Het Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera is een verborgen parel in het hart van het historische Dalt Vila, de oude stad van Ibiza. Dit museum is een schatkamer vol oude artefacten en relikwieën die het boeiende verhaal van de Pityusische Eilanden vertellen, van de prehistorie tot de Catalaanse verovering in 1235 door Koning Jaume I. Het museum, beheerd door de Balearische regering, is toegewijd aan het behouden, onderzoeken, tentoonstellen en verspreiden van de materiële overblijfselen van de verschillende periodes die de geschiedenis van deze eilanden hebben gevormd.
De collectie van het museum begon met de nalatenschap van de Archaeological Society of Ibiza, opgericht in 1903. De vereniging verzamelde een aanzienlijk aantal stukken uit verschillende opgravingen rond Ibiza, met name uit de Necropolis van Puig des Molins. Echter, tegen 1905 was de vereniging overweldigd door de enorme hoeveelheid objecten en de bijbehorende kosten. Om te voorkomen dat de collectie verspreid zou raken, stelde Joan Roman i Calbet, de directeur van de vereniging, voor om deze aan de staat over te dragen, zodat het geheel behouden zou blijven. Deze collectie werd verder verrijkt door de persoonlijke verzamelingen van Joan Roman i Calbet en Artur Pérez-Cabrero, die tot zijn dood in 1916 als conservator van het museum diende. Door de jaren heen hebben talrijke archeologische campagnes onder leiding van het museum de uitgebreide collectie verder aangevuld.
De overdracht van de collectie van de Archaeological Society aan de staat werd geformaliseerd op 27 september 1907, met de oprichting van het Archaeological Museum of Dalt Vila. Het museum werd gehuisvest in twee bijgebouwen uit de 16e eeuw in het bovenste deel van de oude ommuurde stad, Dalt Vila: het voormalige universiteitsgebouw, dat eerder als stadhuis had gediend, en de Kapel van de Verlosser, die tot 1688 het hoofdkwartier van het zeemansgilde was en in 1702 door de universiteit werd verworven.
Vanaf het begin was het aanpassen van deze gebouwen aan de technische behoeften van het museum een grote uitdaging. De eerste renovaties begonnen in 1907, waarbij een crypte onder de Kapel van de Verlosser werd onthuld, die een opslagruimte en restauratiewerkplaats werd. Echter, deze initiële inspanningen waren onvoldoende en er werden verdere projecten uitgevoerd in 1908, 1911 en 1914 om de slechte staat van de gebouwen aan te pakken. Tegen de jaren 1920 waren de gebouwen van het museum al onvoldoende om de groeiende collecties te huisvesten, wat leidde tot voorstellen voor nieuwe faciliteiten. Hoewel plannen om een nieuw museum te bouwen bij de Necropolis van Puig des Molins in 1929 werden opgesteld, werden deze door politieke onrust en de Spaanse Burgeroorlog vertraagd tot 1965, wat resulteerde in de oprichting van het Monografisch Museum van Puig des Molins.
Ondanks deze inspanningen bleef ruimte een aanhoudend probleem. In 1974 werd Jordi Humbert Fernández i Gómez benoemd tot directeur, wat een nieuw tijdperk voor het museum inluidde. Onder zijn leiding onderging het museum uitgebreide renovaties, werden nieuwe opgravingen georganiseerd en werden de collecties systematisch gecatalogiseerd en tentoongesteld. Echter, technische en logistieke uitdagingen bleven bestaan, wat leidde tot verdere hervormingen in 1990. Deze inspanningen culmineerden in de heropening van het museum op 27 januari 1995, onder de nieuwe naam: Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera. Deze naamswijziging weerspiegelde de focus van het museum op de belangrijke archeologische vondsten van de Pityusische Eilanden, van de prehistorie tot de middeleeuwen.
Sinds 1974 staat het museum in de voorhoede van archeologisch onderzoek en behoud op de Pityusische Eilanden. Het werkt samen met jonge studenten en pas afgestudeerden, en biedt hen de kans om deel te nemen aan opgravingen en onderzoeksprojecten. Opmerkelijke voorbeelden hiervan zijn de opgravingen in het lagere deel van de Necropolis van Puig des Molins, mede geleid door Jordi H. Fernández en Ana Mezquida, en gefinancierd door de Diario de Ibiza. Deze opgravingen hebben veel informatie en talrijke archeologische materialen opgeleverd.
Het museum neemt ook deel aan onderzoeksprogramma's zoals De Productie van Paarse Kleurstof in Ibiza tijdens de Oudheid, onder leiding van museumconservator Benjamí Costa en professor Carmen Alfaro van de Universiteit van Valencia. Daarnaast publiceert het museum de Treballs del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, een reeks wetenschappelijke werken die teksten van archeologische conferenties, monografieën en studies met betrekking tot de collecties van het museum omvatten. Andere publicaties omvatten korte catalogi van museumtentoonstellingen, educatieve boekjes en een reeks educatieve fiches gewijd aan de prehistorie.
Het Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera is niet alleen een bewaarplaats van oude artefacten; het is ook een levendig cultureel centrum. Het museum organiseert talrijke tentoonstellingen, zowel archeologisch als reizend, in samenwerking met het Ministerie van Cultuur en andere organisaties. Het organiseert ook conferenties over een breed scala aan onderwerpen. Sinds 1986 heeft het museum twee jaarlijkse conferentiecycli geprogrammeerd: het Archeologisch Seminar van de Balearen en Pityusische Eilanden, later hernoemd tot het Archeologisch Seminar, en de Fenicisch-Punische Archeologie Dagen.
Het museum werkt ook samen met de Vereniging Vrienden van het Archeologisch Museum van Ibiza en Formentera, die verschillende conferenties, cursussen en workshops organiseert. Deze activiteiten hebben tot doel het bewustzijn te vergroten en een dieper begrip van het rijke archeologische erfgoed van de regio te bevorderen.
Een bezoek aan het Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera is een reis door de tijd, die een fascinerende blik biedt op de oude culturen die ooit op deze eilanden bloeiden. Van prehistorische gereedschappen en Fenicische aardewerk tot Romeinse artefacten en middeleeuwse relikwieën, de collectie van het museum is een getuigenis van de rijke en diverse geschiedenis van Ibiza en Formentera. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling bent of een toevallige bezoeker, het museum belooft een boeiende en educatieve ervaring die je met een dieper waardering voor het rijke verleden van de Pityusische Eilanden zal achterlaten.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen