Het Musée de la Chartreuse de Douai, gelegen in het pittoreske stadje Douai in Noord-Frankrijk, is een ware schatkamer van kunst en geschiedenis die bezoekers weet te betoveren met zijn rijke collectie en prachtige architectuur. Plaatselijk bekend als het Musée de la Chartreuse, is dit museum gehuisvest in een reeks historische gebouwen die dateren uit de Renaissance en Barokperiode. Met meer dan 10.000 kunstwerken biedt het Musée de la Chartreuse de Douai een fascinerende reis door de Europese kunstgeschiedenis, van de Middeleeuwen tot de moderne tijd.
De oorsprong van het Musée de la Chartreuse de Douai gaat terug tot de 16e eeuw, toen Jacques d'Abancourt het Hôtel d'Abancourt bouwde op de plek van het huis Colombier. Dit gebouw in renaissancestijl, met zijn kenmerkende combinatie van steen en baksteen en een opvallende ronde toren, werd later uitgebreid door Jean de Montmorency in 1608, die een vierkante toren en extra structuren in dezelfde stijl toevoegde. In 1623 werd het pand overgenomen door de Premonstratenzers uit Furnes, en in 1662 werd het verkocht aan de Kartuizers, die de Chartreuse Saints-Joseph-et-Morand de Douai oprichtten. De Kartuizers bleven hier actief tot aan de Franse Revolutie.
Gedurende hun verblijf voegden de Kartuizers aanzienlijke uitbreidingen toe aan het complex, waaronder de kapittelzaal, de kleine kloostergang in 1663, de refter in 1687, en het gebouw van de prior in 1690. Ze bouwden ook een grote kloostergang en cellen op aangrenzend land, die in de 19e eeuw werden gesloopt, en een kapel in jezuïetenstijl tussen 1700 en 1722, die nog steeds niet volledig is gerestaureerd. Na de Revolutie werd het complex herbestemd als militair gebouw en leed het schade door bombardementen in 1944. In 1951 kocht de stad Douai het terrein en begon het om te vormen tot een museum, dat officieel zijn deuren opende in 1958.
Het Musée de la Chartreuse de Douai is een harmonieuze mix van architectonische stijlen uit verschillende periodes. Aan de linkerkant vinden bezoekers het Hôtel d'Abancourt-Montmorency, een prachtig voorbeeld van Vlaamse renaissancestijl, gebouwd tussen 1559 en 1608. De kartuizerkerk, gebouwd in het begin van de 18e eeuw in klassieke stijl, heeft een uitgestrekte schip en vijf zijkapellen. Na een zes jaar durende restauratiecampagne toont de kerk nu een collectie 19e-eeuwse sculpturen en diverse kunstobjecten, waaronder middeleeuws goudsmeedwerk en een reeks bronzen en terracotta werken van Jean de Bologne, een inwoner van Douai.
De collectie van het museum is enorm en gevarieerd, met meer dan 10.000 kunstwerken die reiken van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. De schilderijen zijn chronologisch gerangschikt, waardoor bezoekers de evolutie van de Europese kunst door de eeuwen heen kunnen volgen. De Vlaamse en Nederlandse scholen zijn bijzonder goed vertegenwoordigd, met opmerkelijke werken van kunstenaars zoals de Meester van het Manna, Jean Bellegambe, Jan van Scorel, Marinus van Reymerswaele, Cornelis van Haarlem, Hans von Aachen, Jan Sanders van Hemessen, Hendrick Goltzius, Abraham Govaerts, Joos de Momper, Salomon de Bray, Jacob Jordaens, Jan Fyt, Pieter Jansz Saenredam, Abraham Mignon, David Teniers de Jongere, Gerrit Berckheyde, Jacob van Ruisdael en Jan Weenix.
Italiaanse kunst is ook goed vertegenwoordigd, met werken van Gherardo Starnina, Luca Cambiaso, Giorgio Vasari, Paul Véronèse, Ludovico Carracci, Cavalier d'Arpin, Pietro della Vecchia, Gioacchino Assereto, Giovanni Francesco Romanelli, Alessandro Magnasco en Giovanni Paolo Pannini. De Franse collectie omvat meesterwerken van Charles Le Brun, François de Troy, Nicolas de Largillierre, Jean-Marc Nattier, Jean Siméon Chardin en Jean-Baptiste Greuze.
De 19e-eeuwse collectie van het museum bevat werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Jacques-Louis David, Eugène Delacroix, Gustave Courbet, Pierre Billet, Louis-Léopold Boilly, Eugène Fromentin, Jean-Baptiste Corot, Eugène Boudin, Johan Barthold Jongkind, Armand Guillaumin, Hector Hanoteau, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Henri-Edmond Cross, Eugène Carrière en Albert Lebourg. De 20e-eeuwse collectie omvat stukken van Maurice Denis, Raoul Dufy, Othon Friesz, Pierre Bonnard en Robert Bouquillon.
Onder de vele schatten die in het Musée de la Chartreuse de Douai worden bewaard, bevinden zich enkele opvallende werken zoals Sint Hiëronymus Boetvaardig door Bartholomaeus Bruyn de Oude, De Kruisafneming door Giorgio Vasari, Portret van een Vrouw door Paul Véronèse, Sint Hiëronymus Mediterend door Marinus van Reymerswaele, De Geseling van Christus door Ludovico Carracci, De Maagd Beschermvrouwe van de Cisterciënzers door Jehan Bellegambe, Reflectie door Gustave Courbet, Winteravond in Artois door Émile Breton, De Rozen tuin in Monaco door Henri-Edmond Cross, De Moorse Oven door Henri-Edmond Cross, Hooiberg aan de Oever van de Loing door Alfred Sisley en De Vrienden van Fontvieille door Félix Labisse.
Het museum bewaart ook twee MNR (Musées Nationaux Récupération) schilderijen: Dorpsfeest door Adriaen Brouwer en Dode Haas door Jan Fyt. Deze werken werden teruggevonden na te zijn verplaatst tijdens de wereldoorlogen.
Het Musée de la Chartreuse de Douai organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die verschillende thema's en kunstenaars verkennen. Eerdere tentoonstellingen omvatten monografische shows over Henri Le Sidaner, Léon Spilliaert en Edmond Aman-Jean, evenals thematische tentoonstellingen over onderwerpen zoals de economische geschiedenis van Douai, de kunst van het circus, Byzantijnse iconen, de goudsmeden van Lille en de Barok in Vlaanderen. Deze tentoonstellingen bieden een kans om dieper in te gaan op specifieke aspecten van de kunstgeschiedenis en nieuwe perspectieven op bekende werken te ontdekken.
Samenvattend is het Musée de la Chartreuse de Douai niet zomaar een museum; het is een reis door de tijd en kunst, gehuisvest in een omgeving die zelf een getuigenis is van de rijke geschiedenis van Douai. Of je nu een kunstliefhebber bent of een toevallige bezoeker, het museum biedt een boeiende ervaring die zeker een blijvende indruk zal achterlaten.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen