×
4,5/5 van 125.120 beoordelingen

Rathausturm Kornwestheim

Rathausturm Kornwestheim Kornwestheim

Rathausturm Kornwestheim

Het Rathaus Kornwestheim, lokaal ook bekend als de Rathausturm Kornwestheim, is een imposant en veelzijdig herkenningspunt in het pittoreske stadje Kornwestheim, Baden-Württemberg, Duitsland. Dit architectonische wonder, gebouwd in 1935, dient niet alleen als gemeentehuis, maar ook als watertoren en klokkentoren. Met een indrukwekkende hoogte van 48 meter (61 meter inclusief de vlaggenmast bovenop) is het een opvallend symbool dat van veraf zichtbaar is en de skyline van Kornwestheim markeert.

De Historische Betekenis van het Rathaus Kornwestheim

De oorsprong van het Rathaus Kornwestheim ligt diep geworteld in de snelle groei van de stad en de daaropvolgende behoefte aan uitgebreide administratieve en nutsvoorzieningen. Tussen 1890 en 1933 vervijfvoudigde de bevolking van Kornwestheim, waarbij de 10.000 inwoners werd overschreden. Deze bevolkingsgroei maakte de aanpassing van zowel administratieve als nutsvoorzieningen noodzakelijk om aan de behoeften van de groeiende stad te voldoen.

In 1912 besloot de gemeenteraad een nieuw gemeentehuis te bouwen op de hoek van de Stuttgarter Straße en de Eberhardstraße (nu Friedrich-Siller-Straße). Echter, het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stopte de bouw en het project werd uiteindelijk verlaten. Ondanks dat in 1917 de watervoorziening van het staatswatersysteem werd veiliggesteld, werd de capaciteit van de bestaande wateropslagfaciliteiten steeds ontoereikender.

In 1929/30 werd een wedstrijd gehouden voor het ontwerp van een nieuw gemeentehuis, maar de voorstellen werden uiteindelijk afgewezen. Pas in 1933, onder leiding van burgemeester Alfred Kercher, werd het project nieuw leven ingeblazen. De stad besloot het gemeentehuis en de watertoren te combineren in één structuur. Architect Paul Bonatz, bekend van zijn werk aan het centraal station van Stuttgart, werd aangesteld om het gebouw te ontwerpen. De gekozen locatie, een verhoogde plek aan de Stuttgarter Straße aan de zuidelijke rand van de stad, zorgde voor de benodigde waterdruk en markeerde de uitbreiding van de stad naar het zuiden.

De bouw begon in oktober 1933, gefinancierd door leningen van de Rijksadministratie, en het gebouw werd ingewijd in november 1935. De funderingen van de toren reiken 8 meter diep en de geïntegreerde hoogtank heeft een capaciteit van 800 kubieke meter water.

Architectonisch en Functioneel Wonder

Het Rathaus Kornwestheim is een architectonisch en functioneel wonder. Het ontwerp van de toren is een getuigenis van de vindingrijkheid van zijn tijd, waarbij administratieve, nuts- en esthetische functies in één samenhangende structuur worden gecombineerd. Het aangrenzende administratiegebouw vult de toren aan, waardoor een harmonieus geheel ontstaat.

Halverwege de jaren vijftig was de bevolking van Kornwestheim opnieuw verdubbeld en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in de stad verhoogde de watervraag verder. Om hieraan te voldoen, werden in 1954/55 twee ondergrondse tanks met een capaciteit van elk 2.200 kubieke meter voor het gemeentehuis geïnstalleerd. Deze tanks pompen water in de toren van het gemeentehuis, waardoor een constante toevoer wordt gegarandeerd. Sinds 1958 haalt Kornwestheim ook water uit het Bodenseewaterleidingnet.

In de jaren negentig werd de administratieve vleugel uitgebreid en naadloos geïntegreerd in het bestaande gebouwencomplex, waardoor de functionaliteit en esthetische aantrekkingskracht werden verbeterd.

De Opmerkelijke Deur van het Rathaus Kornwestheim

Een van de meest opvallende kenmerken van het Rathaus Kornwestheim is de deur aan de zuidkant van de toren. Deze deur dateert van vóór de toren zelf en werd gemaakt voor het oorspronkelijke gemeentehuisproject dat in 1914 begon maar nooit werd voltooid. In december 1915 stelde burgemeester Friedrich Siller de gemeenteraad voor om de deur om te vormen tot een oorlogsmonument. De Stuttgartse kunstenaar Pfennig ontwierp de deur, die gemaakt werd van eiken- en lindehout en versierd was met 8.000 spijkers. Burgers konden spijkers kopen en in de deur slaan als donatie voor liefdadige of patriottische doeleinden, een gebruikelijke praktijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De deur heeft zwarte en gouden spijkers die vier ijzeren kruisen vormen, het jaar 1916, en elementen van het koninklijke Württembergse wapen (Staufer-leeuwen en hertengeweien). De zwarte spijkers tegen de rode achtergrond vertegenwoordigen de kleuren van Württemberg. De deur en spijkers kostten in totaal 1.235 mark. De ceremonie van het spijkeren vond plaats op 5 maart 1916 op de Wetteplatz en bracht 4.448 mark op voor het Duitse Rode Kruis en andere doelen. De namen van de donateurs werden vastgelegd in een gedenkboek, dat nu in het stadsarchief wordt bewaard. Sommige spijkers dragen initialen van donateurs of soldaten in het veld.

Na de oorlog werd het gemeentehuisproject van 1914 verlaten, maar de deur werd bewaard en in 1935 in het nieuwe gemeentehuis geïnstalleerd.

Een Feestelijke Traditie

Elk jaar tijdens de kerstperiode wordt een kerstboom op het uitkijkplatform van de toren geplaatst. De boom wordt verlicht vanaf de eerste zondag van Advent tot Driekoningen, wat een feestelijke sfeer toevoegt aan de skyline van de stad.

Tot slot is het Rathaus Kornwestheim meer dan alleen een gebouw; het is een symbool van de geschiedenis, groei en veerkracht van de stad. De combinatie van administratieve, nuts- en esthetische functies maakt het tot een uniek en fascinerend herkenningspunt. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een architectuurliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, een bezoek aan het Rathaus Kornwestheim zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Speurtochten in Kornwestheim

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen