In het hart van New Iberia, Louisiana, staat de Conrad Rice Mill als een bewijs van de blijvende geest van Amerikaans ondernemerschap en landbouwinnovatie. Opgericht in 1912, is deze historische molen de oudste onafhankelijk eigendom rijstmolen in de Verenigde Staten die nog steeds in bedrijf is. Het blijft rijst produceren onder het merk Konriko en betovert bezoekers met zijn rijke geschiedenis en unieke charme.
Het verhaal van de Conrad Rice Mill begint met Philip Amelius (PA) Conrad, geboren in 1882 in Pointe Coupee Parish, Louisiana. PA Conrad begon zijn reis in de rijstteelt met zijn oom in Avoyelles Parish. Vastberaden om zijn eigen weg te banen, verhuisde hij naar New Iberia, waar hij land kocht aan de noordkant van de Bayou Teche. Aanvankelijk moest de geoogste rijst naar New Orleans worden verscheept voor verwerking. Om dit omslachtige proces te vermijden, bouwde PA Conrad in 1910 een kleine rijstmolen op zijn terrein.
In 1912 verplaatste en herbouwde hij de molen op de huidige locatie aan Ann Street in New Iberia, waarmee hij de Conrad Rice Milling and Planting Company oprichtte. De nabijheid van de Bayou Teche was cruciaal voor irrigatie, en PA Conrad breidde zijn rijstvelden uit naar de zuidelijke oever van de bayou. In de loop der jaren verwierf het bedrijf meer land, met een totaal van 575 acres gewijd aan rijstteelt.
In de beginjaren was rijstteelt bij Conrad Rice Mill een arbeidsintensief proces. Zonder mechanische apparatuur werd het land bewerkt en geëgd met door muilezels getrokken werktuigen. Arbeiders zaaiden met de hand, bouwden kleine dijken met schoppen en gebruikten een ingenieus irrigatiesysteem om water van de Bayou Teche naar de velden te brengen. Dit systeem omvatte waterpompen aangedreven door Fairbanks-Morse koudstart ruwe olie motoren, die tot 1300 gallons per minuut konden pompen.
Het initiële onder water zetten van de velden duurde ongeveer een week, en water moest continu worden gepompt totdat de rijstscheuten boven de grond uitkwamen. Zodra de stengels stevig waren, werden de velden opnieuw onder water gezet totdat de rijst bijna volgroeid was. Het hele proces, van zaaien in de lente tot oogsten in augustus, vereiste een aanzienlijke arbeidskracht. Rijst werd met de hand gesneden en in schoven verzameld, in het veld gedroogd en vervolgens naar de molen vervoerd voor verdere verwerking.
In de jaren 1930 revolutioneerde de introductie van mechanische apparatuur de rijstteelt bij Conrad Rice Mill. Tractors vervingen muilezels voor het bewerken en ploegen van het land, en mechanische oogstmachines werden net voor de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd. Deze innovaties verminderden aanzienlijk de arbeid die nodig was voor het oogsten en dorsen van rijst. Tegen 1946 waren mechanische combines, die rijst in het veld konden maaien en dorsen, standaard geworden, waardoor het droogproces efficiënter bij de molen kon plaatsvinden.
De molen die in 1912 aan Ann Street werd gebouwd, was een drie verdiepingen tellende structuur die gebruik maakte van zwaartekracht in de rijstverwerkingsstadia. Het proces begon met rijst die naar een opslagbak op de derde verdieping werd gebracht, waarna het in steenhulsen werd gevoerd om de schillen en zemelen te verwijderen. De rijst werd gepolijst, gecoat met sucrose en talkpoeder, en vervolgens gewogen en verpakt. Aanvankelijk werd de rijst verpakt in zakken van 100 pond, maar later in kleinere zakken van 10, 25 en 50 pond.
Voor de komst van elektromotoren werden de hulsen aangedreven door stoommachines die werden aangedreven door Babcock & Wilcox-ketels. Een uitgebreid netwerk van riemen en katrollen bracht de kracht van de motoren over naar de hulsen. In 1951 vervingen elektromotoren de stoommachines, wat het maalproces moderniseerde.
PA Conrad's nalatenschap werd voortgezet door zijn zonen, Philip Odell (PO), Allen en Julian Conrad. Elk droeg bij aan de bedrijfsvoering van de molen, met PO die in 1920 bij het bedrijf kwam, Allen in 1925 en Julian na het voltooien van zijn opleiding. PA Conrad ging in 1940 met pensioen maar bleef tot zijn dood in 1961 informeel advies geven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen geconfronteerd met een tekort aan arbeidskrachten, waarbij familieleden en dagarbeiders de bedrijfsvoering moesten handhaven. Een opmerkelijke werknemer, Leander Gutchie Viltz, werkte indrukwekkende 72 jaar bij de molen, beginnend op zesjarige leeftijd.
In 1975 werd de molen verkocht aan Michael Davis na het pensioen van Allen en Julian Conrad. Davis breidde het productassortiment uit met bruine en gekruide rijst, evenals specerijen, sauzen en snacks. Het Konriko-merk, genoemd naar een geaccepteerde handelsmerkvariatie, werd bekend in de Verenigde Staten en Canada.
Een bezoek aan de Conrad Rice Mill biedt een fascinerende blik in de geschiedenis van rijstteelt en -verwerking in Louisiana. De historische gebouwen van de molen, waarvan sommige dateren uit 1914, staan op het nationaal register van historische plaatsen. Bezoekers kunnen de molen verkennen en meer leren over de traditionele en moderne methoden van rijstproductie.
De Conrad Rice Mill is niet alleen een overblijfsel uit het verleden, maar een levend bewijs van de vindingrijkheid en volharding van Amerikaanse boeren. Het staat als een symbool van het agrarische erfgoed van de regio en blijft hoogwaardige rijstproducten produceren die door velen worden genoten. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling, een fijnproever of gewoon nieuwsgierig naar het maalproces bent, de Conrad Rice Mill in New Iberia is een must-see bestemming die belooft te verlichten en te vermaken.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen