×
4,5/5 van 124.544 beoordelingen

Iglesia de Santa María

Iglesia de Santa María Igualada

Iglesia de Santa María

De Basiliek van Santa Maria, lokaal bekend als Iglesia de Santa María, is een indrukwekkend architectonisch wonder in het hart van Igualada, Spanje. Als het belangrijkste historische en artistieke monument in de hoofdstad van Anoia, getuigt deze basiliek van het rijke culturele erfgoed van de regio. De geschiedenis gaat terug tot het begin van de 11e eeuw, hoewel het grootste deel van de huidige structuur in de 17e eeuw werd voltooid. Als cultureel erfgoed van nationaal belang nodigt de Basiliek van Santa Maria bezoekers uit om een reis door de tijd te maken en zijn ingewikkelde ontwerp en rijke verleden te verkennen.

De Architectonische Pracht van de Basiliek van Santa Maria

Met een oppervlakte van ongeveer 1.200 vierkante meter heeft de Basiliek van Santa Maria een enkelbeukige structuur met zes secties en een apsis. Het hoge koor aan de achterkant en de zijaltaren dragen bij aan de grootsheid van deze heilige ruimte. De kapellen openen naar de beuk via halfronde bogen versierd met klassieke lijstwerken. De muren tussen de kapellen zijn gedecoreerd met pilasters die reiken tot aan de gewelfspringers, wat een gevoel van verticaliteit en grandeur creëert. De buitenkant van de kapellen wordt afgebakend door muren of steunberen met waterspuwers, wat een vleugje gotische charme aan de gevel toevoegt.

Het Centrale Lichaam

Het centrale gedeelte van de Basiliek van Santa Maria is een meesterwerk van Catalaanse renaissance-architectuur, gekenmerkt door formele soberheid. De gevel, met zijn eenvoudige maar elegante ontwerp, wordt benadrukt door een prominente roosvenster. De zijmuren, eveneens sober, worden alleen onderbroken door ramen en steunberen, bekroond met gotische waterspuwers die zowel dierlijke als menselijke vormen weergeven. De beuk is bedekt met een ribgewelf, een typisch gotisch kenmerk, waarbij de ribben samenkomen bij verschillende sferische elementen, of sluitstenen, versierd met gebeeldhouwde figuren van heiligen. Deze ribben rusten op pilasters met Italiaanse esthetiek, culminerend in een galerij van arcades, bekend als een triforium, en een kroonlijst. De vierkante apsis aan het einde van de beuk herbergt het hoofdaltaar, bedekt door een stervormig gewelf met sluitstenen die de Maagd Maria en de Evangelisten uitbeelden.

Speurtochten in Igualada

Ontdek Igualada met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Igualada op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Zijaltaren

Langs beide zijden van de beuk bevinden zich twaalf kapellen, elk met een eigen unieke charme. Ondanks hun barokke esthetiek hebben sommige van deze kapellen relatief recente decoraties, toegevoegd na de Spaanse Burgeroorlog door bijdragen van lokale gilden. Opvallende voorbeelden zijn de altaren van Sint Antonius Abt (patroon van muilezeldrijvers), Sint Isidorus (patroon van boeren), Sint Antonius van Padua (patroon van leerlooiers), Sint Christoffel (patroon van automobilisten) en Sint Antonius Maria Claret (patroon van wevers). Onder de klokkentoren, bedekt door een spitsboog, ligt het altaar van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, beschouwd als het oudste deel van de kerk en corresponderend met een uitbreiding van de oorspronkelijke Romaanse kapel, voltooid in de 14e eeuw.

De Kapel van de Heilige Christus

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Basiliek van Santa Maria is de Kapel van de Heilige Christus, een barokke structuur gebouwd tussen 1702 en 1733. Dit gebouw met een Latijns kruisplan, gelegen in een bijgebouw aan de linkerkant van de beuk nabij de klokkentoren, wordt bekroond door een hemisferische koepel ondersteund door vier paar pilasters. Het interieur is versierd met schilderijen van Francesc Tremulles uit 1752, die de Heilige Drie-eenheid en Sint Maria uitbeelden, en door Miquel Llacuna, die de Evangelisten schilderde op de pendentieven onder de koepel. Extern is de koepel bedekt door een achthoekige lantaarn. De apsis herbergt een retabel met het beeld van de Heilige Christus van Igualada, een reproductie van een gotisch houtsnijwerk uit de 14e eeuw dat tijdens de Burgeroorlog verdween. Twee muurschilderingen van Francesc Camps Dalmases roepen het wonder van het bloedzweten van de Heilige Christus van Igualada op, een traditie die teruggaat tot 1590.

Het Hoofdaltaar Retabel

Het hoofdaltaar retabel, samen met de Kapel van de Heilige Christus, is een van de meest representatieve elementen van de Basiliek van Santa Maria. Hoewel de bouw begon aan het begin van de 18e eeuw, werd het pas aan het einde van de eeuw voltooid vanwege de Spaanse Successieoorlog. Deze vertraging resulteerde in een mix van barokke en klassieke esthetiek in de uiteindelijke uitvoering. Het retabel, gemaakt door Jacint Morató en Josep Sunyer, werd gedemonteerd en gedeeltelijk vernietigd tijdens de Burgeroorlog. Het werd later heropgebouwd onder leiding van Cèsar Martinell, met de steun van een erfenis van industrieel Artur Garcia Fossas. De meest recente restauratie in de jaren 80 omvatte verdere ingrepen aan het retabel. Dit monumentale werk, beschouwd als het eerste grote stuk Catalaanse kunst dat na de Spaanse Successieoorlog werd gecreëerd, bestaat uit drie verschillende niveaus. De centrale figuur is de Onbevlekte Ontvangenis, geflankeerd door beelden van haar ouders, Sint Joachim en Sint Anna, met medaillons die scènes uit het leven van de Maagd uitbeelden. Het bovenste niveau bevat afbeeldingen van Sint Faustus en Sint Rochus, traditionele devoties in Igualada, vergezeld door vier muzikale engelen, waaronder een unieke gitaarspelende engel. Het retabel wordt bekroond door de figuur van Sint Bartholomeus de Apostel, de patroonheilige van Igualada, en symbolisch ondersteund door vier marmeren atlanten die de seizoenen van het jaar vertegenwoordigen.

Het Orgel

Het orgel van de Basiliek van Santa Maria, gelegen in het koor onder het roosvenster van de gevel, werd midden 18e eeuw gebouwd door Antoni Boscà. Tijdens de Burgeroorlog werd het verplaatst naar het Escolapias Klooster, dat was omgebouwd tot concertzaal. Het orgel werd in 1980 gerestaureerd onder leiding van meester orgelbouwer Gerhard Grenzing en wordt beschouwd als een van de beste in Catalonië. Elk jaar organiseert de basiliek een internationaal orgelfestival, waarbij dit opmerkelijke instrument centraal staat.

De Klokkentoren en Klokken

De klokkentoren, daterend uit de gotische periode van de Basiliek van Santa Maria, werd gebouwd in de 16e eeuw. Het sobere ontwerp bevat decoratieve elementen zoals de ramen in het bovenste gedeelte en kleine tweelichtvensters. De vierkante toren wordt bekroond door een vierzijdig dak. Het huisvest zeven klokken, waarvan er zes in 1990 werden gegoten door de Albert Bachert gieterij in Duitsland en gezegend door bisschop Josep Maria Guix. Deze klokken produceren een pentatonische akkoord met een negende in de toonsoort B Major. De zevende klok, daterend uit 1950, is niet langer in gebruik. Een extra 14e-eeuwse klok wordt tentoongesteld in het koor van de tempel.

Andere Elementen

Onder de vele schatten van de Basiliek van Santa Maria bevinden zich de twee ingangen naar de sacristieën, geflankeerd door atlanten die het retabel van het hoofdaltaar ondersteunen. Boven elke ingang bevindt zich het wapen van de stad. Rechts van de ingang, in de eerste zijaltaar, bevindt zich een allegorisch schilderij van Segimon Ribó, dat het bloedzweten van de Heilige Christus van Igualada uitbeeldt. De modernistische doopkapel, gecreëerd in 1904 door Ignasi Colomer, bevindt zich links van de ingang. De crypte, gelegen onder het priesterkoor, werd na de Burgeroorlog gebouwd op basis van een ontwerp van Cèsar Martinell. De gevel van de kerk bevat twee plaquettes die de deelname van de Igualada-militie aan de Slag bij Bruc herdenken.

Een bezoek aan de Basiliek van Santa Maria is als een reis door de geschiedenis van Igualada en de evolutie van kunst. De mix van architectonische stijlen en historische elementen die deze basiliek vormen, weerspiegelt de verschillende bouwfasen en historische gebeurtenissen die haar hebben gevormd. Het staat als een symbool van de

Andere bezienswaardigheden in Igualada

Speurtochten in Igualada

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen