De kathedraal van Foligno, lokaal bekend als de Cattedrale di San Feliciano, is een indrukwekkend bewijs van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van Foligno, Italië. Gelegen in het hart van de stad op Piazza della Repubblica, is dit monumentale bouwwerk gewijd aan Sint Felicianus, de patroonheilige van Foligno. Als symbool van de stad heeft de kathedraal door de eeuwen heen vele veranderingen, restauraties en historische gebeurtenissen meegemaakt die hebben bijgedragen aan haar huidige grandeur.
De oorsprong van de kathedraal van Foligno gaat terug tot de 9e of 10e eeuw, gebouwd op de plaats waar Sint Felicianus werd begraven. De eerste grote renovatie vond plaats in 1133, zoals blijkt uit een inscriptie op het hoofdportaal. In 1201 werd het linker transept toegevoegd en de kathedraal had drie beuken met een verhoogd priesterkoor. Tussen 1457 en 1465 werden het koor en de apsis uitgebreid, wat de grandeur van de kathedraal verder vergrootte.
Een belangrijke transformatie vond plaats onder leiding van Cola da Caprarola, die de zijbeuken sloopte en de kathedraal zijn huidige Latijnse kruisvorm gaf. De enkele beuk met kruisgewelven en een koepel op het kruispunt van de armen werd ontworpen door Giuliano di Baccio d'Agnolo en gebouwd tussen 1543 en 1548. Een andere grote renovatie vond plaats tussen 1772 en 1819, toen het interieur werd herontworpen in de neoklassieke stijl door Giuseppe Piermarini, afwijkend van het oorspronkelijke plan van Luigi Vanvitelli. In 1904 leidde Vincenzo Benvenuti de restauratie van de twee buitengevels, waarbij hun oorspronkelijke romaanse vormen werden hersteld.
De buitenkant van de kathedraal van Foligno toont een mix van historische invloeden. De hoofdfaçade, ooit onvoltooid, toont nu een eenvoudig gevelontwerp na restauraties in het begin van de 20e eeuw. Boven het portaal is een blinde loggia met verschillende monofora-ramen ondersteund door kolommen te zien, geflankeerd door twee bifora's. Het romaanse roosvenster, versierd met symbolen van de evangelisten, wordt bekroond door een mozaïek dat Christus toont, gezeten tussen de heiligen Felicianus en Messalina, gemaakt door Carlo Botti in 1904. Dit mozaïek bevat ook een afbeelding van paus Leo XIII, de patroon van het werk. Links ervan herdenkt een stenen monument de gevallenen van de laatste oorlogen.
De zijgevel aan het Piazza della Repubblica geeft de indruk van een op zichzelf staande kerk. Het onderste gedeelte, tot aan de kroonlijst, heeft afwisselende banden van witte en roze steen, met drie deuren die overeenkomen met de middeleeuwse beuken. Het centrale portaal, gemaakt door meesters Rodolfo en Binello, toont een zonneschijf in de lunet met een inscriptie die de gevel dateert op 1201. Binnenin de stijlen van het portaal zijn reliëfs van keizer Otto IV van Brunswijk en paus Innocentius III, terwijl de binnenboog is versierd met symbolen van de evangelisten en dierenriemtekens, en de buitenboog met Cosmateske mozaïeken. De gebeeldhouwde houten deur dateert uit 1620.
Speurtochten in Foligno
Ontdek Foligno met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Foligno op een spannende en interactieve manier!
Binnen heeft de kathedraal een Latijns kruisvormige lay-out met een enkele beuk verdeeld in twee traveeën bedekt door kruisgewelven. Een robuuste ronde boog ondersteund door twee halve pilasters herbergt aan elke kant twee altaren:
Boven het rechter transeptaltaar hangt een 15e-eeuws kruisbeeld en Francesco Pizzoni's Biddende Sint Franciscus (circa 1826). Tussen de eerste en tweede traveeën van de beuk bevindt zich een nis met het zilveren beeld van Sint Felicianus op een troon, gemaakt door Giovanni Battista Maini (1732-1733) op een ouder voetstuk door Johann Adolf Gaap (1700). Het beeld werd beschadigd door diefstal in 1982 en later gerestaureerd met replica's van de gestolen delen.
Het linker transept leidt naar de 16e-eeuwse Iacobilli-kapel, beschilderd door Vespasiano Strada met scènes uit het leven van Sint Felicianus en, boven de ingang, Baldassare Croce's Wonder van Sint Martinus.
Het kruispunt is bedekt door een cassettekoepel met een lantaarn, die leidt naar de apsis, die fresco's en stucwerk van Francesco Mancini bevat: Apotheose van Sint Felicianus (1723) op het gewelf en Triomf van Religie (1722) in de apsis. Een oude kopie van Rafaëls Madonna van Foligno wordt achter in de apsis tentoongesteld.
Het priesterkoor beslaat het hele apsisgebied, voorafgegaan door de confessio, die toegang geeft tot de oorspronkelijke 11e-eeuwse crypte. De crypte, met zijn rechthoekige vorm veranderd in de 15e en 16e eeuw en schilderijen uit het begin van de 20e eeuw, heeft zuilen met hergebruikte zoomorfe kapitelen. De aangrenzende kamer toont verschillende relikwieën achter een 17e-eeuws hek. Achter de confessio staat Andrea Calcioni's vergulde houten ciborium (1698), een verkleinde replica van het beroemdere baldakijn van Sint Pieter in het Vaticaan. Het enige verschil tussen de twee ciboria, afgezien van schaal, materialen en kleuren, is de vervanging van pauselijke tiara's door bisschoppelijke mijters. Het houten koor onder het apsis baldakijn heeft een grote kathedra bovenop zeven treden, ter vervanging van de gebruikelijke vijf.
In het Diocesaan Kapittel Museum in Foligno, gehuisvest in het Palazzo delle Canoniche, kunnen bezoekers middeleeuwse en barokke werken bewonderen, waaronder Nicolò di Liberatore's Kruisbeeld met Jezus, Maria en Johannes en verschillende fresco's. De bustes van Bartolomeo en Diana Roscioli worden toegeschreven aan Gian Lorenzo Bernini.
De kathedraal van Foligno is niet alleen een religieus gebouw; het is een symbool van de veerkracht en artistieke erfenis van de stad. Ondanks dat het momenteel gesloten is vanwege schade door de aardbeving in Midden-Italië in 2016, blijft de kathedraal een baken van Foligno's historische en culturele identiteit, wachtend op haar volgende hoofdstuk van restauratie en heropening.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.