TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon

église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon La Roche-sur-Yon

église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon

Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon, lokaal bekend als église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon, is een schitterend voorbeeld van neoklassieke architectuur in het hart van La Roche-sur-Yon, Frankrijk. Gelegen tegenover Place Napoléon, is dit imposante bouwwerk niet alleen de grootste kerk qua vloeroppervlak in het departement Vendée, maar ook een belangrijk historisch monument, geclassificeerd sinds 12 juli 1982.

De Historische Reis van Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon

Het verhaal van Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon begint met het decreet van Napoleon I op 25 mei 1804, dat de basis legde voor de moderne stad La Roche-sur-Yon. Aanvankelijk was de bouw van een nieuwe kerk niet gepland. Echter, in augustus 1808 werd het project officieel goedgekeurd en gefinancierd. De eerste ontwerpen werden gemaakt door architect Simon Vallot, en de bouw begon in 1809. De plannen werden meerdere keren herzien, vooral in 1812 toen extra fondsen werden toegewezen, en civiel ingenieur Duvivier nam het over in 1813, waarbij hij elementen integreerde geïnspireerd door de klassieke Romeinse basiliek en vroege christelijke kerken.

De politieke onrust van die tijd zorgde voor wisselende financiële steun, maar Duvivier slaagde erin de kernontwerpen te behouden. In 1822 werd een monumentale gevel voorgesteld, en de bouw werd uiteindelijk voltooid onder toezicht van ingenieur Viollet, die zorgvuldig het houten tongewelf van het schip vervaardigde. De kerk werd ingewijd op 3 november 1830 onder de naam Saint-Louis, in een periode dat de stad bekend stond als Bourbon-Vendée. Hoewel financiële beperkingen de voltooiing vertraagden, werden de laatste details tussen 1850 en 1859 toegevoegd onder ingenieur Edmond Humblot.

Architectonische Wonderen

De buitenkant van Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon is een prachtig voorbeeld van neoklassieke architectuur. De gevel heeft een portiek met zes zuilen en twee pilasters met Toscaanse kapitelen, die leiden naar een pronaos in antis. Deze elementen, gemaakt van Charente kalksteen uit Taillebourg, worden bekroond door een hoofdgestel en een driehoekig fronton. De twee vierkante torens van de kerk, versierd met Ionische pilasters, rijzen ongeveer dertig meter boven de grond uit, wat bijdraagt aan de grandeur van het gebouw.

Het basiliekplan van de kerk leidde tot discussies over de verhoging, waarbij uiteindelijk werd gekozen voor een Romeinse orde boven een Griekse. In 1824 zorgde het gewicht van het eikenhouten frame uit het Grasla-bos voor een structurele dreiging, wat de dringende bouw van vierentwintig steunberen en twee zijkapellen noodzakelijk maakte, resulterend in een Latijns kruisvormig exterieurplan. Binnenin heeft de kerk een uitgestrekt neoklassiek peristylium van gefluteerde en gegroefde zuilen met Korinthische kapitelen. Dit peristylium ondersteunt een hoofdgestel en een imposant cassetteplafond, versierd met trompe-l'œil rozetten, ook gemaakt van het eikenhout uit het Grasla-bos.

Decoratieve Pracht

Het interieur van Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon is een visueel spektakel van trompe-l'œil schilderijen, gemaakt om te compenseren voor de financiële beperkingen van de oorspronkelijke constructie. Deze omvatten vijfentwintig medaillons in grisaille en verbeterde grisaille, die evangelisten en Christus in de apsis afbeelden, en stichters van het Verbond, profeten, apostelen, Maria en Elizabeth in de zijbeuken. Het klassieke rozetontwerp van het tongewelf wordt herhaald in de geschilderde cassettes van het orgelbalkon en de zijbeuken, evenals de achthoekige cassettes van de apsis. Het Laatste Avondmaal, uitgevoerd in grisaille, siert de tribune, terwijl aanvullende klassieke en barokke motieven de koormuren en apsiskapellen versieren.

Glas-in-lood en Meubilair

De glas-in-loodramen, besteld en geïnstalleerd tussen 1872 en 1875, geven de kerk een levendige religieuze sfeer. Parijse kunstenaars Antoine Lusson (zoon) en Léon Lefèvre creëerden drieëntwintig ramen voor de zijbeuken en het koor, geïnspireerd door de renaissanceschilderstijl. De koorramen tonen Saint Charles, Saint Louis en Saint Hilaire, terwijl veertig bijbelse gebeurtenissen zijn afgebeeld in de twintig zijbeukramen, gerangschikt in een tegen de klok in richting van de Saint Joseph-kapel naar de Heilig Hart-kapel.

Het meubilair van de kerk, ontworpen door ingenieurs zoals Jean-Hilaire Viollet en vervaardigd door bekwame timmerlieden, omvat een kansel en tabernakel van walnoot- en verguld lindehout, gebeeldhouwd door Louis Grootaërs, en een hoofdaltaar, doopvont en wijwaterbakken door René-Joseph Mazères. De decoratie wordt gekenmerkt door Directoire- en Restauratiestijlen, met dennenappels, voluten, plantaardige kronen en eenvoudige vormen. In de jaren 1870 werden drie glas-in-loodramen, koorbanken en een barok baldakijn in stucwerk en marmer aan het koor toegevoegd, met enkele werken uitgevoerd door schilder Paul Pizzi.

Beelden en Schilderijen

De kerk herbergt talrijke beelden, waaronder die van Saint Bernadette, Thérèse van Lisieux, Rita, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, het Kind Jezus van Praag, het Kind Jezus en het Heilig Hart. Na het Tweede Vaticaans Concilie werd het meubilair van de kerk herontworpen door gemeentelijk architect Bertrand Lavigne.

De imposante kruiswegstaties, elk ongeveer twee meter bij twee meter, werden gerestaureerd door Patrick Buti en oorspronkelijk gemaakt door het atelier van Lucien Chovet. De kerk heeft ook een oorlogsmonument geschilderd door André Astoul in 1926, dat de hemelvaart van gevallen soldaten afbeeldt. Andere schilderijen omvatten Saint Charles Borromeo door Joachim Sotta, Saint Magdalene door Aimé-Benoît Marquet, een Graflegging door Ferdinand Birotheau naar Titiaan, een Hemelvaart door Antoine Sartoris, en een Madonna van de Rozenkrans naar Murillo.

Samenvattend is Église Saint-Louis de La Roche-sur-Yon niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een monumentaal symbool van neoklassieke architectuur en historische betekenis. De muren echoën de verhalen van eeuwen geleden en bieden bezoekers een diepgaande blik in het rijke culturele en religieuze erfgoed van La Roche-sur-Yon en daarbuiten. Of je nu een architectuurliefhebber, een geschiedenisfanaat of een toevallige toerist bent, een bezoek aan deze prachtige kerk zal je zeker betoveren.

Andere bezienswaardigheden in La Roche-sur-Yon

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen