TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Graftombe van de heren van IJsselstein

Graftombe van de heren van IJsselstein IJsselstein

Graftombe van de heren van IJsselstein

De Graftombe van de heren van IJsselstein is een indrukwekkend 14e-eeuws grafmonument gelegen in de Hervormde Kerk van IJsselstein, een pittoresk stadje in Nederland. Dit historische juweel getuigt van de rijke en bewogen geschiedenis van de regio en eert de levens van de heren van IJsselstein en hun echtgenotes.

De Geschiedenis van de Heren van IJsselstein

Het verhaal van de heren van IJsselstein begint met Gijsbrecht van Amstel, die de titel erfde na de dood van zijn vader. Gijsbrechts leven werd gekenmerkt door politieke onrust, vooral na de moord op Floris V, graaf van Holland, in 1296. Gijsbrechts oom, Gijsbrecht IV van Amstel, was betrokken bij de moord, wat leidde tot Gijsbrechts gevangenschap en de belegering van Kasteel IJsselstein. Zijn vrouw, Bertha van Heukelom, verdedigde het kasteel dapper een jaar lang voordat ze zich overgaf. De familie kreeg hun bezittingen terug toen Gijsbrechts zoon, Arnold, trouwde met Maria van Avesnes, de dochter van Guy van Avesnes, bisschop van Utrecht. Deze verbintenis zorgde ervoor dat hun geconfisqueerde eigendommen werden teruggegeven.

Gijsbrecht van Amstel stichtte de Sint-Nicolaaskerk, die in 1310 werd ingewijd door Guy van Avesnes. Arnold volgde zijn vader op als heer van IJsselstein en kreeg in 1346 de titels van IJsselstein, Benschop en Noord-Polsbroek van de gravin van Holland. In 1348 nam hij trots de titel van baron van IJsselstein aan.

De Creatie van de Graftombe

Guyote van IJsselstein, de dochter van Arnold van IJsselstein, gaf opdracht tot de bouw van de gotische graftombe in de Sint-Nicolaaskerk ter ere van haar ouders en grootouders. De tombe, waarschijnlijk vervaardigd in Doornik, is de oudste in zijn soort in Noord-Nederland. Het monument toont vier liggende beelden, of gisanten, die de overledenen in een eeuwige gebedshouding weergeven. In tegenstelling tot typische reliëfs zijn deze figuren volledig uitgehouwen, waardoor ze de indruk wekken van staande beelden die horizontaal zijn neergelegd.

De tombe is uniek omdat het niet één of twee, maar vier personen afbeeldt: Gijsbrecht van Amstel, Bertha van Heukelom, Arnold van IJsselstein en Maria van Avesnes. Deze opstelling is zeldzaam, met slechts één ander bekend voorbeeld in West-Europa, de tombe van de familie Mathefelon in de Abdij van Chaloché, Frankrijk.

Restauraties Door de Eeuwen Heen

De graftombe werd in 1850 herontdekt door L.J.F. Janssen, een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Destijds was het monument verborgen achter houten panelen, die waren aangebracht om het te beschermen tegen beschadiging en om zitplaatsen te bieden aan kerkgangers. Janssen kon de tombe alleen onderzoeken door een kleine deur in de panelen.

In de jaren daarna werd de tombe verplaatst van het noordelijke transept naar het koor en gerestaureerd door de beeldhouwer Edouard François Georges. Verdere restauraties werden uitgevoerd door Lambert te Riele in 1908 en opnieuw na een verwoestende kerkbrand in 1915-1916. De meest recente restauratie vond plaats in 1983. De kerk, samen met de graftombe van de heren van IJsselstein en de graftombe van Aleida van Culemborg, werd in 1970 aangewezen als rijksmonument.

Een Nauwkeurige Blik op de Graftombe

De tombe, vervaardigd uit Naamse steen, is vier meter lang en meer dan tweeënhalve meter breed. Aan het hoofdeinde beschermt een baldakijn versierd met gotische bogen en pinakels de beelden. Elke boog heeft een klaverbladontwerp onder een gevel met kruisbloemen en een pinakel. Onder deze bogen worden de schilden van de familie Van Amstel in reliëf weergegeven voor de mannen, terwijl de schilden van de vrouwen het alliantie-wapen dragen.

De beelden zijn in paren gerangschikt, met Gijsbrecht van Amstel en Bertha van Heukelom aan de linkerkant, en Arnold van IJsselstein en Maria van Avesnes aan de rechterkant. De mannen zijn afgebeeld in harnas, met schilden die het wapen van Van Amstel aan hun linkerzijde dragen. Aan hun voeten ligt een leeuw, symbool voor kracht en moed. De vrouwen zijn gekleed in lange gewaden en sluiers, met een hond aan hun voeten die loyaliteit vertegenwoordigt. Alle vier figuren hebben hun handen gevouwen in gebed op hun borst.

Een bezoek aan de Graftombe van de heren van IJsselstein is als een stap terug in de tijd, die een kijkje biedt in het leven en de nalatenschap van een adellijke familie die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van IJsselstein. Dit buitengewone monument, met zijn gedetailleerde versieringen en fascinerende geschiedenis, is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in het rijke verleden van Nederland.

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen