In het hart van Chemnitz, Duitsland, staat een indrukwekkend en iconisch symbool van de socialistische geschiedenis – het Karl Marx Monument, lokaal bekend als Karl-Marx-Monument. Dit kolossale beeld, dat het hoofd van de beroemde filosoof en revolutionair Karl Marx voorstelt, is niet alleen een eerbetoon aan een belangrijke historische figuur, maar ook een getuigenis van het rijke en bewogen verleden van de stad.
Het Karl Marx Monument werd onthuld op 9 oktober 1971 en werd ontworpen door de Sovjetbeeldhouwer Lev Kerbel. Deze monumentale buste is maar liefst 7,1 meter hoog en inclusief het voetstuk bereikt het meer dan 13 meter. Met een gewicht van ongeveer 40 ton is het de op een na grootste portretbuste ter wereld, alleen overtroffen door het Lenin-hoofd in Ulan-Ude, Rusland.
De stad Chemnitz, die van 1953 tot 1990 bekend stond als Karl-Marx-Stadt, gaf opdracht tot het monument als onderdeel van de wederopbouw na de oorlog. De naamsverandering en het monument waren bedoeld om de transformatie van de stad tot een model socialistische stad te symboliseren. Het ontwerp van Kerbel werd gekozen uit 17 voorstellen, waarbij de uiteindelijke keuze viel op een weergave van alleen het hoofd om de imposante aanwezigheid van het monument te waarborgen.
Het Karl Marx Monument werd gegoten in brons bij de Monument Skulptura gieterij in Leningrad (nu Sint-Petersburg). Het gietproces bestond uit het maken van 95 afzonderlijke stukken, die vervolgens naar Karl-Marx-Stadt werden vervoerd en ter plaatse aan elkaar werden gelast. De montage kende technische uitdagingen, waardoor de lokale firma VEB Germania werd ingeschakeld om de stabiliteit van de structuur te waarborgen.
Het monument staat op twee sokkels bedekt met graniet uit de Korninskij-regio in Zuid-Oekraïne. Achter de buste is een muur met de beroemde slogan uit het Communistisch Manifest, Proletariërs van alle landen, verenigt u!, gegraveerd in vier talen: Duits, Engels, Frans en Russisch. Deze achtergrond werd ontworpen door een collectief van kunstenaars, waaronder grafisch ontwerper Helmut Humann.
Speurtochten in Chemnitz
Ontdek Chemnitz met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Chemnitz op een spannende en interactieve manier!
Het Karl Marx Monument werd snel een centraal punt voor de identiteit van de stad en een achtergrond voor talrijke staatsvieringen en parades tijdens het Oost-Duitse tijdperk. Ondanks de hereniging van Duitsland en de daaropvolgende naamsverandering van de stad terug naar Chemnitz, is het monument een blijvend symbool van het socialistische erfgoed gebleven. Debatten over verwijdering of verplaatsing waren frequent, maar het monument bleef staan en trok zelfs interesse van andere steden en potentiële kopers.
De lokale bijnaam voor het monument, Nischl, is afgeleid van de regionale term voor hoofd of schedel. Het gebied rond het monument wordt in de volksmond Schädelstätte genoemd, een woordspeling op de term Golgotha, de plaats van de kruisiging van Jezus, die door Maarten Luther werd vertaald als Plaats van de Schedel.
Tegenwoordig is het Karl Marx Monument een populaire toeristische attractie en een belangrijk stuk openbare kunst. Het is de locatie geweest van verschillende culturele en artistieke projecten, waaronder een tijdelijke installatie in 2008 die bezoekers toestond het monument binnen te gaan en het van binnenuit te bekijken. Dit project, getiteld Tijdelijk Museum van Moderne Marx, was een samenwerking tussen kunststudenten uit Linz en Zwickau en de Neue Sächsische Galerie Chemnitz.
In 2018 kwam het monument opnieuw in de schijnwerpers tijdens de protesten in Chemnitz. Het gebied rond het monument werd een verzamelpunt voor verschillende politieke groepen, en de media-aandacht benadrukte de voortdurende relevantie ervan als symbool van ideologische strijd. Als reactie op extreemrechtse demonstraties plaatste een activistische groep spandoeken met de tekst Chemnitz is noch grijs noch bruin op het voetstuk van het monument en de muur erachter.
Als onderdeel van de stadskunsttentoonstelling Gegenwarten in 2020 gingen verschillende kunstenaars op innovatieve manieren aan de slag met het monument. Olaf Nicolai's project betrof het continu filmen van het monument gedurende 24 uur, waarbij de beelden een jaar later in 17 musea wereldwijd werden vertoond. Een ander artistiek duo, Anetta Mona Chişa en Lucia Tkáčová, creëerde een grootschalige sculptuur die de darmen van Karl Marx voorstelde, tentoongesteld in het Schillerpark in Chemnitz tot april 2022.
Voor bezoekers aan Chemnitz is het Karl Marx Monument een must-see. De enorme omvang en de historische betekenis maken het tot een indrukwekkend gezicht. De inscriptie achter de buste dient als een krachtige herinnering aan de blijvende invloed van Marx op het wereldwijde politieke denken. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een kunstliefhebber, of gewoon nieuwsgierig, het Karl Marx Monument biedt een unieke blik op het verleden en heden van deze fascinerende stad.
Samenvattend is het Karl Marx Monument in Chemnitz meer dan alleen een standbeeld; het is een symbool van een vervlogen tijdperk, een kunstwerk en een centraal punt voor hedendaags cultureel en politiek discours. De aanwezigheid ervan blijft de identiteit van Chemnitz vormgeven, waardoor het een essentiële stop is voor iedereen die de rijke geschiedenis van Duitsland wil verkennen.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.