De St. Martinikerk in Nienburg/Weser, Nedersaksen, Duitsland, is een prachtig voorbeeld van gotische baksteenarchitectuur dat de tand des tijds heeft doorstaan. Dit majestueuze gebouw, met zijn opvallende torenspits en gedetailleerde ontwerp, nodigt bezoekers uit om zijn rijke geschiedenis, architectonische pracht en spirituele betekenis te ontdekken.
De oorsprong van de St. Martinikerk gaat terug tot het einde van de 13e eeuw, waardoor het een historisch belangrijk baken is. De wortels van de huidige structuur gaan echter nog dieper terug in het verleden. In het hallenkoor van de bestaande kerk zijn nog overblijfselen te vinden van een kruisvormige basiliek uit de eerste helft van de 13e eeuw. De huidige driebeukige hallenkerk, gebouwd van baksteen en deels van Porta-zandsteen, werd ingewijd in 1441. De vierkante westtoren van de kerk, een opvallend kenmerk, maakte ook deel uit van deze bouwfase.
In de loop van zijn geschiedenis heeft de St. Martinikerk verschillende aanpassingen en restauraties ondergaan. In de 18e eeuw werden de steunberen bij het koor versterkt, waarbij de noordoostelijke steunbeer dateert uit 1718. Een belangrijke restauratie vond plaats in 1830/31 onder leiding van Emanuel Bruno Quaet-Faslem. In 1896 werden de bovenste delen van de toren herbouwd met baksteen en bekroond met een achthoekige koperen helm, wat bijdroeg aan de grandeur van de kerk.
De buitenkant van de St. Martinikerk is een getuigenis van gotische architectuur. Het schip is versierd met driedelige, vernieuwde maaswerkvensters tussen getrapte steunberen. Hoge gevels, sommige over twee traveeën, bekronen de structuur, versierd met gelaagde, verzonken nissen die doen denken aan de koorgevels van de St. Stephanuskerk in Bremen. Het koor, deels gebouwd in zandsteen en deels in baksteen, mist deze gevels maar compenseert dit met zijn eigen unieke charme.
De westtoren, met zijn flamboyante maaswerkvensters en een vernieuwd portaal, staat als een baken van architectonische schoonheid. Binnenin bestaat het compacte schip uit drie licht dwarsstaande rechthoekige traveeën en drie beuken. Aan de oostkant strekt een eenbeukig hallenkoor met een polygonale afsluiting die alle beuken omvat, het interieur van de kerk uit. De zijbeuken, versmald tot de helft van de breedte van het centrale schip, gaan verder in twee driehoekige velden van drie-balkgewelven.
De kruisribgewelven in het schip rusten op ronde zuilen, vergelijkbaar met die in de St. Mauritius in Minden, terwijl de gewelven van het koor worden ondersteund door kruisvormige zuilen met rechthoekige pilasterstroken en deels figuratieve consoles op de muren. De onregelmatige zuilen en halfronde gordel- en scheidingsbogen van de westelijke koortravee behouden het articulatiesysteem van de kruising uit de 13e eeuw. Daarentegen werden de pilasterstroken en scheidingsbogen van de oostelijke koortravee waarschijnlijk uitgelijnd tijdens de restauratie van 1830/31. De binnenmuren van het koor bevatten boven elkaar geplaatste spitsboogarcades aan de basis, wat bijdraagt aan het ingewikkelde ontwerp van de kerk.
Aan de zuidkant past de in de 19e eeuw toegevoegde sacristie naadloos bij het algehele esthetische ontwerp van de kerk. Het gewelf van de noordwestelijke travee van het schip en de oostmuur van de noordoostelijke travee behouden laatgotische muurschilderingen, gerestaureerd in 1964, die een glimp bieden van het artistieke erfgoed van de kerk.
Speurtochten in Nienburg/Weser
Ontdek Nienburg/Weser met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Nienburg/Weser op een spannende en interactieve manier!
De St. Martinikerk herbergt een schat aan artistieke en historische schatten. Het altaar toont trots twaalf expressieve kleine zandstenen beelden van apostelen uit circa 1515/20. Deze beelden, elk met unieke gezichtskenmerken en gevarieerde houdingen en maten, worden toegeschreven aan de zogenaamde Snetlage Meester uit de werkplaats van de Meester van Osnabrück. Verwijderd uit de kerk in 1830, werden ze in 1987 teruggekocht uit de kunsthandel en teruggebracht naar hun rechtmatige plaats van verering.
Een doopvont in romaanse stijl, daterend uit 1869, draagt bij aan de historische charme van de kerk. De kerk herbergt ook verschillende waardevolle epitafen en graven, met name uit de 16e eeuw. Een maniëristisch houten epitaaf voor de militaire leider Hilmar von Münchhausen († 1573) en zijn vrouw († 1583), gemaakt in 1574, is rijkelijk versierd met wapenschilden, grotesken en bandwerkornamenten. Het epitaaf heeft een aedicula-frame met Korinthische zuilen op pedestals, geflankeerd door kleine zuilen, en een bekronende driehoekige gevel met een buste van God de Vader. De predella toont de knielende familie in gebed, terwijl het hoofdveld een geschilderde voorstelling van Christus in de tempel laat zien.
In de torenhal bevindt zich een hoogreliëf grafsteen voor graaf Otto VIII van Hoya († 1582) en zijn vrouw Agnes. Het koor bevat een bijbehorend tweeverdiepingen epitaaf, vervaardigd in Bremen, met figuren van de overledenen voor een opstandingsreliëf in een maniëristisch architectonisch frame. Een barok epitaaf voor Johann Georg Steigerthal († 1740), gemaakt van verschillende gekleurde marmer met een gebroken gevel en twee vrouwelijke begeleidende figuren, is bevestigd aan een centrale zuil van het schip.
De St. Martinikerk heeft een lange traditie van orgelmuziek. Er zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een orgel vóór 1648, met een contract uit dat jaar waarin de toevoeging van een Rückpositiv aan het bestaande orgel wordt beschreven. In de loop der jaren heeft het instrument verschillende uitbreidingen ondergaan. In 1885 werd het vervangen door een nieuw orgel van de firma Euler (Gottsbüren), met 30 registers op twee manualen en pedaal. In 1963 bouwde Orgelbau Hammer (Hannover) een nieuw instrument met 35 registers op drie manualen en pedaal. Het huidige orgel, gebouwd in 1997 door Thomas Jann Orgelbau, heeft 38 registers op drie manualen en pedaal, en zet de rijke muzikale traditie van de kerk voort.
De St. Martinikerk in Nienburg/Weser is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een schatkamer van geschiedenis, kunst en cultuur. De architectonische pracht, historische betekenis en artistieke schatten maken het een must-see bestemming voor iedereen die de regio verkent. Wanneer je deze heilige ruimte betreedt, word je door de eeuwen heen vervoerd, verwonderd over het vakmanschap en de toewijding die deze prachtige kerk hebben gevormd.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.