TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Cathedral of Saint Mary of the Assumption

Cathedral of Saint Mary of the Assumption Chur

Cathedral of Saint Mary of the Assumption

Hoog op een rotsachtige terras met uitzicht op het charmante stadje Chur in Zwitserland, staat de Kathedraal van Maria-Hemelvaart (lokaal bekend als Kathedrale St. Mariä Himmelfahrt) als een bewijs van eeuwenlange architectonische evolutie en religieuze betekenis. Dit prachtige bouwwerk, met een mix van romaanse en gotische elementen, nodigt bezoekers uit om zijn rijke geschiedenis, artistieke schatten en serene sfeer te verkennen.

De Geschiedenis van de Kathedraal van Maria-Hemelvaart

De oorsprong van de Kathedraal van Maria-Hemelvaart gaat terug tot de 4e eeuw, toen het bisdom Chur werd opgericht in het gebied van Churrätien. De eerste bisschop van het bisdom werd gedocumenteerd in 451/452, en men gelooft dat de eerste kathedraal rond het jaar 450 werd gebouwd. Aanvankelijk onder de jurisdictie van Milaan, werd het bisdom in 831 overgedragen aan het aartsbisdom Mainz, waar het bleef tot 1803.

De kathedraal die we vandaag zien, begon vorm te krijgen tussen 1150 en 1272, tijdens de ambtsperiode van bisschop Adalgott. In deze periode werd een laat-romaanse zuilenbasiliek gebouwd, die de eerdere structuur in verschillende fasen over ongeveer 120 jaar verving. De voltooide kathedraal werd ingewijd op 19 juni 1272.

In 1828/1829, na een verwoestende brand in 1811, kreeg de kathedraal zijn huidige toren met een kenmerkende gebogen koepel, herbouwd op de fundamenten van de vorige toren uit ongeveer 1500. De kathedraal, samen met het bisschoppelijk paleis en de kanunnikenhoven, vormt een kerkdistrict dat majestueus uitkijkt over de oude stad van Chur, vergelijkbaar met een versterkt kerkcomplex. Archeologische opgravingen hebben sporen van een laat-Romeins fort uit de 4e eeuw blootgelegd, wat suggereert dat de Romeinen deze strategische locatie gebruikten voor provinciaal bestuur.

Architectonische Wonderen

Extern presenteert de kathedraal een eenvoudige maar imposante kubusvormige structuur. Het hoofdportaal, daterend uit ongeveer 1250, wordt omlijst door twaalf slanke zuilen op Attische bases. Het tympaan boven het portaal toont een rooster uit 1730 met Maria omringd door de patroonheiligen van het bisdom, Lucius en Florinus. Daarboven voegt een groot romaans westelijk raam toe aan de sobere schoonheid van de kathedraal.

Opvallende externe kenmerken zijn onder andere een opvallende leeuwensculptuur op de noordoostelijke hoek van het koor, daterend uit het begin van de 13e eeuw, en een fragmentarische kruisigingsscène uit het eerste derde deel van de 14e eeuw op de oostelijke muur van het koor.

Het Verkennen van het Interieur

Binnenin is de laat-romaanse zuilenbasiliek verdeeld in drie grote, bijna vierkante traveeën. Het verhoogde koor, toegankelijk via zijtrappen, heeft dezelfde breedte als het middenschip en bevindt zich boven een tweedelige crypte. Deze crypte huisvestte ooit de familiegrafkelders van adellijke ministeriële families, waaronder de families von Juvalt en von Castelmur. Het middenschip wordt geflankeerd door twee zijbeuken, waarbij de zuidelijke zijbeuk leidt naar de Sint-Laurentiuskapel en de tweelaagse sacristie verder naar het oosten.

Het vloerplan van de kathedraal onthult een opmerkelijke asymmetrie, mogelijk te wijten aan de uitdagende topografie of een theologisch symbolisme, waarbij het naar het noorden buigende koor mogelijk het gebogen hoofd van Christus aan het kruis vertegenwoordigt. De architectuur van de kathedraal toont talrijke unieke oplossingen, waardoor een onderscheidende ruimtelijke indruk ontstaat.

Artistieke Schatten

Het interieur van de kathedraal is versierd met talrijke artistieke schatten. Uit de late gotische periode kunnen bezoekers de knopkapitelen bij het getrapte portaal bewonderen, het ingewikkeld gesneden hoogaltaar (voltooid in 1492) door Jakob Russ, en een sacramentshuis. De Sint-Laurentiuskapel heeft een netgewelf uit 1467.

De oudste bewaard gebleven sculptuur in de kathedraal is een reeks Lombardische reliëfplaten uit de 8e eeuw, waarschijnlijk afkomstig van de voorganger, de Tello-kathedraal. Deze witte Laaser marmeren platen, met ingewikkelde vlechtpatronen met dieren en spiraalvormige ranken met bladeren en druiven, sieren nu de mensa van het Sint-Laurentiusaltaar uit 1545.

De romaanse kapitelen, gemaakt tijdens de bouw van de kathedraal, tonen verschillende stadia van ontwikkeling, van kubuskapitelen in de crypte tot vroeg-gotische knopkapitelen bij het hoofdportaal. De figuratieve kapitelen in het koor en het oostelijke schip, meesterwerken van 12e-eeuwse steenhouwers, zijn bijzonder opmerkelijk.

Restauratie en Behoud

De kathedraal onderging een uitgebreide restauratie van 1921 tot 1926, gevolgd door een andere uitgebreide restauratie van 2001 tot 2007. Deze laatste inspanning, geleid door architecten Rudolf Fontana en Gioni Signorell, richtte zich op het behoud van het historische gebouw. De kathedraal werd opnieuw ingewijd op 7 oktober 2007, tijdens een ceremonie geleid door de emeritus bisschop Amédée Grab, met de diocesane bisschop Vitus Huonder aanwezig. De restauratie, die 22 miljoen Zwitserse franken kostte, werd gefinancierd door bijdragen van de federale en kantonale overheden, kerkelijke instanties, particuliere donateurs en bedrijven.

Een Bezoek aan de Kathedraal

Een bezoek aan de Kathedraal van Maria-Hemelvaart biedt een reis door eeuwen van geschiedenis en kunst. Of je nu de romaanse en gotische architectonische elementen bewondert, de crypte en de adellijke graven verkent, of de ingewikkelde houtsnijwerken en fresco's bewondert, de kathedraal biedt een serene en verrijkende ervaring. Terwijl je op het terras staat en geniet van het panoramische uitzicht op Chur en de omliggende bergen, voel je de tijdloze aanwezigheid van deze heilige plek, een baken van geloof en erfgoed in het hart van Zwitserland.

Andere bezienswaardigheden in Chur

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen