In het pittoreske stadje Horgen in Zwitserland staat het Sust lokaal museum (Sust Museum Horgen) als een bewijs van de rijke culturele en historische erfenis van de regio. Dit boeiende museum, gehuisvest in een gebouw van nationaal belang, biedt bezoekers een unieke reis door de tijd en toont de evolutie van handel, architectuur en het dagelijks leven in Horgen en de omliggende gebieden.
De geschiedenis van het Sust-gebouw gaat terug tot het begin van de 16e eeuw, met de eerste vermelding in 1527. Echter, historisch bewijs suggereert dat er al in de 14e eeuw een overslagpunt voor goederen in Horgen bestond. De ontwikkeling van de Sust is nauw verbonden met de opkomende handelsroutes naar Binnen-Zwitserland en de opening van de Gotthardpas rond 1200. De strategische ligging van Horgen, langs de vitale handelsas van Graubünden over de Walensee en Zürichsee richting Basel en de Boven-Rijn, maakte het een belangrijk knooppunt voor handelaren en reizigers.
In 1406 verwierf de stad Zürich Horgen als een Habsburgs pand en vestigde een Obervogtei, die rechtstreeks vanuit Zürich werd beheerd. Deze administratie speelde een cruciale rol bij het onderhouden van de handelsroute over de Horgenberg naar het douanestation bij Babenwaag. De eerste gedocumenteerde interesse in het reguleren van de handel in Horgen dateert uit 1452, na de onrust van de oude Zürich oorlog, hoewel de Sust zelf toen nog niet expliciet werd genoemd.
Begin 16e eeuw lag de verantwoordelijkheid voor de overslag van goederen in Horgen in particuliere handen. Dit veranderde op 19 september 1527, toen de stad Zürich een huis kocht van de heer Bürgi in de Ow (Au). Dit pand, gelegen tussen het meer, de hoofdweg en de dorpsbeek, omvatte een wijnpers en wijngaard. Zürich vestigde hier de Sust en breidde het gebied verder uit in 1557 door een aangrenzend gebouw te verwerven dat dienst deed als douanehuis. De Sustknecht die daar gestationeerd was, was verantwoordelijk voor het innen en registreren van douanerechten, verdiende een salaris van 5% van de geïnde vergoedingen en genoot verblijfsrechten in de Sust. De goederen die onderworpen waren aan douanerechten omvatten wijn, cider, fruit, graan, zout, kaas, boter, ijzer, papier, huishoudelijke artikelen en handelsgoederen.
De eerste bekende Sustknecht was Jos Riser, wiens familie de functie gedurende meerdere generaties bekleedde. In 1623 introduceerde Zürich een Sustbüchlein (Sust-boekje) dat de basisactiviteiten van de Sustmeester, de oplossing van geschillen en personeelswijzigingen documenteerde. De Sustknecht leverde jaarlijks enkele tientallen ponden aan Zürich. In 1692 benoemde Zürich Heinrich Meyer als Sustmeester, na vermeend wangedrag door de vorige Sustmeester, Abraham Hüni. Christoph Füssli volgde Meyer op in 1697 en zijn familie beheerde de Sust in Horgen tot het begin van de 19e eeuw, waarbij sommige leden zich ook bezighielden met artistieke activiteiten.
Speurtochten in Horgen
Ontdek Horgen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Horgen op een spannende en interactieve manier!
Met de liberalisering en modernisering van politieke en economische systemen in 1831 nam het belang van de Sust als overslagpunt voor goederen af. In 1835 schafte de regering de interne douanerechten af, waardoor de Sust in Horgen overbodig werd als officieel station. Het uitbreidende wegennetwerk faciliteerde directe verbindingen van Zürich naar Centraal-Zwitserland. In de zomer van 1835 verkocht de staat het Sust-gebouw, samen met de tuin, haven en uitrusting, aan de gemeente Horgen voor 4.720 frank. Het aankoopbedrag werd geregistreerd als een schuld met een rente van 4%, die Horgen afbetaalde door havenonderhoud tot 1870.
Na 1835 werd de Sust verhuurd en gebruikt als magazijn. Het beperkte nut voor de gemeente blijkt uit het feit dat er van 1838 tot 1845 tijdelijk middelbare schoolklassen werden gehouden in een of twee kamers. De koude, tochtige omstandigheden en het lawaai van de goederenoverslag belemmerden het lesgeven. Nadat de school in 1845 naar een nieuwe locatie verhuisde, diende de Sust steeds meer als woongebouw. De bouw van de spoorlijn aan de linkeroever in 1875 verminderde de economische rol van de Sust verder, aangezien de spoorlijn het gebouw van het dorp afsneed. De Sust vervaagde geleidelijk uit het publieke bewustzijn.
De eerste initiatieven voor een lokaal museum ontstonden in 1882, met de oprichting van de Kroniekencommissie en de creatie van de lokale kroniek. Het duurde echter 75 jaar voordat deze inspanningen vruchten afwierpen. In de jaren 1920 pleitte leraar Heinrich Brunner voor een lokaal museum. Als lid van de Kroniekencommissie en bijdrager aan de Anzeiger des Bezirks Horgen, spoorde hij de gemeenschap van Horgen aan om geschikte tentoonstellingsstukken te doneren, waardoor een kleine collectie ontstond in de Baumgärtli-school.
Kleinere tentoonstellingen in de etalage van de lokale spaarbank promootten de geschiedenis van Horgen. Brunner slaagde er uiteindelijk in de voormalige accommodatiekamer van de lokale luchtafweerbeschermingsunit in de Baumgärtli-school te bemachtigen voor zijn groeiende collectie. De gemeenteraad verwierf een waardevolle en gedocumenteerde collectie oude wapens, en een opruimactie die door de autoriteiten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd bevolen, bracht opmerkelijke items aan het licht.
Het enthousiasme voor historische bewaring bereikte een hoogtepunt tijdens de 1.000-jarige vieringen van Horgen in 1952, wat de inspanningen om een permanent lokaal museum te vestigen versterkte. Kunstenaar Hugo Wiesmann organiseerde een historische parade te water en te land, terwijl kunstenaar Fritz Zbinden een lokale geschiedenis tentoonstelling in de nieuwe gymzalen van de middelbare school curateerde. De Kroniekencommissie publiceerde een geschiedenis van Horgen, geschreven door de gerenommeerde historicus Paul Kläui.
In 1954 werd de Kroniekencommissie met goedkeuring van de regering ontbonden en werd de Stichting voor het Lokaal Museum en de Kroniek van de Gemeente Horgen opgericht. Verschillende Horgense industriëlen en particuliere donateurs ondersteunden de onderneming financieel. De gemeente wees delen van het Sust-gebouw toe aan het museum, dat officieel op 9 november 1957 werd geopend, aanvankelijk beperkt tot drie ingerichte kamers en beheerd door een vrijwilligersbestuur. Later stelde de gemeente het gehele Sust-gebouw ter beschikking aan het museum. Na grote renovaties in de jaren 1960 werd de Sust uitgerust met centrale verwarming, waardoor het het hele jaar door operationeel kon zijn. Een uitgebreide renovatie in 2020-2021 moderniseerde het museum om aan hedendaagse normen en voorschriften te voldoen, waarbij het gebouw zelf werd opgenomen als onderdeel van het verhaal van het museum.
Vandaag de dag staat het Sust lokaal museum als een levendig cultureel baken, dat bezoekers uitnodigt om de rijke geschiedenis en het erfgoed van Horgen te verkennen. Van zijn oorsprong als een bruisend handelscentrum tot zijn transformatie tot een geliefd museum, biedt het Sust lokaal museum een fascinerende kijk in het verleden, waardoor het een must-see bestemming is voor geschiedenisliefhebbers en nieuwsgierige reizigers.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.