×
4,5/5 van 124.637 beoordelingen

Hamburger Rathaus

Hamburger Rathaus Centrum

Hamburger Rathaus

Het stadhuis van Hamburg, plaatselijk bekend als het Hamburger Rathaus, is een prachtig architectonisch juweel in het hart van de oude stad van Hamburg. Dit imposante gebouw, gebouwd tussen 1886 en 1897 in de historistische stijl van de Noord-Duitse neorenaissance, staat als een getuigenis van Hamburgs rijke geschiedenis en levendige culturele erfgoed. Het stadhuis dient niet alleen als zetel van het parlement en de senaat van de Vrije en Hanzestad Hamburg, maar trekt ook bezoekers aan met zijn indrukwekkende gevel en gedetailleerde versieringen.

De Geschiedenis van het Stadhuis van Hamburg

Het huidige stadhuis van Hamburg wordt beschouwd als de zesde versie in de geschiedenis van de stad. De eerste twee stadhuizen bevonden zich waarschijnlijk in de Nieuwe Stad bij de Hopfenmarkt en in de aartsbisschoppelijke Oude Stad bij de (Oude) Vismarkt. Na de eenwording van deze steden in 1216 werd een gezamenlijk stadhuis gevestigd op de hoek van de Kleine Johannisstraße en Dornbusch. Helaas werd dit gebouw verwoest door een verwoestende brand in 1284, waarbij alleen het keldergewelf gespaard bleef, dat later dienst deed als wijnkelder van de raad. Het daaropvolgende gebouw, bekend als Eimbeck’sches Haus, stond bekend om zijn exclusieve licentie om Einbecker bier te serveren. Helaas stortte de wijnkelder gedeeltelijk in tijdens de Grote Brand van 1842, maar een teruggevonden Bacchus-figuur staat nog steeds in het huidige stadhuis bij de trap naar de wijnkelder van de raad.

Rond 1290 werd een groter stadhuis gebouwd bij Neß nabij de Trostbrücke. Dit bakstenen gebouw, met een hal van twee verdiepingen, breidde zich in de loop der tijd uit en omvatte de lagere rechtbank en een renaissance-uitbreiding in het begin van de 17e eeuw. De Hamburgse Bank verhuisde er ook in 1619. Dit complex, naast de oude Hamburgse Beurs, vormde eeuwenlang het politieke en economische centrum van Hamburg.

Tijdelijke Stadhuizen na de Grote Brand

De Grote Brand van 1842 leidde tot de opzettelijke sloop van het oude stadhuis bij de Trostbrücke om een brandgang te creëren, hoewel de vlammen zich bleven verspreiden. Sommige beelden van Duitse keizers uit de jaren 1640 werden bewaard en worden nu tentoongesteld aan de buitenkant van het Museum van Hamburgse Geschiedenis. Bovendien worden zilverbaren die met brandresten zijn versmolten, tentoongesteld in de Phoenixzaal van het huidige stadhuis. Na de vernietiging van het oude stadhuis huisvestte het weeshuis, gebouwd in 1785 aan de Admiralitätstraße, tijdelijk het stadhuis en de senaat totdat het werd vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Het Hamburgse parlement kwam bijeen in de grote zaal van de Patriottische Vereniging totdat het nieuwe stadhuis werd voltooid.

Speurtochten in Centrum

Ontdek Centrum met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Centrum op een spannende en interactieve manier!

Tours

Planning en Bouw van het Huidige Stadhuis

De locatie voor het nieuwe stadhuis werd gekozen bij de Kleine Alster, achter de nieuwe beurs, het enige gebouw in de omgeving dat door de brand gespaard bleef. De realisatie van het nieuwe stadhuis duurde 43 jaar, van de eerste ontwerpwedstrijden in 1854 en 1876 tot de uiteindelijke acceptatie in 1884 en voltooiing in 1897. De fundering van het gebouw rust op meer dan 4.000 eikenhouten palen vanwege de bodemomstandigheden. De bouwkosten bedroegen 11 miljoen goudmarken, wat overeenkomt met ongeveer 80 miljoen euro vandaag de dag. Het project kende vertragingen door de wederopbouw van de stad, politieke onrust, economische crises en gezondheids-epidemieën. Uiteindelijk ontwierp en voerde een groep Hamburgse architecten, onder leiding van Martin Haller, vanaf 1886 het definitieve plan uit.

De Majestueuze Gevel

Het tweevleugelige granieten en zandstenen gebouw heeft een 111 meter brede gevel, gedomineerd door een 112 meter hoge centrale toren, waarvan de hoogte overeenkomt met de breedte van het gebouw. Het dak is bedekt met koper en de zandsteenelementen zijn voornamelijk gemaakt van Wünschelburger zandsteen. Het totale effect van de gevel is het resultaat van de combinatie van Italiaanse en Noord-Duitse renaissance-elementen. Het sierlijke zwarte entreeportaal, versierd met ingewikkelde bladeren en verstrengelde rozetten en figuren, toont het vakmanschap van Hamburgse smeden. De koperen torenspits wordt bekroond met een vergulde keizerlijke adelaar, en de vier stenen gevels zijn versierd met koperen banieren die door ridders worden vastgehouden. Boven de ramen op de begane grond worden de wapenschilden van verschillende Hanzefamilies getoond.

De Phoenix

Tussen de grote klok en het wapen van Hamburg op de torenschacht herdenkt de Phoenix-arbor de grote brand van 1842. Precies 50 jaar na de brand werd het pannenbier van het nieuwe stadhuis gevierd. Het grote Phoenix-beeldhouwwerk van beeldhouwer Aloys Denoth, getrokken door vier zwarte paarden, symboliseert wedergeboorte uit de as. Een medaillon onder de Phoenix toont het oude stadhuis dat in 1842 afbrandde, met daarboven het Latijnse motto RESURGAM (Ik zal weer opstaan).

De Keizers

Aan de zijde van de Rathausmarkt staan 20 bronzen beelden van koningen en keizers van het oude Duitse Rijk, van Karel de Grote tot Frans II, elk met een gewicht van 600 kg, tussen de raamnissen. Boven de monarchen worden de voorstellingen van burgerlijke deugden – moed, vroomheid, eenheid en wijsheid – getoond op de centrale toren, die de onafhankelijkheid van Hamburg van de kroon als Hanzestad symboliseren. Boven de hoofdingang toont een mozaïek de allegorie van de staat Hamburg, Hammonia.

De Burgerlijke Beroepen

Boven 28 ramen op de representatieverdieping zijn 28 karakterbusten geplaatst die burgerlijke beroepen vertegenwoordigen op de raamoverkappingen. Beeldhouwer Aloys Denoth beeldde in deze figuren bekende persoonlijkheden van die tijd uit. Deze serie figuren werd door tijdgenoten verwelkomd als een levendige toevoeging aan de gevel en een weergave van burgerlijke ijver. De reeks begint bij de Große Johannisstraße en eindigt bij de Alter Wall, met de portretten van de voorzitter van het parlement aan de linkerkant en de burgemeester aan de rechterkant van de Rathausmarkt-zijde.

Het Daklandschap

Het dak is versierd met figuren van heiligen, de patroonheiligen van de parochiekerken van Hamburg, en de twee opgeheven kloosters die eerder op de locatie van het stadhuis stonden. Deze omvatten St. Catharina voor de St. Catharinakerk, St. Michael voor de St. Michaeliskerk, St. Petrus voor de St. Petruskerk, St. Jacobus voor de St. Jacobuskerk, St. Nicolaas voor de St. Nicolaaskerk, St. Paulus voor de St. Pauli-wijk, St. Georg voor de St. Georg-wijk, Maria Magdalena voor het Maria Magdalenaklooster en St. Johannes voor het St. Johannesklooster. Bovendien hebben de kleinere westelijke gevels schilddragers met de wapens van de Hanzeposten van Brugge, Novgorod, Londen en Bergen.

Samenvattend is het stadhuis van Hamburg niet alleen een historisch monument; het is een symbool van Hamburgs veerkracht en rijke culturele erfgoed. De muren weerklinken met de verhalen van het verleden van de stad, waardoor het een onmisbare attractie is voor iedereen die deze prachtige stad bezoekt!

Andere bezienswaardigheden in Centrum

Speurtochten in Centrum

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen