×
4,5/5 van 124.620 beoordelingen

Kerk van de heilige Ursula

Kerk van de heilige Ursula Oberursel

Kerk van de heilige Ursula

In het hart van Oberursel (Taunus) staat de St. Ursula Kerk, een getuigenis van eeuwenlange geschiedenis, geloof en architectonische pracht. Deze rooms-katholieke kerk, gewijd aan St. Ursula, is niet alleen een plaats van aanbidding maar ook een cultureel monument dat wordt beschermd door erfgoedwetten. Als de hoofdkerk van Oberursel dient het als parochiekerk voor het pastorale gebied van Oberursel/Steinbach in het Hochtaunus-district.

De Geschiedenis van de St. Ursula Kerk

De oorsprong van de St. Ursula Kerk is nauw verweven met de geschiedenis van Oberursel zelf. Voor 876 werd er in het gebied een klooster gewijd aan St. Ursula gedocumenteerd, wat het begin markeert van heilige gebouwen op de heuvel waar de kerk nu staat. Archeologische opgravingen hebben resten onthuld van een 12e-eeuwse hallenkerk, inclusief een tegelvloer gedateerd tussen 1160 en 1180. Tegen het einde van de 13e eeuw werd de locatie verheven tot de status van parochiekerk.

De huidige structuur van de St. Ursula Kerk begon vorm te krijgen in het midden van de 15e eeuw, samenvallend met de toekenning van stadsrechten aan Oberursel in 1444. De bouw van de kerk verliep in verschillende fasen, wat resulteerde in een opvallend architectonisch kenmerk: een opmerkelijke axiale knik in de lay-out van de kerk. Dit unieke kenmerk ontstond door een ontwerpwijziging, waardoor het schip tussen het koor en een kleine westtoren uit de 12e eeuw kon worden geplaatst.

In 1525 bereikte de Reformatie Oberursel, wat aanzienlijke religieuze veranderingen met zich meebracht. Echter, nadat Oberursel onderdeel werd van het Keurvorstendom Mainz, werd het katholicisme in 1604 hersteld. De kerk werd verwoest in 1645 toen Franse troepen het in brand staken, maar werd herbouwd en ingewijd op 14 oktober 1659. Opmerkelijk is dat de kerkelijke archieven sinds 1601 bewaard zijn gebleven, wat een rijke historische bron biedt.

Het Orgel

De St. Ursula Kerk herbergt een prachtig orgel, waarvan de bouw begon in 1789 door Johann Conrad Bürgy en voltooid werd in 1793 door zijn zoon, Philipp Heinrich Bürgy. Oorspronkelijk met 21 registers op twee manualen en pedaal, werd het orgel in 1923 vervangen en uitgebreid door de Klais-firma uit Bonn. In 1960 bouwde Förster & Nicolaus uit Lich een nieuw orgel, met 29 registers achter de historische gevel van Bürgy. Het orgel werd in 2006 gerestaureerd, waarbij het kleurenschema werd teruggebracht naar de barokke oorsprong en een extra register (Salicional 8′) werd toegevoegd. De huidige dispositie van het orgel omvat 30 registers en drie pedaaltransmissies, met elektrische tractuur en sleepladen.

Speurtochten in Oberursel

Ontdek Oberursel met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Oberursel op een spannende en interactieve manier!

Tours

De Klokken

De St. Ursula Kerk beschikt over een unieke verzameling van vier klokken, die oorspronkelijk luidden in een zeldzaam motief dat de tritonus benadert. Ondanks de muzikale uitdaging die dit interval biedt, zorgden de distinctieve tonale kwaliteiten van de klokken voor een harmonischer geluid. Sinds de vervanging van de grootste klok in 2018 luiden de klokken nu in het Westminster carillon motief.

De oudste klok, bekend als Maria Craft, weegt 2600 kg en dateert uit 1508. Gegoten door Georg Craft uit Mainz, overleefde het een val uit de brandende toren in 1645 en ontsnapte het ternauwernood aan omsmelting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na meerdere reparaties wegens scheuren, werd de klok uiteindelijk vervangen door een nieuwe genaamd Maria Frieden in 2018, gegoten door de Gebr. Rincker gieterij. De toon van de nieuwe klok is een hele toon lager dan die van zijn voorganger, passend bij de grote klok van de nabijgelegen protestantse Christuskirche.

Andere opmerkelijke klokken zijn onder andere de St. Ursula klok, gegoten in 1696 door Dilman Schmid, en de Josef klok, oorspronkelijk gegoten in 1925 en vervangen in 1954 na te zijn omgesmolten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kleinste klok, de Christopherus of Pfr.-Einig-Gedächtnis klok, werd toegevoegd in 1986 en heeft een middeleeuwse toon. Daarnaast dient de Sanctus klok, gegoten door Rincker in 1981, als de transformatieklok, en een ongedateerde brandklok blijft op de borstwering van de toren.

Het Torenmuseum

De toren van de St. Ursula Kerk herbergt een fascinerend museum verdeeld over drie verdiepingen. Het museum toont kunstwerken en heilige objecten, en biedt een kijkje in het rijke religieuze en culturele erfgoed van de kerk. Bezoekers kunnen ook de torenklok, de klokkengalerij met zijn historische klokken, en het voormalige appartement van de torenwachter verkennen. Vanaf de toren kan men genieten van een weids uitzicht over de hele Rijn-Main regio, wat het een must-see maakt voor elke reiziger.

Opmerkelijke Pastoors

De geschiedenis van de St. Ursula Kerk wordt ook gekenmerkt door de opmerkelijke pastoors die de gemeente hebben gediend. De eerste gedocumenteerde geestelijke in Oberursel was Vice-Pleban Albertus in 1275, gevolgd door de eerste genoemde pastoor, Cono von Hofweisel, in 1296. Ambrosius Seibaeus, die als pastoor diende van 1604 tot 1606, werd later hulpbisschop van Mainz. Andere vooraanstaande pastoors zijn onder andere Johann Bapt. Roth (1818-1840), Antonius Hörter (1840-1864), Dr. Rudolph von Linde (1864-1871), en vele anderen, die elk hebben bijgedragen aan de erfenis van de kerk.

Samenvattend is de St. Ursula Kerk in Oberursel niet alleen een plaats van aanbidding; het is een historisch en cultureel monument dat het verhaal vertelt van het geloof en de veerkracht van een gemeenschap door de eeuwen heen. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling bent, een liefhebber van architectuur, of gewoon een nieuwsgierige reiziger, een bezoek aan de St. Ursula Kerk belooft een rijke en lonende ervaring.

Andere bezienswaardigheden in Oberursel

Speurtochten in Oberursel

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.147
in meer dan 5.147 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen