×
4,5/5 van 125.106 beoordelingen

St. Jürgen

St. Jürgen Heide

St. Jürgen

De St. Jürgen Kerk, een boeiende mix van geschiedenis en architectuur, staat trots in het hart van Heide, Schleswig-Holstein, aan de zuidwestelijke hoek van het levendige marktplein. Deze evangelisch-lutherse kerk, gewijd aan St. George (of St. Jürgen in het Nederduits), is sinds de 15e eeuw een spiritueel en cultureel baken voor de stad.

De Historische Reis

De oorsprong van de St. Jürgen Kerk gaat terug tot 1435, toen een kapel werd opgericht in Heide, gewijd aan St. George. Dit eerste gebouw werd echter volledig verwoest in 1559 tijdens de Laatste Fehde door koninklijke Deense en hertogelijke troepen. Uit de as herrees een nieuwe kerk, die al in 1560 werd ingewijd. Deze veerkrachtige structuur heeft de tand des tijds grotendeels doorstaan, hoewel met enkele aanpassingen.

De architectonische reis van de kerk is fascinerend. Aanvankelijk gebouwd met veldstenen, werden de muren later voortgezet met bakstenen. Een belangrijke uitbreiding vond plaats tussen 1694 en 1696, waarbij een grote aanbouw aan de zuidkant werd toegevoegd, die leek op een transept. Verdere wijzigingen omvatten de toevoeging van steunberen aan de koormuren in 1724 en een neoklassieke trapaanbouw aan de noordkant in het begin van de 19e eeuw.

De westgevel, vernieuwd in 1739, heeft vijf rondboogvensters en is door kroonlijsten in verschillende niveaus verdeeld. Een zandstenen reliëf boven de hoofdingang, dat de opgestane Christus afbeeldt, is een moderne kopie, terwijl het originele 16e-eeuwse stuk nu binnen in de kerk te vinden is. De slanke, drie verdiepingen tellende houten toren, die laat-renaissance vormen toont, werd oorspronkelijk gebouwd in 1611 en onderging een belangrijke transformatie in 1724. Een kleinere barokke dakruiter, toegevoegd in 1711 en vernieuwd in 1911, vult het ontwerp van de toren aan.

Binnen in de St. Jürgen Kerk

Bij binnenkomst worden bezoekers verwelkomd door een lichte en luchtige ruimte, dankzij de grote rondboogvensters. Het plafond, voorzien van cassettes, werd in 1880 geïnstalleerd en draagt bij aan de charme van de kerk. Balkons langs de noord- en westzijde van het schip bieden een uniek uitkijkpunt.

Het interieur van de kerk herbergt een schat aan artistieke en historische schatten. Het tweelaagse altaarstuk uit 1699, gemaakt door de Hamburgse altaarbouwer Valentin Preuß en voorzien van schilderijen van Johann Holte, is een meesterwerk van hoogbarokke kunst. Het centrale schilderij toont de Kruisiging, geflankeerd door beelden van engelen en de vier evangelisten, met kleinere schilderijen van het Laatste Avondmaal en de graflegging van Christus.

Een gotisch gesneden altaar, daterend uit circa 1515, siert de zuidmuur van het schip. Dit drieluik toont een centraal paneel met de Bewening van Christus, met zijpanelen die scènes van heiligen weergeven. De gedetailleerde houtsnijwerken en iconografie zijn vermoedelijk het resultaat van de samensmelting van twee middeleeuwse zijaltaren van de voorganger van de kerk.

Een ander opmerkelijk stuk is het Opstandingsreliëf, een voormalig epitaaf waarschijnlijk in 1515 in opdracht van Martin Scherer. Dit eikenhouten reliëf, nu gehuisvest in de begraafplaatskapel, toont de opstanding van Christus tegen de achtergrond van Jeruzalem, een stad die Scherer als pelgrim bezocht. De schenker is afgebeeld knielend in de rechterbenedenhoek.

Speurtochten in Heide

Ontdek Heide met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Heide op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Preekstoel en Andere Schatten

De houten preekstoel, een laat-renaissance werk uit de late 16e eeuw, volgt de Eiderstedt-stijl. De vierzijdige kuip deelt een gemeenschappelijke leuning met de toegang, verdeeld in panelen door kolommen. Deze panelen tonen reliëfs van bijbelse scènes, waaronder afbeeldingen van Petrus, Paulus, de evangelisten en verschillende andere bijbelse verhalen. De zeshoekige klankbord, versierd met figuratieve reliëfs van deugden en engelen, maakt dit prachtige stuk compleet.

Onder de andere schatten van de kerk bevindt zich een bijna twee meter hoog laatgotisch crucifix uit de late 15e eeuw, gemonteerd op een houten standaard tussen het schip en de aanbouw. De kerk herbergt ook twee doopvonten: een zandstenen doopvont uit het midden van de 15e eeuw met een achthoekige, kelkvormige vorm, en een eikenhouten doopvont uit 1640/41, gesneden door Jürgen Heidtmann de Jongere, met reliëfs van de doop van Christus, de Verlosser en de vier evangelisten.

Twee koperen kroonluchters uit de 17e eeuw hangen boven het middenpad, rijkelijk versierd en bekroond met een figuur. De kommen onder de kaarsen hebben de vorm van sint-jakobsschelpen, wat bijdraagt aan hun sierlijke ontwerp.

De Noordelijke Galerij en Klokken

De noordelijke galerij, toegevoegd in de 17e eeuw, wordt ondersteund door houten kolommen en steekt iets uit, met de overhang ondersteund door consoles. Tussen deze consoles zijn twee rijen horizontale zwaluwstaartbalken geplaatst, en de leuning is voorzien van galerijschilderijen. In totaal 43 olieverfschilderijen op hout, van verschillende kunstenaars, tonen scènes uit het Oude en Nieuwe Testament, meestal naar gravures uit de Merian Bijbel.

De klokken van de kerk zijn even historisch. De oudere klok, gegoten in 1540 door H. Prilop, heeft een inscriptie en bladranden. De nieuwere klok, gegoten in 1764 door J. D. Kriesche, draagt ook een inscriptie en is gemaakt van brons, met een diameter van 58 cm.

Het Kerkhof en Gedenkstenen

Buiten de kerk is een verzameling oude grafstenen te vinden, waarvan de oudste en meest significante de zogenaamde boetesteen uit 1567 is. Deze zandstenen plaat, met een afmeting van 2,10 m bij 1,42 m, toont een moord die plaatsvond in 1567. Een van de twee bebaarde mannen in hoeden, wambuis en knielange broeken wordt afgebeeld terwijl hij de ander in de nek steekt met een dolk. De inscriptie onthult de namen van het slachtoffer, Rode Martens Frens, en de dader, Johann Offen Frens, beiden uit vooraanstaande Dithmarscher families. Rode Marten, de vader van het slachtoffer, was een van de gijzelaars die Dithmarschen na hun nederlaag in 1559 aan de Deense koning moest leveren, terwijl Johann Offen, de vader van de moordenaar, de parochiebaljuw in Hennstedt was.

De St. Jürgen Kerk, met zijn rijke geschiedenis, architectonische schoonheid en artistieke schatten, staat als een getuigenis van de blijvende geest en erfgoed van Heide. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een moment van bezinning, deze opmerkelijke kerk biedt een boeiende reis door de tijd.

Speurtochten in Heide

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen