×
4,5/5 van 125.124 beoordelingen

Martinuskerk

Martinuskerk Kassel

Martinuskerk

De Martinskirche in Kassel, Hessen, Duitsland, is een bewijs van eeuwenlange architectonische evolutie en historische betekenis. Deze iconische gotische kerk heeft de tand des tijds doorstaan, van haar middeleeuwse oorsprong tot haar huidige status als een gewaardeerde plaats van aanbidding en cultureel monument.

De Geschiedenis van Martinskirche

De oorsprong van de Martinskirche gaat terug tot het begin van de 14e eeuw, toen de bouw van een nieuwe kerk noodzakelijk werd geacht om de groeiende bevolking van het nieuw ontwikkelde Kassel-district, Freiheit, te dienen. Tegen 1343 was de bouw in volle gang en werd de kerk gewijd aan de Maagd Maria, Sint-Maarten en Sint-Elisabeth. De toewijding aan Sint-Maarten, samen met mogelijke relikwieën, werd overgebracht van een oudere kerk in Kirchditmold.

In 1366/67 werd een belangrijke mijlpaal bereikt toen paus Urbanus V de oprichting van een collegiale stichting bij de Martinskirche bevestigde. Deze stichting had tot doel een spiritueel centrum in Kassel te creëren, dat kon wedijveren met het nabijgelegen Ahnaberg-klooster. Ondanks het trage bouwproces werd de kerk uiteindelijk in 1462 ingewijd, hoewel het nog enkele decennia zou duren voordat de zuidelijke toren voltooid was.

De Reformatie bracht ingrijpende veranderingen teweeg in de Martinskirche. In 1524, na de bekering van landgraaf Filips tot het protestantisme, werd de kerk een protestantse plaats van aanbidding. Van het begin van de 16e eeuw tot het einde van de 18e eeuw diende de kerk als begraafplaats voor de landgraven van Hessen.

Architectonische Wonderen

De Martinskirche is een uitstekend voorbeeld van gotische architectuur, gekenmerkt door haar driebeukige hallenkerk ontwerp met zes traveeën en een tweelingtoren westgevel. De polygonale koorsluitingen, typisch voor de gotische stijl, zijn bijzonder opvallend. Een van de meest opmerkelijke kenmerken is de 5/8 sluiting van het koor, die bijdraagt aan de architectonische aantrekkingskracht van de kerk.

In de late 19e eeuw onderging de Martinskirche een historiserende renovatie onder leiding van architect Hugo Schneider. Tussen 1889 en 1892 werd de noordelijke toren voltooid en werd het renaissance-bovenstuk van de zuidelijke toren vervangen door een neogotisch ontwerp. Deze transformatie gaf de kerk een samenhangend gotisch uiterlijk dat bezoekers blijft boeien.

Speurtochten in Kassel

Ontdek Kassel met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Kassel op een spannende en interactieve manier!

Tours

Vernietiging en Wederopbouw

De verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog lieten de Martinskirche zwaar beschadigd achter. In 1943 veroorzaakten Britse bombardementen het instorten van de gewelven en pilaren van het schip. De intense hitte van de bombardementen zorgde er ook voor dat de oorspronkelijke zandstenen muren barsten, waardoor uitgebreide reparaties nodig waren met spuitbeton en een houten lattenwerk.

Van 1954 tot 1958 leidde architect Heinrich Otto Vogel de wederopbouw van de Martinskirche. Terwijl het schip nauwgezet werd hersteld in zijn oude glorie, werden de torens opnieuw ontworpen met een moderne architectonische taal. Het albasten en marmeren epitaaf van Filips de Grootmoedige werd in 1955 verplaatst naar het midden van het schip en de kerk werd heringewijd op 1 juni 1958.

De Martinskirche Verkennen

Tegenwoordig biedt de Martinskirche een serene en lichte binnenkant, die gotische elementen combineert met moderne esthetiek. De ruimte van de kerk is verdeeld in twee gebieden, gescheiden door een flexibele glazen wand. Het koor en de eerste travee van het schip, hersteld in hun historische gewelven, dienen als de primaire aanbiddingsruimte, toegankelijk via een aparte ingang.

Een van de belangrijkste kunstwerken in de kerk is het schilderij Soldaat en Bedelaar van Karl Hofer. De geometrische driehoekige glas-in-loodramen in het schip, ontworpen door Hans Leistikow, en de koorramen van Hans Gottfried von Stockhausen, voegen een vleugje moderne kunst toe aan de historische setting.

De Vorstelijke Grafkelders

De Martinskirche heeft lange tijd gediend als begraafplaats. In het koor vindt men de graven van verschillende kanunniken, terwijl het schip de graven herbergt van vooraanstaande burgers van Kassel. De Reformatie bracht de oprichting van de eerste vorstelijke grafkelder onder het koor met zich mee, waar leden van de regerende familie van Hessen-Kassel werden bijgezet van 1535 tot 1637.

Het epitaaf van landgraaf Filips, een prachtig twaalf meter hoog monument van marmer en albast, getuigt van zijn nalatenschap. In opdracht van zijn zoon Willem IV en vervaardigd door hofbeeldhouwers Elias Godefroy en Adam Liquir Beaumont, toont dit epitaaf verschillende bijbelse taferelen en Filips met zijn eerste vrouw. Tijdens de wederopbouw na de oorlog werd het licht beschadigde epitaaf verplaatst naar het schip en gedeeltelijk gerestaureerd in 2004.

Een tweede vorstelijke grafkelder, gebouwd onder de voormalige kapittelzaal, werd gebruikt van 1640 tot 1782. Helaas lieten de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog en daaropvolgende plunderingen veel van de kisten in puin achter. Ondanks deze uitdagingen blijft de eerste grafkelder relatief intact, terwijl de tweede grafkelder op afspraak te bezoeken is.

De Orgels van Martinskirche

Het muzikale erfgoed van de Martinskirche is even indrukwekkend. In het begin van de 17e eeuw creëerde Hans Scherer de Jongere een orgel met 33 registers, later uitgebreid door Johann Friedrich Stertzing en Johann Nikolaus Becker. Johann Sebastian Bach zelf inspecteerde het orgel in 1732.

Door de eeuwen heen onderging het orgel verschillende wijzigingen. In 1964 installeerde de Werner Bosch orgelwerkplaats een nieuw orgel met 57 registers, ontworpen door Helmut Bornefeld. Dit instrument werd uiteindelijk in 2017 vervangen door een nieuwe Hauptorgel, gecreëerd door Rieger Orgelbau, met 77 registers en beslaat de gehele breedte van de westelijke galerij. De orgelkas, ontworpen door de Noors-Duitse kunstenaar Yngve Holen, voegt een eigentijdse toets toe aan de muzikale traditie van de kerk.

Een Levend Erfgoed

De Martinskirche is niet alleen een historisch monument; het is een levend erfgoed dat de gemeenschap blijft dienen. Naast reguliere kerkdiensten organiseert de kerk tentoonstellingen van hedendaagse kunst, waaronder die in samenwerking met het prestigieuze Documenta kunstfestival. Opmerkelijke tentoonstellingen zijn onder andere Inszenierung und Vergegenwärtigung in 1997, Der freie Blick in 2002 en Vision + Audition in 2007.

Met zijn rijke geschiedenis, architectonische pracht en levendige culturele activiteiten is de Martinskirche in Kassel een must-see bestemming voor iedereen die het hart van Hessen verkent. Of je nu wordt aangetrokken door de gotische schoonheid, het rijke verleden of de rol als centrum van hedendaagse kunst, de Martinskirche biedt een unieke en onvergetelijke ervaring.

Andere bezienswaardigheden in Kassel

Speurtochten in Kassel

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen