TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Mariakerk

Mariakerk Flensburg

Mariakerk

De St. Marienkirche, lokaal bekend als Marienkirche, is een bewijs van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van Flensburg, Schleswig-Holstein. Deze iconische structuur is een van de belangrijkste kerken in de stad en behoort tot de Evangelisch-Lutherse Kerk in Noord-Duitsland (Nordkirche). Gelegen nabij de Nordermarkt, is de kerk bereikbaar via de Schrangen, een historisch verbindingsgebouw uit 1595.

De Historische Reis van de St. Marienkirche

De oorsprong van de St. Marienkirche gaat terug naar een Romaanse stenen kerk, waarvan wordt aangenomen dat deze rond 1165/70 is gebouwd onder koning Valdemar I, of mogelijk na de troonsbestijging van koning Knoet VI in 1182. Deze voorloper werd in 1248 vernietigd tijdens de burgeroorlog tussen koning Erik IV van Denemarken en hertog Abel van Sleeswijk. Opmerkelijk is dat een gietijzeren leeuw uit de late 12e eeuw bewaard is gebleven en nu te vinden is in het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg.

De huidige St. Marienkirche werd voor het eerst genoemd in een aflatenbrief van de Deense bisschop Tycho van Aarhus op 2 mei 1284. Dit document, bewaard in het stadsarchief van Flensburg, geeft aan dat de burgers waren begonnen met de bouw van de nieuwe kerk. Gebouwd als een driebeukige hallenkerk in gotische baksteenstijl, staat de kerk op dezelfde plek als zijn voorganger en is gewijd aan Maria. Het is de oudste kerk in het stadscentrum van Flensburg en een van de grootste en belangrijkste kerken van de stad.

Architectonische Evolutie

Door de eeuwen heen heeft de St. Marienkirche veel veranderingen ondergaan. Oorspronkelijk bestaande uit drie traveeën, werd de kerk rond 1400 oostwaarts uitgebreid met twee traveeën. Twee kapellen van verschillende dieptes werden toegevoegd aan de zijbeuken, waarbij de grotere noordelijke kapel de doopkapel werd. In 1526 werd de Reformatie ingevoerd, wat leidde tot de verwijdering van altaren en pauselijke afbeeldingen in 1598, vervangen door een nieuw hoogaltaar dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de Noord-Duitse late renaissance.

De kerk had oorspronkelijk alleen een dakruiter. Tussen 1730 en 1731 werd een toren gebouwd boven de westelijke travee van het schip op versterkte hoekpilaren, bekroond met een barokke koepel. Een jaar later werd een nieuw orgel geïnstalleerd, waarvan het front nog intact is. Rond 1780 werd een barok portaal toegevoegd aan de zuidmuur, en de drie schepen werden in 1788 bedekt met een mansardedak. De barokke toren werd tussen 1878 en 1880 vervangen door een neogotische toren met een spits helm. In 1901 werd een tweelaagse sacristie met een traptoren toegevoegd aan de noordzijde.

Overleven in Oorlogstijd

De St. Marienkirche kwam ongeschonden uit de luchtaanvallen op Flensburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begin mei 1945 trok de laatste Reich-regering zich terug naar Flensburg-Mürwik. Vanaf 8 mei 1945 werden er diensten gehouden in de Heilig-Geist-Kirche, omdat Duitse troepen de St. Marienkirche bezetten als noodopvang. Enkele kerkramen werden in juni 1945 beschadigd door een munitie-explosie in het havengebied van Flensburg. De Flensburgse schilder Käte Lassen ontwierp tussen 1949 en 1957 zes nieuwe ramen, met extra ramen gemaakt door glas-in-lood kunstenaar Hans Gottfried von Stockhausen uit 1959/60. De kerk is nu toegankelijk via een portaaluitbreiding uit 1958 aan de zuidkant van de toren. In 1991 werd een nieuwe bronzen klok aangeschaft, gevolgd door nog twee in 1994.

De Flensburg Monumentencontroverse

In januari 1967 barstte de Flensburg Monumentencontroverse of Flensburger Kirchenstreit los. Het conflict draaide om de verwijdering van het Stenen Krijger monument door drie pastoors van de St. Marienkirche. Deze controverse, die nationale aandacht trok, verdeelde de samenleving, veroorzaakte een breuk binnen de CDU en vulde hele pagina's van de Flensburger Tageblatt met lezersbrieven. De pastoorsruzie wordt gezien als een voorloper van de studentenopstanden van eind jaren zestig, waarbij de Flensburgse pastoors Jastram, Krause en Friedrichs symbolen werden van een linkse ontwaking.

Kunstschatten

De St. Marienkirche herbergt talrijke kunstschatten, veelal geschonken door rijke burgers. Het hoogaltaar, geschonken door burgemeester Dietrich Nacke in zijn testament, is het grootste altaar van de late renaissance in Sleeswijk-Holstein. Gecreëerd in 1598 door Heinrich Ringerink en een andere beeldhouwer, met schilderijen van Jan von Enum, rijst het altaar op over drie niveaus, versierd met kolommen, kariatiden en rijk gedecoreerde kroonlijsten.

Op het onderste niveau staan beelden van de apostelen Petrus en Paulus aan weerszijden. Petrus houdt de sleutel van het koninkrijk der hemelen vast, terwijl Paulus een zwaard draagt, wat symbool staat voor de verdediging van het geloof en zijn martelaarschap door onthoofding. De linkerdeur, versierd met een schilderij van de besnijdenis en presentatie van Jezus in de tempel, leidt achter het altaar. De rechterdeur, die de doop van Jezus in de Jordaan toont, wordt aangevuld met een medaillonafbeelding van Johannes de Doper in de boog erboven.

Het hoofdniveau bevat drie panelen, waarvan de centrale het Laatste Avondmaal toont naar een gravure van Johann Sadeler. De zijpanelen bevatten elk twee middelgrote vierkante schilderijen, omringd door 16 kleinere afbeeldingen. Deze vier schilderijen, gebaseerd op gravures van Hendrick Goltzius uit 1578, tonen Christus als voorbeeld van deugden, zijn wonderen, zijn lijden en zijn opstanding. Elk is omgeven door acht bijbelse verhalen uit het Nieuwe Testament en acht symbolische voorstellingen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament, met alle titels en bijbelse verwijzingen in het Latijn.

Een Bezoek aan de St. Marienkirche

Een bezoek aan de St. Marienkirche biedt een fascinerende reis door geschiedenis en kunst. Van de gotische architectuur en het renaissance-altaar tot de glas-in-loodramen en de neogotische toren, de kerk is een schatkamer van historische en artistieke betekenis. Of je nu een geschiedenisfan, kunstliefhebber of gewoon op zoek bent naar een moment van reflectie, de St. Marienkirche in Flensburg is een bestemming die je niet mag missen.

Andere bezienswaardigheden in Flensburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen