TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Sint-Michaëlkerk

Sint-Michaëlkerk Lüneburg

Sint-Michaëlkerk

De St. Michaeliskerk in Lüneburg, Nedersaksen, Duitsland, is een bewijs van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van deze charmante Hanzestad. Deze kerk, vaak de Bachkerk genoemd vanwege haar band met Johann Sebastian Bach, die zijn opleiding aan de Michaelisschule voltooide, nodigt bezoekers uit om terug in de tijd te stappen en haar rijke verleden te verkennen.

De Geschiedenis van de St. Michaeliskerk

De oorsprong van de St. Michaeliskerk gaat terug tot het midden van de 10e eeuw, waardoor het een van de oudste gedocumenteerde locaties in Lüneburg is. Het oudste bekende document over de kerk en het bijbehorende klooster is een oorkonde van Otto I, de Heilige Roomse Keizer, uit 956. Dit document verleende het klooster het recht om tol te heffen van de lokale zoutziederijen, een bron die de basis zou vormen voor de rijkdom en welvaart van Lüneburg.

Oorspronkelijk gelegen op de Kalkberg, de enige significante hoogte in de omgeving, diende St. Michaelis als het huisklooster voor de Billung-dynastie en was het de locatie van talrijke vorstelijke begrafenissen. Aan het eind van de 10e eeuw nam het klooster de Benedictijnse regel aan, wat de religieuze betekenis verder versterkte. Echter, de locatie van de kerk op de Kalkberg bleek haar ondergang te zijn; in 1371 bestormden en vernietigden de burgers van Lüneburg, in een conflict met hun feodale heren, het klooster. De monniken verhuisden naar een nieuwe locatie binnen de stadsmuren, waar de huidige St. Michaeliskerk werd gebouwd.

Het Architectonische Wonder van St. Michaelis

De eerste steen voor de huidige kerk werd gelegd in 1376, en in 1379 was de lagere kerk voltooid. Heinrich von Bremen, de meesterbouwer, leidde de bouw, die culmineerde in de voltooiing van de hoofdkerk en de abtskapel in 1412. De toren, een opvallend kenmerk van de kerk, werd voltooid in 1434.

St. Michaelis is een hallenkerk gebouwd van baksteen, een veelgebruikt materiaal in Noord-Duitsland. De kerk heeft zes traveeën en een koor met een halfronde apsis, met een lengte van 52,58 meter en een breedte van 26,29 meter. Het hoogste punt van het interieur bereikt 20,45 meter. Door de ligging op een heuvel waren aanzienlijke onderbouwconstructies nodig aan de oostkant, wat resulteerde in de creatie van een crypt. De 79 meter hoge toren aan de westkant van de kerk is een opvallend kenmerk van de skyline van Lüneburg.

Het Interieur van St. Michaelis Verkennen

Bij binnenkomst in St. Michaelis word je begroet door een reeks artistieke en historische schatten. Een van de eerste stukken die opvalt, is een crucifix in de torenhal, met een corpus uit het eind van de 15e eeuw. Het noordelijke zijschip herbergt een bronzen doopvont uit 1487, een Vesperbeeld en twee paneelschilderingen uit het eind van de 15e eeuw.

De preekstoel van de kerk, gemaakt door de beeldhouwer Daniel Schwencke van Elbe-zandsteen, dateert uit 1602, terwijl de orgelkas, ontworpen door Matthias Dropa, werd voltooid in 1708. De vier olieverfschilderijen van de evangelisten, die in het koor hangen, werden toegevoegd in 1793 en worden toegeschreven aan Martin de la Belle, die destijds tekenleraar was aan de Ritterakademie.

In het hoogkoor vind je een neogotisch altaarstuk met een kopie van de Bewening van Christus door Julius Wilhelm Rotermund, evenals een zandstenen doopvont uit 1872. De kerk heeft ook een opmerkelijk epitafium voor abt Herbord von Holle, de eerste protestantse abt, toegeschreven aan Jürgen Spinnrad.

De Erfenis van St. Michaelis

De St. Michaeliskerk heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan. Het oorspronkelijke Benedictijnse klooster bleef functioneren, zelfs na de Reformatie, waardoor het het enige mannenklooster in het Vorstendom Lüneburg was dat dit deed. Tegen 1532 had het klooster het protestantisme volledig omarmd. Het evangelische klooster werd ontbonden in 1655, maar het klooster en de bijbehorende scholen, waaronder de Ritterakademie en de Michaelisschule, bleven in bedrijf tot 1850. De bezittingen van het klooster, inclusief de kerk, werden overgedragen aan het Hannoversche Kloosterfonds, dat de kerk tot op de dag van vandaag onderhoudt.

De Orgel(s) van St. Michaelis

Het orgel van St. Michaelis heeft een rijke geschiedenis, beginnend met een instrument gebouwd door Matthias Dropa in 1708. In de loop der jaren heeft het orgel talrijke wijzigingen en reconstructies ondergaan, met belangrijke veranderingen in 1871, 1931, 1956 en 1974. De meest recente renovatie, uitgevoerd door Christian Scheffler in 1999, had tot doel het orgel terug te brengen naar de klank van 1931. Tegenwoordig heeft het orgel alleen nog de oorspronkelijke kas en enkele registers van Dropa's tijd.

Naast het hoofdorgel heeft de kerk een kleiner orgel in de crypte, gebouwd door Emil Hammer Orgelbau in 1942, en een koororgel gebouwd door Martin ter Haseborg in 2000. De nieuwste toevoeging is een draagbaar kistorgel van Michael Braun, voltooid in 2012.

De Klokken van St. Michaelis

De klokken van St. Michaelis hebben ook een rijke geschiedenis. In 1491/92 goot de Nederlandse meester Gerhard van Wou vier klokken voor de kerk. Tegenwoordig zijn er nog maar twee van deze klokken over: de es1-klok, die de basis vormt van het huidige klokkenensemble, en de g1-klok.

De St. Michaeliskerk in Lüneburg is meer dan alleen een plaats van aanbidding; het is een levend museum van de geschiedenis en cultuur van de stad. Haar muren vertellen verhalen van middeleeuwse conflicten, religieuze transformaties en artistieke prestaties. Of je nu een geschiedenisfanaat, een architectuurliefhebber of een spirituele zoeker bent, een bezoek aan St. Michaelis biedt een unieke blik in het verleden en een serene ontsnapping aan de drukte van het moderne leven.

Andere bezienswaardigheden in Lüneburg

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen