TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Televisietoren Goes

Televisietoren Goes Goes

Televisietoren Goes

In het pittoreske stadje Goes in de provincie Zeeland staat de imposante Televisietoren Goes, een indrukwekkend bouwwerk dat de aandacht trekt. Deze 139 meter hoge toren is niet alleen een baken voor televisie- en radiosignalen, maar ook een symbool van de geschiedenis en technologische vooruitgang van Nederland. Laten we eens nader kijken naar dit fascinerende monument dat sinds het midden van de 20e eeuw deel uitmaakt van het Nederlandse landschap.

Een Blik in het Verleden

Het verhaal van de Televisietoren Goes begint in de jaren 50, toen de Nederlandse overheid besloot televisie in het land te introduceren. Om dit mogelijk te maken, moesten er verschillende televisietorens door het hele land worden gebouwd, en de toren voor Zuidwest-Nederland zou in Goes verrijzen. De Televisietoren Goes heeft de eer de eerste permanente televisietoren van Nederland te zijn, zelfs eerder dan de beroemde Gerbrandy Toren.

De bouw van de toren begon in de zomer van 1955. Met behulp van een nieuwe bouwmethode met glijbekisting en trilnaalden werd de betonnen schacht van de toren in slechts 25 dagen gebouwd. Oorspronkelijk was de toren 86 meter hoog, met 82 meter boven de grond. Een 34 meter hoge stalen buismast met een 14 meter hoge vakwerkmast bracht de totale hoogte op meer dan 130 meter. In de loop der jaren is de hoogte meerdere keren aangepast om nieuwe zenders te kunnen herbergen.

Architectonisch Wonder

De Televisietoren Goes is een architectonisch wonder met 21 verdiepingen en een fundering ondersteund door 70 Franki-palen, elk ongeveer 16 meter lang. De cirkelvormige funderingsplaat heeft een diameter van 16 meter en is 2 meter dik, en dient tevens als keldervloer. De binnendiameter van de toren is 10,3 meter, met betonnen muren van 20 cm dik, terwijl de buitendiameter van de platforms en ringen 17,4 meter is. Reflecterend op de verwoestende watersnoodramp van 1953, werd de toren ook ontworpen als een microgolfrelais voor telefonie en voorzien van een nooddeur op de eerste verdieping.

Identieke betonnen torens werden tussen 1955 en 1957 gebouwd in Mierlo, Roosendaal en Loon op Zand. Echter, de toren in Goes is uniek met zijn zes platforms, terwijl de andere vijf platforms hebben. Het laagste van deze platforms, bekend als de service- of werkring, bevindt zich rond de 15e verdieping op een hoogte van 56,90 meter en is omgeven door stalen frames en een glazen wand. De reportage-ring op de 19e verdieping, met een vloer op 73,64 meter boven de grond, is de hoogste stop voor de lift, met de bovenste verdieping bereikbaar via een trap.

Van Analoog naar Digitaal

De Televisietoren Goes begon officieel met uitzenden op 10 december 1957, nadat testuitzendingen op 5 november van dat jaar waren gestart. De toren heeft in de loop der decennia verschillende functies gehad, waaronder radio-, televisie- en telefoonuitzendingen, evenals mobiele telefonie, ANWB en RIVM. Met de evolutie van technologieën zijn veel van deze functies vervangen of aangevuld met nieuwe zoals mobiel internet, datastorage, en digitale televisie (DVB-T2) en radio (DAB+).

In de herfst van 1962 werden twee FM-zenders geïnstalleerd in de toren voor publieke omroep, elk met een vermogen van 12 kW. De uitzendingen begonnen op 24 december 1962 en stereouitzendingen startten op 3 juni 1969. Vanaf 2024 zendt de toren verschillende radiostations uit, waaronder 100%NL, NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, Omroep Zeeland, Radio 10, Radio 538, Joe, Sky Radio, SOB FM, en Qmusic.

Eigendom en Modernisering

Oorspronkelijk was de toren staatseigendom tot de privatisering van de PTT. De mast en zendinstallaties werden beheerd door Nozema, met de Nederlandse Staat als meerderheidsaandeelhouder. In december 2006 werd de toren verkocht aan het Franse bedrijf TDF S.A., gespecialiseerd in zendinstallaties. Sinds 2017 is de betonnen toren eigendom van Cellnex (voorheen Alticom), terwijl de stalen mast contractueel eigendom is van NOVEC, en het land rondom de toren behoort tot KPN.

In februari 2007 werden de analoge zendantennes vervangen door digitale televisie (DVB-T) antennes, en de rood-witte kunststof buis die in 1987 was geïnstalleerd, werd vervangen door een stalen ruggegraat die 11 meter korter is. Deze aanpassing bracht de totale hoogte van de toren op 139 meter. De vervanging werd uitgevoerd door een gespecialiseerd helikopterteam uit Zwitserland, een beslissing ingegeven door praktische overwegingen van de gemeente Goes.

Een Baken van Licht

Een van de meest betoverende aspecten van de Televisietoren Goes is de verlichting. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond wordt de toren verlicht, een prachtig initiatief van de Stichting StichtLicht uit Goes. Deze verlichting voegt een magisch tintje toe aan de skyline en maakt de toren tot een baken van licht en technologie.

De Televisietoren Goes is niet alleen een functioneel bouwwerk, maar een symbool van technologische vooruitgang en historische betekenis. Zijn imposante aanwezigheid en veelzijdige rollen door de decennia heen maken het een fascinerend monument dat het verkennen waard is. Of je nu een geschiedenisfanaat, een technologie-enthousiasteling of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, de Televisietoren Goes biedt een uniek inzicht in de evolutie van communicatie in Nederland.

Andere bezienswaardigheden in Goes

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen