×
4,5/5 van 128.726 beoordelingen

St. Martin

St. Martin Garmisch-Partenkirchen

St. Martin

In het pittoreske Beierse stadje Garmisch-Partenkirchen, omgeven door adembenemende alpenlandschappen, staat de prachtige St. Martinuskerk. Deze katholieke parochiekerk is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een schitterend voorbeeld van Zuid-Duitse barokarchitectuur. Gebouwd tussen 1730 en 1734 door de beroemde architect Joseph Schmuzer, is de St. Martinuskerk een baken van geschiedenis, kunst en spiritualiteit dat bezoekers van heinde en verre aantrekt.

De Geschiedenis van de St. Martinuskerk

De oorsprong van de St. Martinuskerk gaat terug tot rond 750 na Christus, toen Ierse en Schotse monniken begonnen met het bekeren van het Beierse Oberland tot het christendom. Men gelooft dat er in deze periode een houten kerk gewijd aan St. Martinus, de belangrijkste heilige in het Frankische Rijk, werd opgericht. In de loop der eeuwen werd de oorspronkelijke houten structuur vervangen door een stenen gebouw tijdens de Romaanse periode.

Tegen de 18e eeuw was de bestaande kerk te klein geworden voor de groeiende gemeenschap. Daarom werd besloten een nieuwe kerk te bouwen ten zuiden van de Loisachrivier, aan de rand van de Loisachgries, op een plek die bekend staat als Nikolausanger. De eerste steen werd gelegd op 15 augustus 1730 door prelaat Patritius, de proost van Rottenbuch. De bouw, geleid door Joseph Schmuzer, werd voltooid in 1734. De nieuwe kerk, gebouwd in de typische Zuid-Duitse barokstijl, werd ingewijd op 23 september 1734 en opnieuw gewijd aan St. Martinus.

Interessant genoeg waren de oorspronkelijke plannen bedoeld voor twee kerktorens, maar er werd er slechts één gebouwd vanwege de beperkingen opgelegd door de prins-bisschop van Freising, die ook de heerser was van Garmisch en het graafschap Werdenfels. De totale bouwkosten bedroegen 12.000 gulden, met aanzienlijke bijdragen van de lokale gemeenschap in de vorm van vrijwilligerswerk. De stenen voor de nieuwe kerk werden gehaald uit het gesloopte kasteel van Werdenfels.

In recente jaren heeft de St. Martinuskerk uitgebreide renovaties ondergaan. Beginnend in 2007, werden het dak en de gevel van de kerk gerestaureerd, gevolgd door het interieur, inclusief het plafond en de muurfresco's, in 2010. Tijdens de renovatie werd ernstige schade aan de houten vloer onder de kerkbanken ontdekt en aangepakt. De renovatie werd voltooid in 2011 tegen een kostenpost van ongeveer 4 miljoen euro, waarbij het aartsbisdom München en Freising het grootste deel van de kosten dekte.

Architectonisch Wonder

De St. Martinuskerk is een laat-barokke hallenkerk met transeptachtige kapellen en een teruggetrokken koor. Het drie-traveeën schip, versierd met slanke Korinthische dubbele pilasters, straalt een gevoel van openheid en licht uit. De korte kroonlijsten boven de pilasterkapitelen, gecombineerd met de rondboogvensters en brede, gebogen halfronde vensters, zorgen voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte. Het westelijke uiteinde van de kerk heeft een muziekgalerij en een kleinere orgelgalerij erboven.

Het karakteristieke gewelf van de kerk is bijzonder opmerkelijk. De afzonderlijke gewelfsecties zijn gewelfd, wat betekent dat het midden van het gewelf hoger is dan de top van de boog. De transeptachtige kapellen hebben rechte uiteinden, zijn bedekt met dwarsvaten en hebben afgeronde hoeken met gebogen thermische vensters. Elke kapel heeft een oratoriebalkon aan de oostmuur. Het gewelf in het schip heeft een plattere doorsnede dan dat in het koor, wat resulteert in een niet-concentrische triomfboog die naar het koor leidt. Het koor zelf bestaat uit een dwars rechthoekige travee bedekt door een vat met sluitstenen en een altaarhuis bekroond door een koepel. Het altaarhuis heeft gebogen klaverbladvensters boven de rondboogvensters.

Speurtochten in Garmisch-Partenkirchen

Ontdek Garmisch-Partenkirchen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Garmisch-Partenkirchen op een spannende en interactieve manier!

Tours

Artistieke Schatten

De plafondschilderingen in de St. Martinuskerk zijn gemaakt door Matthäus Günther, terwijl de fresco's bij de orgelgalerij zijn geschilderd door Franz Seraph Zwinck. Het hoogaltaar, een kolomvormige entablementarchitectuur van de Korinthische orde, is een meesterwerk. De zes kolommen ondersteunen een zwaar geprofileerd entablement, waarboven het altaarverlengstuk oprijst, omlijst door volutesteunen en bekroond door de Maagd Maria in een glorie van stralen. Het entablement van het altaar en het verlengstuk is gebroken, met bazuinende engelfiguren zittend op de fragmenten van het entablement. Het altaarstuk, geschilderd door Martin Speer uit Regensburg in 1734, toont de verdeling van St. Martinus' mantel. Het rijkelijk vergulde tabernakel bevindt zich in het basisgebied van het hoogaltaar. Vergulde houten beelden van de heiligen Petrus en Paulus, gemaakt door Anton Sturm uit Füssen in 1734, flankeren het altaarstuk. De vierkoloms zijaltaren bij de kooringang, gemaakt door Franz Xaver Schmädl uit Weilheim in 1752, en de kapelaltaren aan de eindmuren uit de late 18e eeuw, weerspiegelen de kalmering van vormen die kenmerkend is voor de naderende classicisme.

Het Majestueuze Orgel

Het orgel van de kerk, gebouwd in 1978 door orgelbouwer Gerhard Schmid uit Kaufbeuren, is een mechanisch sleeplade-instrument met 29 registers verdeeld over drie manualen en een pedaal. De toon- en registermechanieken van het orgel zijn mechanisch en het beschikt over koppelingen I/II, III/II, I/P, II/P en III/P.

De Torenklokken

De kerktoren herbergt een monumentaal klokkenspel van acht bronzen klokken. Zeven van deze klokken werden in 1958 gegoten door Karl Czudnochowsky in Erding, terwijl de zesde klok een historische klok is die dateert uit 1513.

De St. Martinuskerk in Garmisch-Partenkirchen is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis, architectonische pracht en artistieke erfgoed van het stadje. Een bezoek aan deze prachtige kerk biedt een serene en verrijkende ervaring, waardoor het een must-see is voor iedereen die dit mooie Beierse stadje verkent.

Speurtochten in Garmisch-Partenkirchen

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.233
in meer dan 5.233 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen