St. Jacobi, lokaal bekend als St. Jakobi, staat als een tijdloos baken in het hart van de Radewig-wijk in Herford, Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Deze Evangelisch-Lutherse parochiekerk, ook wel de Radewiger Kirche genoemd, is niet alleen een plaats van aanbidding maar ook een historisch juweel dat eeuwen van verandering en veerkracht heeft doorstaan.
De reis van St. Jacobi begon in de 14e eeuw, met waarschijnlijk wortels in een eerdere structuur. Deze gotische hallenkerk, ontworpen in de Westfaalse vierkante stijl, diende aanvankelijk als een stationkerk voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, zoals gesuggereerd door de toewijding aan St. Jacobus.
De kerk werd gesloten in 1530 met de komst van de Reformatie in Herford, een beslissing genomen door de gemeenteraad. Echter, in 1590 werd de kerk heropend als een Evangelische parochiekerk, dankzij de inspanningen van Anton Brutlacht, de burgemeester van Radewig. Brutlacht heropende niet alleen de kerk, maar voerde ook een uitgebreide renovatie uit, waarbij hij nieuwe meubels bestelde en de preekstoel schonk. De eerste Reformatiedienst, gehouden op de eerste zondag van Advent in 1590, wordt tot op de dag van vandaag herdacht met het Radewiger Kohlfest.
De veerkracht van St. Jacobi werd opnieuw op de proef gesteld tijdens de grote brand van Herford in 1638, waarbij het dak en de torenspits werden verwoest. Deze werden vervolgens herbouwd. De torenspits werd opnieuw getroffen in 1778 toen deze door bliksem werd getroffen en afbrandde, wat leidde tot de bouw van de huidige ui-vormige koepel, of Welsche Haube, in 1786.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd door een luchtbom in 1940, waarbij het zuidportaal en een zuidelijke steunbeer werden getroffen. Deze schade werd voor het einde van de oorlog hersteld. In erkenning van zijn historische en architectonische betekenis werd St. Jacobi in 1981 aangewezen als beschermd monument.
De klokkentoren van St. Jacobi herbergt een driedelige ijzeren klokkenset, gemaakt door de Lauchhammer klokkengieterij in 1921, met de tonen d1–f1–as1. Bovendien bevindt zich in de lantaarn een bronzen uurklok uit 1736 (d2) en een stalen kwartierklok uit 1874, geproduceerd door de Bochum Association (e2).
Speurtochten in Herford
Ontdek Herford met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Herford op een spannende en interactieve manier!
Het interieur van St. Jacobi is een getuigenis van de late Renaissanceperiode, met zijn indrukwekkende decoraties en meubels uit de 16e en 17e eeuw. De esthetische charme van de kerk wordt geëvenaard door zijn historische diepgang, waardoor bezoekers een glimp krijgen van het artistieke en culturele erfgoed van die tijd.
Het orgel in St. Jacobi, vervaardigd door Gustav Steinmann uit Vlotho in 1973, verving het historische instrument dat in de loop der jaren was verplaatst en uitgebreid. Het oorspronkelijke orgel, daterend uit 1863, werd verplaatst naar de westelijke galerij door de gebroeders Meyer uit Herford en onderging wijzigingen door Klassmeier in 1909 en Furtwängler & Hammer in 1931. Ondanks oorlogsschade bleef het orgel bespeelbaar tot het in 1968 werd gedemonteerd. Het huidige orgel, hoewel een moderne constructie, bevat elementen van de oude behuizing en versieringen van Friedrich Meyers ontwerp uit 1863 en heeft 25 registers verdeeld over twee manualen en een pedaal.
Tot de 16e eeuw diende St. Jacobi als een pelgrimskerk voor degenen die op weg waren naar Santiago de Compostela. Pelgrims werden aangetrokken door de wonderbaarlijke Marienkirche en de relikwieën van St. Pusinna die in de Münsterkirche werden bewaard. Het Radewig-gebied, een rust- en marktplaats voor langeafstandshandelaren, zag de oprichting van een kapel die uiteindelijk uitgroeide tot de huidige St. Jacobi. Een pauselijke bul van Julius II uit 1510 onthult dat St. Jacobi aanvankelijk geen parochiekerk was, maar een toegewijde pelgrimskerk ter ere van St. Jacobus.
In 1530 werd de kerk gesloten vanwege de overweldigende toestroom van pelgrims. Echter, tot in de 17e eeuw bleven pelgrims de kerk bezoeken. Toen de kerk werd heropend als een Evangelische kerk op de donderdag na de eerste zondag van Advent in 1590, waren er geen bloemen beschikbaar om de kerk te versieren. In plaats daarvan werd boerenkool gebruikt, wat leidde tot het ontstaan van het Radewiger Kohlfest, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.
St. Jacobi is vaak open voor bezoekers buiten de diensttijden, meestal van dinsdag tot zaterdag, tussen 11.00 en 16.00 uur. Dit schema biedt voldoende gelegenheid voor zowel de lokale bevolking als toeristen om dit historische en spirituele heiligdom te verkennen.
Concluderend is St. Jacobi niet slechts een kerk maar een levendig weefsel van geschiedenis, cultuur en geloof. De muren weerklinken de verhalen van pelgrims, de veerkracht van een gemeenschap en de tijdloze schoonheid van gotische en renaissancekunst. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een spirituele pelgrim of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, St. Jacobi in Herford is een must-see bestemming die je reis zal verrijken met zijn diepgaande erfenis en serene ambiance.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.