St. Laurentii, lokaal bekend als Stadtkirche St. Laurentii, is het grootste heilige gebouw in Itzehoe, Schleswig-Holstein, Duitsland. Dit indrukwekkende bouwwerk getuigt van de rijke geschiedenis en architectonische erfgoed van de stad en trekt bezoekers aan met zijn opvallende barokke ontwerp en bewogen verleden.
De oorsprong van St. Laurentii gaat terug tot 1196, toen het voor het eerst werd gedocumenteerd als een kerk gewijd aan St. Laurentius. In 1263 werd de kerk onderdeel van een Cisterciënzer nonnenklooster toen de nonnen van Ivenfleth naar Itzehoe verhuisden. De kerk diende als kloosterkerk, waar omheen de andere kloostergebouwen werden gebouwd. Opmerkelijk is dat het klooster het enige bovengrondse middeleeuwse monument in Itzehoe is dat nog steeds bestaat. De crypte onder de kerk, daterend uit de middeleeuwen, werd gebruikt als begraafplaats voor de graven van Schauenburg, de graven van Rantzau en de abdis van het klooster.
St. Laurentii heeft veel beproevingen doorstaan. Tijdens de Deens-Zweedse oorlog werd de oorspronkelijke gotische kerk met twee beuken grotendeels verwoest door een stadsbrand in 1657. Hoewel het tijdelijk werd hersteld, leidden structurele problemen tot de instorting ervan in 1713. Tussen 1716 en 1718 werd de huidige kerk gebouwd als een barokke bakstenen hal met een breed houten tongewelf.
De oorspronkelijke toren van St. Laurentii was bescheiden en stak nauwelijks boven het dak van de kerk uit met een plat puntdak. Tussen 1894 en 1896 veranderde architect Johannes Otzen echter het silhouet van Itzehoe drastisch door de toren te verlengen tot een indrukwekkende 79,45 meter. Het nieuwe ontwerp had een barokke ui-vormige koepel, vier puntige torentjes op de hoeken en een uitkijkplatform. De verschillende bouwfasen van de toren zijn te onderscheiden door de verschillende kleuren van de bakstenen. In 2002 veroorzaakte een zware storm aanzienlijke schade aan de toren, maar deze werd volledig gerestaureerd tegen 2005.
Het interieur van St. Laurentii is een schatkamer van barokke kunst. Veel van het meubilair van de kerk dateert uit de periode na de brand van 1657. Margaretha Wasmer, geboren Kielmann, een weldoener uit Hamburg, schonk in 1661 het altaar en de preekstoel. Het groot gesneden altaar, een hoogtepunt van de kerk, toont een reeks van 24 kleine, ingewikkeld gesneden scènes die Bijbelse gebeurtenissen uitbeelden, toegeschreven aan de Hamburgse houtsnijder Hein Baxmann. Het kader van het altaar is een fraai voorbeeld van knorpelbarock, een barokstijl die wordt gekenmerkt door zijn ingewikkelde en sierlijke ontwerpen. De preekstoel, oorspronkelijk in het midden van de kerk, bevindt zich nu op de noordelijke galerij en toont reliëfs van scènes uit het leven van Jezus.
Een ander opmerkelijk kenmerk is het grote triomfkruis en het gesneden doopvont, beide daterend uit de jaren 1660. De galerijen van de kerk, die tijdens een renovatie in 1961 werden verwijderd, werden gedeeltelijk hersteld in 1985, waardoor de historische sfeer van de kerk werd versterkt.
De toren van St. Laurentii herbergt drie stalen klokken, gegoten door de Bochumer Verein in 1891, met de tonen a0, d1 en f1. Het orgel van de kerk heeft een rijke geschiedenis, met oorsprong die teruggaat tot 1523 toen er twee orgels aanwezig waren. Na verschillende reconstructies en restauraties door de eeuwen heen, bevat het huidige orgel elementen van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger en latere aanpassingen door verschillende vaklieden. De meest recente updates in 2000 voegden een tweede manuaal console toe, waardoor de historische frontpijpen van het Arp Schnitger orgel weer bespeeld kunnen worden.
Onder St. Laurentii liggen crypte die de overblijfselen bevatten van adellijke vrouwen van het Itzehoe Klooster en leden van de familie Rantzau, waaronder opmerkelijke figuren zoals abdis Metta Christina von Ahlefeldt en graaf Christian zu Rantzau. Deze crypte, die in de loop der tijd in vergetelheid raakten, werden tijdens renovaties in de jaren 1960 herontdekt. Hoewel ze momenteel gesloten zijn voor het publiek om ze te behouden, voegen ze een laag mysterie en historische diepte toe aan de kerk.
St. Laurentii is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een monument dat de historische en culturele evolutie van Itzehoe belichaamt. De muren weerklinken de verhalen van middeleeuwse monniken, barokke kunstenaars en de adellijke families die de geschiedenis van de stad vormden. Bezoekers van St. Laurentii kunnen zich onderdompelen in dit rijke tapijt door de architectonische wonderen en historische schatten te verkennen die deze kerk tot een hoeksteen van het erfgoed van Itzehoe maken.
Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan St. Laurentii biedt een boeiende reis door de tijd en toont de veerkracht en schoonheid van deze opmerkelijke kerk.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen