×
4,5/5 van 124.970 beoordelingen

Maria Hemelvaartkerk

Maria Hemelvaartkerk Landsberg am Lech

Maria Hemelvaartkerk

In de betoverende stad Landsberg am Lech in Beieren, Duitsland, staat de Mariakerk (Stadtpfarrkirche Mariä Himmelfahrt) als een symbool van historische en architectonische pracht. Deze indrukwekkende kerk, gelegen aan de Georg-Hellmair-Platz, is de hoofdkerk van de stad en een absolute aanrader voor iedereen die de regio verkent. Met zijn imposante torenspits en rijke geschiedenis biedt de Mariakerk een fascinerende blik op het verleden en de artistieke inspanningen uit de late gotiek.

De Historische Weefsel

De oorsprong van de Mariakerk gaat terug tot 1219, toen deze voor het eerst op de huidige locatie werd vermeld. Aanvankelijk gebouwd in de late romaanse periode, werd het uitgebreid tot een driebeukige basiliek met koor. Opmerkelijk is dat het doopvont uit deze vroege periode bewaard is gebleven en nog steeds in het middenschip te zien is.

De eerste steen van het huidige gebouw werd in 1458 gelegd door abt Leonhard van Wessobrunn. De laatgotische zuilenbasiliek werd ontworpen door Matthäus Ensinger, een meester-architect die ook een belangrijke bijdrage leverde aan de bouw van de Ulmer Münster en de voltooiing van de kathedraal van Straatsburg. Het gebouw werd uitgevoerd onder leiding van de Straatsburgse meesters Valentin Kindlin en Ulrich Kiffhaber, met de inwijding in 1466. Opmerkelijk is de gebeeldhouwde houten Madonna aan de noordzijde van het koor, gemaakt rond 1440, die wordt toegeschreven aan Hans Multscher uit Ulm.

Een Reis Door de Tijd

De 17e eeuw bracht aanzienlijke veranderingen voor de Mariakerk, aangezien deze barokke renovaties onderging en nieuw werd ingericht. In 1979 vond een uitgebreide interieurrenovatie plaats, waaronder de installatie van een elektrisch nachtverwarmingssysteem. Bovendien werden de middeleeuwse glas-in-loodramen in het koor gerestaureerd door de Münchense werkplaats van Gustav van Treeck en voorzien van beschermend glas.

Van 2007 tot 2010 onderging de kerk een uitgebreide restauratie onder leiding van de Münchense architect Christoph Maas. Dit omvatte de structurele stabilisatie van de westelijke gevel, gedeeltelijke onderstutting van het zuidportaal en renovatie van het dak met stalen versterkingen. De dakspanten van de zijbeuken, stucdecoraties en gewelven werden ook gerestaureerd. Schilderijen van Joseph Bernhard (1702) en Johann Jakob Pottmayr (1702), met toevoegingen van Waldemar Kolmsperger (1903), werden zorgvuldig gereinigd. Het beschermende glas van de middeleeuwse glas-in-loodramen in het koor, geïnstalleerd in 1979, werd vernieuwd, waarbij ongeveer 400 middeleeuwse glasramen en 220 glasramen gemaakt door de Mayer’sche Hofkunstanstalt werden behouden.

Speurtochten in Landsberg am Lech

Ontdek Landsberg am Lech met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Landsberg am Lech op een spannende en interactieve manier!

Tours

Architectonische Wonderen

De Mariakerk is een vlakgedekte zuilenbasiliek met een schip van zes traveeën, 70,2 meter lang, 33,2 meter breed en een nokhoogte van 35 meter. Het niet-ingezonken koor eindigt met een veelhoekige afsluiting, ondersteund door steunberen die ook aanwezig zijn op de muren van het hoge schip. Alle ramen zijn spitsbogen versierd met maaswerk. De structuur is toegankelijk via twee dubbele portalen met ribgewelven, gelegen in het noordwesten en zuidwesten van het schip, waarvan de laatste een laatgotische kapelruimte op de bovenverdieping heeft.

De ongewoon slanke toren, met een hoogte van 70,6 meter, bevindt zich bij de tweede schip-as vanuit het oosten. De onderste zes verdiepingen, versierd met rondboogfriezen, dateren uit de 13e eeuw en herbergen het oudste klokkenframe van Beieren uit 1417. Het barokke bovenste deel met een ui-vormige koepel werd in 1699 toegevoegd door Michael II Beer. De sacristie, voltooid in 1464, is aan de zuidkant van het koor bevestigd en heeft een delicaat stergewelf.

Het interieur van het koor werd in 1488 gewelfd, terwijl het schip is voorzien van een barok houten gewelf met steekkapellen en een halfronde doorsnede uit 1702. De zijbeuken zijn uitgerust met laatgotische kruisribgewelven, en de zijkapellen hebben dwarse tongewelven. Beide secties zijn open naar het middenschip via spitsboogarcades, met slanke Corinthische pilasters ertussen in het middenschip. Een westelijke galerij, toegevoegd rond 1790, werd in 1979 verwijderd.

Weelderige Stucwerk en Plafondschilderingen

Het Wessobrunn-stucwerk uit 1702-1707, gemaakt door Matthias Stiller uit Ettringen, siert het interieur van de kerk. De gewelfstucwerken bestaan uit spiraalvormige acanthusranken, vruchtenslingers en rozetten, met de stekenkapranden en schilderijlijsten gevormd uit robuuste eiken- en lauriertakken. De plafondschilderingen in het koor, uitgevoerd door Johann Jakob Pottmayer in 1705, werden in 1902 overgeschilderd door Waldemar Kolmsperger de Oudere en in 1968 geretoucheerd. Het centrale ovale schilderij dat de Hemelvaart van Maria uitbeeldt, werd in 1980 blootgelegd, met het lege graf van Christus naar het oosten en God de Vader naar het westen.

Het middenschip bevat ook drie grote schildervelden die worden toegeschreven aan Joseph Bernhard. Het centrale ovale veld toont de Heilige Geest als een duif met muzikale engelen, terwijl het oostelijke vierpasveld de stadspatroon St. Sebastian afbeeldt, en het westelijke veld St. Vitus, de naamgever van de kerk. Het spaarzame gewelfstucwerk in de zijbeuken benadrukt de kruisribben. De Mariacyclus op de zuilen van het schip is gemaakt door Pottmayr.

Adembenemende Glas-in-loodramen

De laatgotische glas-in-loodramen in het koor behoren tot de belangrijkste voorbeelden van hun soort in Beieren, daterend van de 15e eeuw tot 1513. Het noordelijke Passieruiter, met de Doornenkroning, Geseling en Kruisdraging, wordt toegeschreven aan Hans Holbein de Oudere en zijn werkplaats, kort na 1500 gemaakt. Het Mariaraam in de noordmuur, met staande figuren van Maria met het Christuskind, vergezeld door de martelaren Barbara en Catharina uit een Augsburger werkplaats, was oorspronkelijk geplaatst in het centrale raam van het altaarhuis. Daaronder bevindt zich de Dood van Maria van na 1510.

Het Driekoningenraam toont de Aanbidding van de Wijzen van rond 1510, met talrijke toevoegingen uit het begin van de 20e eeuw. Een afbeelding van het doornengekroonde hoofd van Christus van 1490/1500 was oorspronkelijk geplaatst in het vierpasveld van het centrale raam boven het laatgotische hoogaltaar. De noordelijke koormuur herbergt ook het St. Christoffelraam van rond 1510, naar het voorbeeld van het Meester van het Speculum-raam uit München, dat uniek wordt beschouwd in de Zuid-Duitse glas-in-loodkunst vanwege zijn kwaliteit en behoud.

Rechts van het hoogaltaar, in het zuidelijke Passieraam, worden de Kruisiging en Beklag van Christus van rond 1500/1510 getoond. De zuidelijke koormuur bevat het Hertog Albrecht-raam, toegeschreven aan Hans Muelich en Wolfgang Priedelmayer, dat hertog Albrecht V en zijn familie in gebed toont, aanbevolen door de heiligen Petrus en Andreas.

Verfijnde Inrichting

Het grote hoogaltaar in de hoogbarokstijl, gemaakt door Jörg Pfeiffer in 1680, is een weelderige driedelige structuur met vier gedraaide zuilen versierd met acanthusbladeren en vruchtenslingers. Het altaarstuk, geschilderd door hofschilder Antonio Triva, toont de Verering van de Moeder Gods door de vier continenten en de Beierse hertog. Naast het schilderij staan levensgrote beelden van St. Jozef en St. Joachim. De afbeelding in het bovenste gedeelte toont St. Vitus in glorie, gekroond door aartsengel

Andere bezienswaardigheden in Landsberg am Lech

Speurtochten in Landsberg am Lech

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen