatste rijen verdeeld in zes compartimenten die scènes uit het Nieuwe Testament uitbeelden. Het tabernakel is versierd met beeldjes van evangelische figuren en bekroond door een pelikaan, symbool voor Christus die zijn leven geeft voor de mensheid.

Het doopvont bevindt zich in een kleine kapel, omgeven door een hek. Het is gemaakt van gehouwen steen met een achthoekige steun en reservoir, met laat 15e-eeuwse moulures en plantaardige ornamenten.

Samenvattend is de Sint-Gorikskerk van 's-Gravenbrakel niet zomaar een religieus gebouw; het is een levend chroniek van de geschiedenis, cultuur en devotie van de stad. De architectonische schoonheid, historische betekenis en spirituele schatten maken het een onmisbare bestemming voor iedereen die dit pittoreske Belgische stadje bezoekt.

Speurtochten in 's-Gravenbrakel

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen