De Concatedral de Santa María de la Redonda, lokaal bekend als Concatedral de Santa María de la Redonda, staat als een opmerkelijk bewijs van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van Logroño, Spanje. Dit majestueuze gebouw, met zijn dubbele torens en ingewikkelde gevel, is een must-see voor iedereen die de regio La Rioja verkent.
De oorsprong van de Concatedral de Santa María de la Redonda gaat terug tot de 10e eeuw, toen de Camino de Santiago de Ebro-rivier overstak via een primitieve brug gebouwd door Santo Domingo de la Calzada en San Juan de Ortega. Deze oversteek bevorderde de vestiging en groei van een bevolking die uiteindelijk in 1431 tot stad werd verklaard.
Koning Alfonso VI van León verleende de stad in 1095 een speciaal charter om de vestiging van pelgrims en inwoners aan te moedigen. In de loop der tijd bloeide de stad zowel civiel als kerkelijk op, wat leidde tot de bouw van verschillende belangrijke kerken, waaronder Santiago el Real, Santa María de Palacio, San Bartolomé en natuurlijk Santa María de la Redonda. De naam La Redonda is afgeleid van een eerdere romaanse kerk met een ronde of veelhoekige plattegrond die ooit op dezelfde plek stond.
In 1435 werd de kerk verheven tot de status van collegiale kerk door haar fusie met de Collegiale Kerk van San Martín de Albelda, bekend om het produceren van belangrijke middeleeuwse codices. Op 9 maart 1959 verhief paus Johannes XXIII het tot de status van concathedraal.
De architectonische reis van de Concatedral de Santa María de la Redonda strekt zich uit van de 16e tot de 19e eeuw. Het gebouw omvat drie beuken, een kooromgang en een achterkapel (Capilla de los Ángeles), met een hoofdingang geflankeerd door twee iconische torens. De zijmuren zijn versierd met kapellen die de constructie aan de noord- en zuidzijde van de tempel compleet maken.
Tussen 1516 en 1538 werd het centrale deel van de kathedraal gebouwd in de gotische stijl van de Katholieke Koningen. Het interieur kenmerkt zich door slanke cilindrische kolommen en ribgewelven die een betoverend stenen baldakijn creëren, vergelijkbaar met een bos van stenen palmen.
Gedurende de 16e en 17e eeuw werden de zijaltaren verrijkt met religieuze schilderijen, sculpturen, altaarstukken en ijzerwerk, waarvan sommige werden gered uit andere verdwenen tempels of kloosters. De barokke kapel van Nuestra Señora de los Ángeles, voltooid in 1756, is bijzonder opmerkelijk, gelegen nabij het portiek en het monumentale stenen altaarstuk aan de hoofdgevel, geflankeerd door de torens ontworpen door Martín de Beratúa. Deze torens, gemodelleerd naar de toren van de kerk van Santo Tomás de Haro, zijn een bepalend kenmerk van de Riojan barokstijl en een symbool van de stad Logroño.
De laatste architectonische uitbreiding vond plaats in de 19e eeuw met de bouw van de huidige kooromgang aan het hoofd van de kerk, voortzetting van het esthetische en structurele ontwerp van de Koninklijke Kapel van de Heilige Christus van Bisschop Pedro González de Castillo. De tempel is strikt van oost naar west georiënteerd, centraal gelegen in de oude stad van Logroño, en opent naar het historische Plaza del Mercado, grenzend aan Calle Portales, die zijn historische charme behoudt en een centrum blijft van sociale, religieuze en culturele activiteit.
Speurtochten in Logroño
Ontdek Logroño met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Logroño op een spannende en interactieve manier!
Een van de meest intrigerende stukken in de concathedraal is een kleine olieverfschilderij op hout, die een Calvarieberg met de levende Christus, de Maagd Maria, Sint Jan de Evangelist en Maria Magdalena afbeeldt. Toegeschreven aan Michelangelo Buonarroti, werd dit werk verworven door bisschop Pedro González del Castillo, hoewel de authenticiteit ervan onbewezen blijft. De hoge artistieke kwaliteit en unieke kenmerken van de schilderij, zoals de veranderde positie van de linkerarm van de Maagd en de opname van Maria Magdalena, suggereren dat het inderdaad een origineel werk van de Renaissance-meester zou kunnen zijn.
Een ander hoogtepunt is een reeks Vlaamse panelen geschilderd door Gillis de Congnet in 1584, oorspronkelijk afkomstig uit de kapel van de Heerlijkheid van Somalo nabij Nájera. Deze panelen, nu gehuisvest in de concathedraal, tonen scènes zoals de Annunciatie, de Openbaring en de Hemelvaart van de Maagd, en laten de nauwgezette aandacht voor detail en levendige uitdrukkingen van de kunstenaar zien.
De concathedraal herbergt ook een verscheidenheid aan andere kunstzinnige schatten, waaronder het 15e-eeuwse Vlaamse ensemble van de Hemelvaart-Kroning van Maria, een romanistisch altaarstuk van de Aanbidding der Wijzen uit 1554, en een 17e-eeuwse sculptuur van de Onbevlekte Ontvangenis door de Galicische kunstenaar Gregorio Fernández. Daarnaast herbergt de kapel een zilveren buste van Sint Prudencio van Armentia uit 1461, een relikwie uit het Klooster van Monte Laturce, en een romanistisch reliëf van de Voetwassing uit de 16e eeuw.
Tot slot is de Concatedral de Santa María de la Redonda niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een levend museum van kunst en geschiedenis. De muren en kapellen vertellen verhalen van geloof, kunstzinnigheid en veerkracht, waardoor het een essentiële bezoekplek is voor iedereen die de rijke culturele erfenis van Logroño en La Rioja wil begrijpen. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling, een kunstliefhebber of een spirituele zoeker bent, deze concathedraal biedt een verrijkende ervaring die een blijvende indruk zal achterlaten.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.