×
4,5/5 van 124.980 beoordelingen

Synagoge van Keulen

Synagoge van Keulen Keulen

Synagoge van Keulen

De Synagoge van Keulen, lokaal bekend als Synagoge Köln, is een symbool van veerkracht en architectonische pracht in de levendige stad Keulen, Nordrhein-Westfalen, Duitsland. Gelegen in de wijk Neustadt-Süd, is dit indrukwekkende gebouw meer dan alleen een gebedshuis; het is een getuigenis van de blijvende geest van de Joodse gemeenschap in Keulen en een symbool van historische volharding.

Architectonisch Wonder

Ontworpen door de gerenommeerde Keulse architecten Emil Schreiterer en Bernhard Below, is de Synagoge van Keulen een prachtig voorbeeld van neoromaanse architectuur. Voltooid in 1899, is het U-vormige complex bekleed met tufsteen en heeft het een centrale koepelruimte met een kruisvormige indeling, geflankeerd door vier verdiepingen tellende bijgebouwen. De voorgevel is bijzonder opvallend met zijn drieboogportaal en een groot fronton versierd met een centrale roosvenster. De voormalige centrale synagogehal is herkenbaar aan zijn kubusvormige structuur, rondboogvensters, piramidedak en slanke hoektorens, geïnspireerd door Byzantijnse architectuurelementen.

Een Rijke Geschiedenis

De Synagoge van Keulen werd gebouwd als reactie op de groeiende behoeften van de Joodse gemeenschap in Keulen, die de Moorse synagoge aan de Glockengasse, ingewijd in 1861, ontgroeid was. De eerste steen werd gelegd op 23 oktober 1895 en de synagoge werd ingewijd op 22 maart 1899 door rabbijn Abraham Frank. Echter, de geschiedenis van de synagoge is getekend door de tragische gebeurtenissen van 9 november 1938, toen het werd verwoest tijdens de Kristallnacht-pogroms georganiseerd door de nazi's. Verdere schade werd aangericht tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werden de inspanningen om de synagoge te herbouwen geleid door Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van West-Duitsland. De buitenkant werd getrouw hersteld met minimale veranderingen, terwijl het interieur werd vereenvoudigd. De gerestaureerde synagoge, met glas-in-loodramen van de Lammers & Warzager kunstglasstudio, werd heropend op 20 september 1959 onder toezicht van architect Helmut Goldschmidt. Helaas werd de synagoge op kerstavond van dat jaar geschonden door nazi's, een incident dat Adenauer aankaartte in zijn nieuwjaarstoespraak.

Speurtochten in Keulen

Ontdek Keulen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Keulen op een spannende en interactieve manier!

Tours

Een Levendig Centrum voor Joods Leven

Vandaag de dag dient de Synagoge van Keulen als een centraal punt voor de Joodse gemeenschap in Keulen. Het beschikt over een koosjer restaurant, een bibliotheek, een museum, een jeugdcentrum en een feestzaal. Extra sociale diensten worden verleend via het Joodse welzijnscentrum, dat onder andere een verpleeghuis omvat en zich in de wijk Neuehrenfeld bevindt. De gebedsruimte biedt plaats aan 800 mannen en 600 vrouwen, wat de capaciteit van de synagoge om grote bijeenkomsten te hosten weerspiegelt.

Een aangrijpende herinnering aan de Holocaust is te vinden in de herdenkingshal, waar een plaquette bezoekers oproept om de zes miljoen door het nazi-regime vermoorde Joden te herdenken. De inscriptie boven de drie raambogen aan de buitengevel dient als een verdere getuigenis van de blijvende erfenis van de synagoge.

Een van de meest gekoesterde artefacten van de synagoge is een Thorarol die tijdens de Kristallnacht werd gered door de katholieke priester Gustav Meinertz. Oorspronkelijk tentoongesteld in een vitrine bij de ingang, werd de rol in 2007 gerestaureerd, gefinancierd door het aartsbisdom van Keulen, en wordt nu gebruikt in religieuze diensten.

Het Behoud van Geschiedenis voor Toekomstige Generaties

De Synagoge van Keulen heeft verschillende renovaties ondergaan om haar historische en architectonische integriteit te behouden. In oktober 2020 kende de begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag 42 miljoen euro toe voor uitgebreide restauratiewerkzaamheden, waaronder het dak en de koepel, een interieurmozaïek en de ramen, met als doel de synagoge in haar oorspronkelijke glorie te herstellen met moderne materialen.

Een Levendige Erfenis

De Synagoge van Keulen is niet alleen een historisch monument, maar een levendig centrum van Joods leven in Keulen. Voor de Holocaust volgde het de Joods-liberale ritus, compleet met een orgel, koor en geslachtscheiding. Tegenwoordig volgt de synagoge de orthodoxe ritus, voortbouwend op een traditie van aanbidding die teruggaat tot 321 na Christus, waardoor het de oudste Joodse gemeenschap ten noorden van de Alpen is.

Bezoekers van de Synagoge van Keulen kunnen zich onderdompelen in een rijke geschiedenis, cultuur en geloof. Of ze nu de architectonische details verkennen, reflecteren in de herdenkingshal of deelnemen aan gemeenschapsevenementen, de synagoge biedt een diepgaande en ontroerende ervaring. Het staat als een krachtig symbool van doorzettingsvermogen, geloof en de onbreekbare geest van de Joodse gemeenschap in Keulen.

Andere bezienswaardigheden in Keulen

Speurtochten in Keulen

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen