In het hart van Falun, Zweden, staat de indrukwekkende Kristinekerk, lokaal bekend als Kristine kyrka. Deze architectonische parel, gelegen ten oosten van het hellende Stora torget, speelt een centrale rol in de geschiedenis van de stad en biedt spirituele troost aan haar inwoners. De kerk, met zijn opvallende bakstenen gevel en torenhoge spits, nodigt bezoekers uit om zijn rijke verleden te ontdekken en zijn artistieke en architectonische pracht te bewonderen.
Het verhaal van de Kristinekerk begint in het midden van de 17e eeuw. De bouw van dit grootse bouwwerk begon in 1642 onder toezicht van meester-metselaar Hans Ferster, die verantwoordelijk was voor de meeste initiële ontwerpen. Na zijn dood in 1653 nam zijn naaste medewerker, meester-metselaar Göran Fischer, het project over en droeg aanzienlijk bij aan het ontwerp van de kerktoren. De bouw werd uiteindelijk in 1660 voltooid door Johan Persson, een prominente meester-metselaar uit Stockholm.
Ondanks dat de kerk nog niet volledig af was, werd de Kristinekerk ingewijd op de eerste zondag van de Advent in 1655. In de daaropvolgende jaren werd er veel vooruitgang geboekt: tegen 1650 waren de muren van het schip en de transepten voltooid, de gewelven werden in 1651 gebouwd en het buitenste dak werd datzelfde jaar gelegd. De toren werd tussen 1658 en 1660 gebouwd, waarmee de hoofdstructuur van de kerk werd voltooid.
De buitenkant van de Kristinekerk getuigt van het vakmanschap van zijn bouwers. De muren zijn gemaakt van bakstenen uit Rankhyttan, rustend op een granieten basis versierd met een kalkstenen lijst. De initialen G F, die staan voor Göran Fischer, zijn te zien in hardgebakken baksteen op de zuidelijke transept. Belangrijke renovaties in het begin van de 20e eeuw leidden tot de vervanging van de verweerde kalkstenen lijst en beschadigde gevelstenen, evenals de reconstructie van de dakrand van de toren.
Het dak van de kerk heeft verschillende transformaties ondergaan. Oorspronkelijk bedekt met koperen platen uit de mijn van Falun, werd het dak in 1830 vervangen door houten shingles vanwege schade door de dampen van de mijn. In 1864-1865 werd het dak bedekt met leisteen uit Glava en in 1994 werd het dak van de toren gerestaureerd met nieuw vervaardigde koperen platen. Het huidige dak van het schip, gemaakt van leisteen uit Grythytte Skifferverk, werd in 1906 gelegd en vastgezet met koperen spijkers ter vervanging van de verroeste ijzeren spijkers.
Speurtochten in Falun
Ontdek Falun met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Falun op een spannende en interactieve manier!
De oorspronkelijke spits van de Kristinekerk werd verwoest door een brand op 26 juni 1711 en werd tijdelijk vervangen door een eenvoudige houten kap. Pas in 1864-1865 werd de huidige spits, een replica van de spits afgebeeld door Erik Dahlbergh in Svecia antiqua et hodierna, geïnstalleerd. Ontworpen door architect Johan Fredrik Åbom, werd de spits in 1994 verder versierd met een nieuw koperen kruis.
Het interieur van de Kristinekerk is even betoverend. De 18 stergewelven, met verschillende stralende patronen, bedekken het plafond van de kerk, waarbij de meest ingewikkelde ontwerpen zich in het oostelijke deel van het schip bevinden. De pilaren, gemaakt van kalksteen afkomstig uit Rättvik, zijn ontworpen door meester-steenhouwer Simon Hack uit de parochie Boda.
De ramen van de Kristinekerk hebben door de eeuwen heen vele veranderingen ondergaan. De renovatie van 1903 tot 1906 gaf de ramen hun huidige uiterlijk, met dubbel beglaasde ruiten met loodbeslag en traceringen gemaakt van zandsteen uit Orsa. De koorramen zijn versierd met schilderijen die bijbelse taferelen uitbeelden, gemaakt door Franz Xaver Zettler bij de Koninklijke Beierse Hof Glasfabriek in München in 1905.
Onder de vele schatten van de kerk bevinden zich de preekstoel, het altaarstuk en het koorscherm, gemaakt tussen 1655 en 1656 door de in Duitsland geboren beeldhouwer Ewerdt Friis en meester-timmerman Jöns Gustafsson uit Norrköping. De preekstoel, oorspronkelijk ongeverfd en ondersteund door een engel, werd in 1740 wit geschilderd en versierd met een blauwe hemel, vergulde zon, krans en duif. In 1905 werd de preekstoel verplaatst naar zijn huidige locatie en geschilderd en verguld, waarbij de engel werd vervangen door een druiventros.
Het altaarstuk, geschonken door raadslid Anthony Trotzig en zijn vrouw Maria Lemmens, was aanvankelijk ook ongeverfd maar werd in 1740 wit geschilderd. Het bevat vijf olieverfschilderijen van de Noord-Duitse school, die scènes uit het leven van Jezus uitbeelden. Deze schilderijen worden omlijst door putti met instrumenten van de Passie, kolommen en figuren van evangelisten en apostelen met hun attributen.
Naar naast zijn historische elementen, heeft de Kristinekerk ook moderne aanvullingen. Het centrale altaar en de ambo, ontworpen door architect Ove Hidemark in 1998, zijn verplaatsbaar om plaats te bieden aan muzikanten en zangers tijdens concerten. De Mariakapel, opgericht in 1994 in het noordelijke zijschip, herbergt een altaarstuk geschilderd door Bengt Olof Kälde, dat de Maagd Maria, Moeder van God van het Teken, uitbeeldt.
De Kristinekerk is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een levend museum van kunst, geschiedenis en architectuur. Zijn muren weerklinken de verhalen van eeuwen geleden en nodigen bezoekers uit om het rijke erfgoed van Falun te verkennen en te ervaren. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een kunstliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger, de Kristinekerk biedt een boeiende reis door de tijd.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.