De Sint-Lambertuskerk, lokaal bekend als St. Lambertus, is een bijzondere rooms-katholieke parochiekerk gelegen in het pittoreske stadje Hückelhoven in het district Heinsberg in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Dit historische bouwwerk, gewijd aan Sint Lambertus van Luik, is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een schatkamer van geschiedenis en architectonische pracht, waardoor het een must-see is voor iedereen die de regio verkent.
De oorsprong van de Sint-Lambertuskerk gaat terug tot de 13e eeuw, toen Hückelhoven voor het eerst zijn eigen kerk had. In 1261 kreeg Silbert van Hückelhoven het recht van patronaat, en tegen 1550 was Hückelhoven een zelfstandige parochie geworden. De stad beleefde een korte periode van protestantisme in de 16e eeuw voordat ze terugkeerde naar het katholicisme.
Gedurende haar geschiedenis maakte de Sint-Lambertuskerk deel uit van verschillende bisdommen. Aanvankelijk behoorde ze tot het bisdom Luik tot de Franse tijd, waarna ze in 1802 deel ging uitmaken van het nieuw opgerichte bisdom Aken. Na de ontbinding van het bisdom Aken werd de parochie in 1825 opgenomen in het aartsbisdom Keulen. Met de heroprichting van het bisdom Aken in 1930 viel Hückelhoven opnieuw onder haar jurisdictie.
De kerk heeft in de loop der eeuwen verschillende veranderingen ondergaan. In 1933, vanwege de snelle groei van de stad door mijnbouwactiviteiten, werd een nieuwe kerk, St. Barbara, gebouwd in het noordelijke deel van de parochie. Deze kerk werd in 1960 een zelfstandige parochie. Echter, in 2010 werden de parochies van St. Lambertus en St. Barbara samengevoegd tot de nieuwe parochie van St. Lambertus en St. Barbara, waarbij de Sint-Lambertuskerk als parochiekerk diende.
De oorspronkelijke kerk uit de 13e eeuw is al lang verdwenen, maar de huidige structuur van de Sint-Lambertuskerk getuigt van eeuwen van architectonische evolutie. In de 17e eeuw kreeg de kerk een nieuw schip en een sacristie. Een nieuwe klokkentoren werd in 1773 gebouwd, terwijl het oudere koor bleef bestaan. Echter, tegen 1883 was het koor zo vervallen dat het afgesloten moest worden, wat leidde tot de beslissing om een nieuwe kerk te bouwen.
Architect Julius Busch uit Neuss werd gekozen om de nieuwe kerk te ontwerpen. De oude kerk, behalve de klokkentoren, werd gesloopt en tussen 1887 en 1888 werd de nieuwe kerk gebouwd. De klokkentoren uit 1773 werd met één verdieping verhoogd. De nieuwe kerk werd ingewijd op 10 juli 1889.
De Tweede Wereldoorlog bracht schade aan de kerk toe, maar ze werd volledig hersteld in 1948. In 1954 werd een halfronde Mariakapel toegevoegd aan de noordzijde van de klokkentoren. In de jaren 50 werd de kerk verder uitgebreid omdat ze te klein werd voor de groeiende gemeenschap. Architect Wilhelm Hartmann uit Keulen werd aangesteld om de uitbreiding te ontwerpen, wat resulteerde in een unieke dubbelkerkstructuur. De zuidmuur van de oude kerk werd geopend om te verbinden met de nieuwe zaalkerk die haaks werd gebouwd. Deze uitbreiding werd voltooid in 1963, en de inwijding vond plaats op 15 september van dat jaar.
Tussen 1991 en 1992 werd het oude deel van de kerk omgebouwd tot een weekdagkapel, gebaseerd op plannen van Wolfgang Emondts.
Speurtochten in Hückelhoven
Ontdek Hückelhoven met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Hückelhoven op een spannende en interactieve manier!
Het oude gedeelte van de Sint-Lambertuskerk is een neogotische hallenkerk met vijf traveeën, gemaakt van baksteen. Het heeft een vier verdiepingen tellende klokkentoren met een achthoekige spits in het westen en een enkelbeukig koor met een vijfzijdige afsluiting in het oosten. Het interieur is versierd met ribgewelven en de ramen hebben ingewikkeld maaswerk.
Het nieuwe deel van de kerk, gebouwd in moderne architectonische stijl, is georiënteerd naar het zuiden. De twee delen zijn verbonden door openingen in de vier oostelijke traveeën van de oude kerk. Het nieuwe schip is vier traveeën lang en versmalt naar het zuiden, eindigend in een halfronde apsis.
Onder de opmerkelijke inrichting in het nieuwe deel van de kerk is een altaar gemaakt van Romeins travertijn, ontworpen door Wilhelm Hartmann in 1962. Het bronzen tabernakel, versierd met bergkristallen, werd in hetzelfde jaar gemaakt door beeldhouwer Peter Haak uit Erkelenz. Een bronzen ambo, vervaardigd door Michael Franke in 1984, en een neogotisch triomfkruis uit de 19e eeuw, oorspronkelijk gelegen in de oude kerk, hangt nu boven het altaar. Het oudste stuk in het moderne gedeelte is een Pietà uit de 16e eeuw.
Het orgel, gebouwd door de Heinz Wilbrand-werkplaats in Übach-Palenberg in 1975, heeft 22 registers en een elektrische tractuur. De glas-in-loodramen, gemaakt door Eduard Horst in 1961, voegen een levendige toets toe aan het interieur van de kerk.
In het oude gedeelte van de kerk bevindt zich een altaar en tabernakel van Peter Haak, verplaatst vanuit de voormalige kapel van het bejaardentehuis in Hückelhoven in 1992. Het oudste meubelstuk is een doopvont gemaakt van Namense blauwe steen, daterend uit de 12e of 13e eeuw, dat al aanwezig was in de kerk uit de 13e eeuw. De neogotische zijaltaarretabels en een biechtstoel uit de 19e eeuw zijn ook bewaard gebleven. De glas-in-loodramen in dit gedeelte werden gemaakt door Eduard Horst tussen 1952 en 1955.
De Sint-Lambertuskerk heeft een rijke traditie van klokgelui. In 1913 en 1924 leverde de Otto-klokkengieterij uit Hemelingen/Bremen in totaal vijf bronzen klokken, met een gezamenlijk gewicht van bijna 3.000 kg. Hiervan hebben alleen de kleinste klokken van elke set overleefd. De grootste klok werd gegoten in de zeldzame Durrippe-vorm, en het klokmotief is de Gevulde Salve Regina.
De Sint-Lambertuskerk in Hückelhoven is meer dan alleen een plaats van aanbidding; het is een levend chroniek van de geschiedenis van de stad en een baken van architectonisch en artistiek erfgoed. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling bent, een architectuurliefhebber, of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan deze prachtige kerk zal zeker een gedenkwaardige en verrijkende ervaring zijn.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.