×
4,5/5 van 124.684 beoordelingen

Kloster Hof

Kloster Hof Hof

Kloster Hof

Het Kloster Hof in Hof, Beieren, Duitsland, is een boeiende historische plek die een rijke geschiedenis, cultuur en architectonische schoonheid biedt. Gelegen in de schaduw van het voormalige kasteel en binnen de oude stadsmuren, herbergde het gebied ooit twee belangrijke kloosterinstellingen: het Franciscaner Klooster en het Clarissenklooster. Tegenwoordig bieden de overblijfselen van deze middeleeuwse instellingen een fascinerende blik in het verleden, terwijl de locatie nu dienstdoet voor moderne educatieve en sociale doeleinden.

Het Franciscaner Klooster

Het Franciscaner Klooster van Hof werd voor het eerst genoemd in een document van 13 mei 1292 door aartsbisschop Erich van Maagdenburg. Dit document stond het klooster toe aflaten te verkopen voor zelf-financiering. De kloosterkerk, gewijd aan het Heilige Kruis, werd aanzienlijk uitgebreid tussen 1351 en 1376, met een hooggotisch koor, een orgel en een kloostergang rond de binnenplaats. De kerk was een van de eerste in Franken met een orgel, wat het belang ervan in de regio onderstreepte.

Gedurende de vroege jaren ondervond het klooster tegenstand van de lokale geestelijkheid, die de Franciscanen als concurrenten zagen voor de financiële bijdragen van de bevolking. Deze spanning culmineerde in een opmerkelijk conflict met pastoor Johannes von Schaphstete, die hun diensten verstoorde en weigerde biechten af te nemen die in het klooster waren gedaan. De Franciscanen zochten uiteindelijk tussenkomst van bisschop Heinrich I van Grünberg en kregen in 1322 onbeperkte toestemming voor pastorale activiteiten.

Het klooster leed een aanzienlijke tegenslag tijdens de Hussieteninvasie op 25 januari 1430, toen het volledig werd afgebrand. De monniken slaagden erin met de waardevolste delen van hun schat te ontsnappen naar het naburige klooster in Eger, ongeveer 50 kilometer verderop. Ze keerden snel terug en begonnen met de hulp van donaties van lokale burgers en edelen met de wederopbouw van het klooster. In 1432 kregen ze toestemming van de bisschop van Bamberg om aalmoezen te verzamelen voor de wederopbouw, waarbij ze hun inzamelingsinspanningen zelfs uitbreidden naar nabijgelegen regio's in Saksen en Bohemen.

Het Franciscaner Klooster in Hof diende ook als educatieve instelling, waar huisstudies werden aangeboden voor de opleiding van nieuwe leden van de orde. De kloosterbibliotheek, die bij de secularisatie 466 delen en een herbarium bevatte, getuigde van de rol van het klooster in het bewaren en verspreiden van kennis.

De Reformatie leidde tot de neergang van het klooster, waarbij veel monniken de orde verlieten om protestantse predikers te worden. In 1542 werd het klooster uiteindelijk ontbonden en werd de locatie herbestemd als een Latijnse school, de voorloper van het Jean-Paul-Gymnasium. De kerk zelf werd omgebouwd tot een evangelische predikingskerk, in 1545 hernoemd tot de Trinitatiskirche. De kerk raakte echter beschadigd in de loop der jaren en werd uiteindelijk in 1802 ontwijd, waarna het verschillende seculiere doeleinden diende voordat het in 1902 werd gesloopt om plaats te maken voor een schooluitbreiding.

Het Clarissenklooster

Het Clarissenklooster in Hof werd waarschijnlijk rond 1287 gesticht, met de eerste gedocumenteerde vermelding in 1291. Het was gelegen ten zuiden van het Franciscaner Klooster, tussen dit klooster en het kasteel van Hof. Het klooster werd in 1348 heropgericht door een schenking van Gertrud von Uttenhofen, en een nieuwe kerk werd vanaf 1350 gebouwd. De Clarissen nonnen, van wie velen van adellijke afkomst waren, ontvingen aanzienlijke schenkingen van land en rijkdom van hun families, die de abdis continu uitbreidde.

In 1375 vertrouwde Burggraaf Friedrich V van Neurenberg zijn dochters Anna, Katharina en Agnes toe aan het klooster. Katharina, die verloofd was met de toekomstige keizer Sigismund, werd rond 1390 abdis en werd na haar dood in 1409 opgevolgd door haar zus Agnes.

De Hussieteninvasie in 1430 verwoestte ook het Clarissenklooster, waarbij de nonnen naar Eger vluchtten voor veiligheid. Het klooster herstelde nooit volledig van een brand in 1477, die naar verluidt was aangestoken door een non die met haar minnaar wilde ontsnappen. Desondanks bleef het klooster functioneren tot de dood van de laatste abdis, Amalie von Hirschberg, in 1564, waarna het onder controle kwam van de lokale heerser, markgraaf Georg Friedrich van Brandenburg.

De overgebleven gebouwen van het Clarissenklooster dienden door de jaren heen verschillende doeleinden, waaronder als meisjesschool en graanopslagplaats. De locatie herbergde ook de stadsgevangenis van 1858 tot 1973. Tegenwoordig wordt het overgebleven oost- en zuidvleugel bezet door het Diakonisches Werk, een sociale welzijnsorganisatie, die ook een café bevat. De dakstructuur van de oostvleugel, herbouwd na de Hussietenstorm in 1444/45, is de grootste hangende balkconstructie in Opper-Franken en kan op afspraak worden bezichtigd.

Het Kloster Hof staat als een testament voor de blijvende erfenis van deze kloosterinstellingen. Hoewel er door de eeuwen heen veel is veranderd, blijft de historische betekenis van de locatie resoneren, en biedt het bezoekers een unieke blik in de religieuze, educatieve en sociale geschiedenis van Hof.

Andere bezienswaardigheden in Hof

Speurtochten in Hof

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen