De St. Michaëlskerk, lokaal bekend als de Michaelskirche, is een indrukwekkend historisch bouwwerk in Fulda, Hessen, Duitsland. Gebouwd tussen 820 en 822, is deze oude kerk een belangrijk voorbeeld van vroeg-Romaanse Karolingische architectuur. Opdrachtgever was Abt Eigil, en de kerk diende als de grafkapel voor het klooster van Fulda, een van de voornaamste culturele centra van de vroege middeleeuwen. Door de eeuwen heen heeft de St. Michaëlskerk vele veranderingen ondergaan, maar het blijft een van de belangrijkste middeleeuwse heilige gebouwen in Duitsland.
De St. Michaëlskerk ligt naast de Dom van Fulda op de Michaelsberg. Hoewel alleen de crypte van de oorspronkelijke Karolingische structuur bewaard is gebleven, blijft de architectonische betekenis van de kerk onverminderd groot. Het centrale gebouw, geïnspireerd door vroegchristelijke tradities, was oorspronkelijk een rotonde ondersteund door acht zuilen. Dit centrale deel werd omgeven door een omgang, die aanvankelijk een enkele verdieping had, maar later werd uitgebreid tot twee verdiepingen.
De crypte, daterend uit 820, is een van de oudste bewaard gebleven onderdelen van de kerk. Het is een uniek voorbeeld van een zaalachtige crypte, gebouwd met twee concentrische muurringen en een centrale zuil. De centrale zuil, versierd met een ionisch kapiteel, ondersteunt de binnenste gewelfring. Dit kapiteel, met zijn archaïsche uiterlijk, wordt verondersteld hergebruikt te zijn van de Sturmius Basiliek, daterend uit het midden van de 8e eeuw.
De architectonische symboliek van de St. Michaëlskerk is diepgaand. Volgens Brun Candidus, een monnik uit Fulda, vertegenwoordigt het ontwerp van de kerk de relatie tussen Christus en de Kerk. De centrale zuil in de crypte en de sluitsteen zijn symbolen van Christus, die wordt gezien als de fundering en voltooiing van de Kerk. De acht zuilen symboliseren de mensen die de acht zaligsprekingen uit de Bergrede vervullen, en vormen de pijlers van de Kerk. De cirkelvorm van de kerk symboliseert het eeuwige leven en de eeuwige beloningen die de gelovigen kunnen hopen te ontvangen.
Men gelooft dat het ontwerp van de St. Michaëlskerk geïnspireerd was door de Anastasis Rotunda van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem en andere laat-antieke en vroeg-middeleeuwse ronde en veelhoekige gebouwen zoals de Santa Costanza in Rome en de Paltskapel in Aken.
De St. Michaëlskerk werd gebouwd op het terrein van de kloosterbegraafplaats, mogelijk met een verwijzing naar de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. De kerk werd ingewijd op 15 januari 822 door aartsbisschop Haistulph en gewijd aan de aartsengel Michaël. De kerk onderging aanzienlijke renovaties in de 10e en 11e eeuw na uitgebreide verwoestingen, mogelijk door een Hongaarse invasie. Tijdens deze renovaties werd de rotonde verhoogd, een tweede-verdieping omgang met ramen toegevoegd, en de kerk werd uitgebreid met aanbouwgebouwen om een kruisvorm te vormen. In deze periode werd ook een westtoren gebouwd.
In de 11e eeuw woonden verschillende kluizenaars, waaronder de historicus Marianus Scotus, waarschijnlijk in de crypte van de St. Michaëlskerk. De toren van de kerk kreeg in de tweede helft van de 12e eeuw een klokkenverdieping. In 1618 werd de toren boven de rotonde verhoogd en bekroond met een kegelvormige spits. De kerk onderging barokke aanpassingen in het begin van de 18e eeuw, waaronder de toevoeging van de Rochuskapel aan de noordzijde. Na de secularisatie van het klooster van Fulda in 1802, onderging de kerk verschillende restauraties, waaronder een neo-Romaanse transformatie in het midden van de 19e eeuw en een her-Romanisering in de jaren 1930.
Bezoekers van de St. Michaëlskerk worden verwelkomd door de karakteristieke tweelingtorens en de serene sfeer van het historische terrein. Het interieur van de kerk bevat fresco's uit de 11e eeuw, waaronder voorstellingen van de Maiestas Domini (Christus in Majesteit), de aartsengel Michaël als drakendoder en verschillende engelen. De crypte herbergt het graf van abt Eigil, de stichter van de kerk, samen met een ander graf in het oostelijke deel van de omgang.
Het orgel van de kerk, gebouwd in 1997 door de firma Fischer + Krämer, is een mechanisch meesterwerk met een unieke dispositie. Dit instrument draagt bij aan de spirituele en historische sfeer van de kerk, waardoor het een must-visit is voor muziekliefhebbers en geschiedenisliefhebbers.
De St. Michaëlskerk is niet alleen een historisch monument; het is een symbool van de blijvende geest van Fulda en zijn rijke culturele erfgoed. De muren weerklinken met de verhalen van eeuwen geleden en bieden bezoekers een kijkje in de spirituele en architectonische prestaties van de vroege middeleeuwen. Of je nu een geschiedenisfan, een architectuurliefhebber of een nieuwsgierige reiziger bent, de St. Michaëlskerk belooft een boeiende reis door de tijd.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen