Maria Königin, gelegen in Lingen, Nedersaksen, Duitsland, is een bijzondere rooms-katholieke kerk die fungeert als parochiekerk voor de gemeenschap met dezelfde naam. Samen met de St. Mariakerk in Lingen-Biene vormt het een onderdeel van de parochiegemeenschap Lingen-Noord. Deze kerk is een getuigenis van de wederopbouw na de oorlog en de veranderende architecturale trends van het midden van de 20e eeuw.
De oorsprong van Maria Königin gaat terug naar de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen twee nieuwe nederzettingen, Telgenkamp en Heukampstannen, ontstonden in Lingen. Met de groeiende bevolking werd de behoefte aan een nieuwe kerk duidelijk, vooral omdat de bestaande St. Bonifatiuskerk in de oude stad minder dan 900 meter verderop lag. Op 20 april 1953 besloot de kerkraad van St. Bonifatius om een nieuwe kerk te bouwen, en op 15 maart 1954 vond de eerste steenlegging plaats.
De architecten Theodor Burlage, Bernhard Niebuer en Hermann Klaas ontwierpen Maria Königin, geïnspireerd door Romaanse hallenkerken. De kerk werd ingewijd door hulpbisschop Johannes von Rudloff op 7 december 1954, en de eerste Heilige Mis werd de volgende dag gevierd door bisschop Wilhelm Berning. Op 1 oktober 1955 werd Maria Königin een zelfstandige parochie, afgescheiden van de Bonifatiusparochie, met nieuw gedefinieerde parochiegrenzen.
Maria Königin heeft in de loop der jaren verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan, die de veranderende liturgische praktijken en esthetische voorkeuren weerspiegelen. In juni 1966, na het Tweede Vaticaans Concilie, werden belangrijke wijzigingen aangebracht. Het hoogaltaar werd verplaatst naar het midden van het koor om als volksaltaar te dienen, de preekstoel werd verwijderd en de communiebanken werden hergebruikt om de ambo en het tabernakelvoetstuk te creëren. De achterwand van het koor, oorspronkelijk crèmekleurig, werd donkergroen geschilderd.
In de zomer van 1986 onderging de kerk opnieuw een renovatie, waarbij de oude vloer werd vervangen, een nieuw verwarmingssysteem werd geïnstalleerd en de verf werd opgefrist. De Mariakapel werd in 1995 gerenoveerd en opnieuw ingericht. In oktober 2003 kreeg de kerk een nieuw microfoonsysteem en werd het koor opnieuw ingericht, waarbij het voormalige hoogaltaar tegen de achterwand werd geplaatst en een bijna vlak houten platform voor de koortrappen werd gecreëerd. Dit vereiste het verwijderen van de eerste paar rijen banken, die samen met het doopvont naar het koor werden verplaatst.
De meest recente grote renovatie vond plaats van mei tot november 2013. Het koor werd volledig ontruimd, een nieuw altaargebied werd gecreëerd en de achterwand werd in de oorspronkelijke kleur hersteld. De verlichting werd geüpgraded naar een computergestuurd LED-systeem, het orgelbalkon werd uitgebreid en een glazen entreegebied werd eronder toegevoegd. Het doopvont werd verplaatst naar de ruimte tussen de ingang en het koor, en een nieuwe biechtkamer werd gecreëerd in de voormalige familiekapel. Bovendien werden nieuwe banken, liedborden en een herontworpen literatuurstandaard geïnstalleerd.
Maria Königin is gewijd aan Maria, Koningin van Hemel en Aarde (Latijn: Regina Coeli Et Terrae), met het patroonsfeest dat wordt gevierd op 22 augustus.
De oorspronkelijke houten ingangdeuren van de kerk werden in 1982 vervangen door bronzen deuren vanwege weersschade. Ontworpen door Joseph Krautwald, werden deze deuren plechtig ingewijd op 22 mei 1983. De drie dubbele deuren beelden het verlossingswerk van de Drie-enige God uit: Ik ben die Ik ben uit het Oude Testament, Ik ben de weg uit het Nieuwe Testament, en Ik maak alle dingen nieuw uit het Boek Openbaring.
Het koor wordt gedomineerd door een groot mozaïek op de achterwand, dat ongeveer 3,6 bij 9 meter meet. Gemaakt door Ruth Landmann in 1954, werd het keramische mozaïek, dat scènes uit het Boek Openbaring uitbeeldt, in 2013 gerestaureerd. Het huidige koorontwerp, met een nieuw altaar, ambo en paaskaarsenhouder van zandsteen door kunstenaar Tobias Eder, werd voltooid tijdens de renovatie van 2013. Het altaar bevat relikwieën van de heiligen Auctus uit Amphipolis (Macedonië) en bisschop Eumenius uit Gortyna (Kreta).
De 36 meter hoge klokkentoren van Maria Königin is verbonden met het kerkgebouw door een bijgebouw dat ooit dienst deed als zij-kapel en nu de biechtkamer huisvest. Op 3 maart 1958 wijdde pastoor Jaeger de vier stalen klokken van de kerk in, vervaardigd door J.F. Weule. De klokken luidden voor het eerst in de paasnacht, 23 maart 1958. Het klokkenframe en de klokken werden van juli tot september 1998 gerenoveerd en opnieuw afgesteld, en de acht geluidsvensters kregen nieuwe houten lamellen. De klokken, met aanslagtonen d', e', g' en a', vormen een uitgebreid Gloria-motief, ook wel bekend als het Christus is Opgestaan-motief.
In de kerk bevindt zich een kruisweg van gietsteen, gemaakt door de Lingense beeldhouwer Wilhelm Böing, die op 4 april 1965 werd ingewijd.
De Mariakapel, die voornamelijk wordt gebruikt voor doordeweekse diensten of kleinere bijeenkomsten, bevindt zich ten noordwesten van de ingang van de kerk. Het werd in 1994/95 opnieuw ontworpen door architect Ulrich Recker. De kapel heeft halfrond gerangschikte houten banken rond een centraal altaar, met houten reliëfs van de gebroeders Winkelmann die scènes uit het leven van Maria uitbeelden. Het tabernakel, nu het enige in de kerk, bevindt zich hier ook, waardoor de Mariakapel de sacramentenkapel is.
Sinds 1963 is een Klais-orgel (Opus 1259) in gebruik in Maria Königin. De planning voor het orgel begon rond 1960, en na verschillende ontwerpiteraties werd het definitieve contract in het voorjaar van 1963 ondertekend. Het orgel, met onder andere een Principal 16' en andere opmerkelijke registers, werd ingewijd op 29 december 1963. Het orgel heeft verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan, waaronder de vervanging van de oorspronkelijke kabeltrekactie door een mechanische trackeractie in 1988.
Maria Königin is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een levend monument dat de veerkracht en het geloof van de Lingense gemeenschap weerspiegelt. De rijke geschiedenis, architectonische schoonheid en serene sfeer maken het een must-see voor iedereen die dit charmante Duitse stadje verkent.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen