De Kapel van Sint-Anna, lokaal bekend als Ermita de Santa Ana, is een verborgen parel in het pittoreske stadje Gandia, Spanje. Dit charmante heiligdom, gelegen op een kleine kalkstenen heuvel, biedt niet alleen een spirituele toevluchtsoord, maar ook een panoramisch uitzicht dat zich uitstrekt van de stad Gandia tot aan de verre horizon van de Middellandse Zee en de Kaap van San Antonio. Zodra je de kapel nadert, word je onmiddellijk geraakt door de serene en schilderachtige omgeving, wat het een ideale plek maakt voor zowel reflectie als verkenning.
De oorsprong van de Kapel van Sint-Anna gaat terug tot de 14e eeuw, met de eerste gedocumenteerde vermelding in 1372. De bouw van de kapel vond waarschijnlijk plaats tussen de 14e en 15e eeuw en het heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties ondergaan. Een van de belangrijkste aspecten van de geschiedenis is het beeld van Sint-Anna, waarvan wordt aangenomen dat het rond 1350 is gemaakt. Tegen 1421 was het al een traditie om het beeld van Sint-Anna in processies mee te dragen om haar tussenkomst te vragen in tijden van droogte, epidemieën, overstromingen en andere rampen.
In 1782 werd er een urn in Gandia geplaatst om het beeld van Sint-Anna te huisvesten wanneer het voor speciale gelegenheden naar de stad werd gebracht. Sint-Anna was de patroonheilige van Gandia tot 1882, toen de Maagd Maria van de Verlatene werd gekozen als de nieuwe beschermheilige, waarmee de stad zich bij Valencia aansloot. Deze verandering leidde tot een afname van de devotie tot Sint-Anna en had economische gevolgen, vooral in de zijde-industrie, die Sint-Anna als haar beschermheilige beschouwde.
Door de geschiedenis heen diende de kapel ook als quarantainelocatie voor patiënten die leden aan pest, cholera en lepra van de 16e tot de 19e eeuw. Deze functie gaf de omliggende buurt de naam Nazaret, zoals gedocumenteerd door de Piaristenvaders in 1807. De Jezuïetenorde probeerde in 1581 de kapel over te nemen, maar dit mislukte. In 1809 ging het beheer van de kapel over naar de Piaristenvaders van de Vrome Scholen van Gandia, die de omliggende gronden beheerden tot hun verlaten in de late 20e eeuw.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog raakte de kapel in verval omdat middelen werden omgeleid om de Piaristenschool en kerk in de stad te herstellen. Echter, in 1943 werd het beeld van Sint-Anna teruggebracht naar de kapel en werd de viering van haar feestdag op 26 juli hervat. De kapel onderging de meest recente renovatie in 1977, met de hulp van de Piaristenvaders, de lokale overheid en donaties van de gemeenschap, wat resulteerde in de installatie van elektriciteit en water.
Bezoekers van de Kapel van Sint-Anna worden begroet door een bescheiden maar charmante gevel. De kapel is gebouwd van baksteen en metselwerk, met een zadeldak. Twee originele bogen uit de 14e en 15e eeuw zijn bewaard gebleven: een in de zuidelijke muur, achter het huidige huis van de kluizenaar, en een andere tussen het priesterkoor en het archief. Deze puntige bogen, gemaakt van baksteen, contrasteren prachtig met de barokke reconstructie uit de 18e eeuw.
De zuidelijke muur grenst aan het huis van de kluizenaar, een klein gebouw met twee verdiepingen met een keuken, eetkamer en woonkamer op de begane grond, en slaapkamers en een badkamer boven. De trap naar de bovenverdieping heeft karakteristieke Valenciaanse tegels met bloemmotieven. De noordelijke muur van de kapel heeft steunberen die de structuur ondersteunen, en een toegankelijke binnenplaats met een put die leidt naar een ondergrondse cisterne die regenwater van het dak verzamelt.
De gevel van de kapel werd in 1982 gerestaureerd, met decoratieve lijsten met tandjes die een overgangseffect creëren tussen het gebogen bovenste deel en het eenvoudige onderste deel. De gevel toont ook het wapen van de Vrome Scholen, toegevoegd in het begin van de 19e eeuw. De klokkentoren wordt gevormd door een gebroken mixtilineair fronton met twee Dorische pilasters aan de bovenkant. Bezoekers beklimmen een trap om het atrium te bereiken, waarbij ze door een eenvoudige boog gaan die wordt bekroond met een balkon.
Binnenin bestaat de kapel uit een enkele beuk bedekt door drie halfronde bogen met lunetten, die drie secties vormen. De kroonlijst is versierd met tandlijsten, die een golvend ritme creëren dat het begin van de bogen en de triomfboog omlijst. De kleine ruimtes onder de bogen herbergen beelden, net als kapellen in grotere kerken. Een opvallend kenmerk is de preekstoel, bereikbaar via een trap en polygonale van vorm, gelegen tussen de eerste en tweede sectie op de linker pilaar.
De beklimming naar de Kapel van Sint-Anna wordt gemarkeerd door de Calvarieberg, een pad dat in 1925 werd aangelegd, met kruiswegstaties verspreid langs de heuvel. Na de Spaanse Burgeroorlog renoveerden de gelovigen de Calvarieberg, waarbij ze de daken van de kleine schuilplaatsen die de staties huisvesten, bedekten. De laatste staties bevinden zich op de esplanade voor de kapel. Halverwege het Calvariepad staat de Kapel van Sint-Maria Magdalena, herbouwd in 1994 met een zadeldak en rechthoekig plan. De ingang is versierd met twee tegels: een met het wapen van de Piaristenorde en een andere met Maria Magdalena met de verrezen Christus.
Samengevat is de Kapel van Sint-Anna niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis en blijvende geloof van de mensen van Gandia. De serene locatie, historische betekenis en architectonische charme maken het een must-see bestemming voor iedereen die de regio verkent. Of je nu op zoek bent naar een vredige retraite, een glimp van het verleden of gewoon een prachtig uitzicht, de Kapel van Sint-Anna biedt een unieke en gedenkwaardige ervaring.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen