In het hart van de oude binnenstad van Sopron, langs de schilderachtige Templomstraat, staat de indrukwekkende Lutherse Kerk, lokaal bekend als de Evangélikus templom. Dit architectonische juweel is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis en culturele erfenis van de regio. Als de op twee na grootste Lutherse kerk in Hongarije, heeft het een belangrijke plaats in de harten van zowel de lokale gemeenschap als bezoekers.
Het verhaal van de Lutherse Kerk in Sopron is er een van veerkracht en vernieuwing. De eerste Lutherse kerk in de stad, gebouwd van hout in 1676, ging tragisch verloren door een grote brand. Onverstoord bouwde de gemeente een tweede houten kerk, die stond van 1677 tot 1722. De derde versie van de kerk, dit keer van steen, diende de gemeenschap van 1722 tot 1782. Opmerkelijk genoeg stonden alle drie de kerken op dezelfde plek waar het huidige gebouw nu staat.
De huidige Lutherse Kerk werd gebouwd tussen 1782 en 1783, na het Edict van Tolerantie van keizer Jozef II in 1781, dat de bouw van protestantse kerken toestond. De kerk mocht echter niet direct aan de straat worden gebouwd en had aanvankelijk geen toren, zoals toenmalige beperkingen voorschreven. De prachtige koepeltoren die nu de kerk siert, werd veel later toegevoegd, namelijk in 1862-1863, wat de grandeur van het gebouw versterkte.
Het bouwen van de Lutherse Kerk vereiste aanzienlijke inspanning en middelen. De fundering werd gelegd op 182 stevige elzenpalen, terwijl de massieve stenen zuilen afkomstig waren uit de steengroeve in Szentmargitbánya, nu gelegen in Burgenland, Oostenrijk. Tegen het einde van 1783 waren de banken, deuren en ramen klaar, en het interieur van de tweede houten kerk, inclusief het prachtige altaar, de preekstoel, kostbare avondmaalskelken en het orgel, werd overgebracht naar de nieuwe stenen kerk.
De kerk werd ingewijd op 1 januari 1784 door predikant József Torkos, die preekte uit Psalm 26:8, Heer, ik heb lief de woning van uw huis, de plaats waar uw heerlijkheid woont. Sindsdien zijn er weinig veranderingen aan de kerk aangebracht. In 1854 werd een sacristie toegevoegd en in 1883 werden de houten dakspanen vervangen door dakpannen. Het exterieur en interieur van de kerk weerspiegelen de typische kenmerken van protestantse kerkarchitectuur uit die periode. Het is een zaalkerk, verdeeld in drie schepen door acht kolossale Toscaanse zuilen. Het middenschip, 7,5 meter breed, is hoger dan de zijbeuken. Een galerij werd boven de zijbeuken gebouwd in twee niveaus, waardoor een ruime, zaalachtige binnenruimte ontstond, typerend voor laat-barokke protestantse kerken. Het rechthoekige gebouw is 36 meter lang en 24 meter breed, met zitplaatsen voor 2.500 mensen, waardoor het de op twee na grootste Lutherse kerk in Hongarije is, na die in Békéscsaba en Nyíregyháza.
De toren van de Lutherse Kerk herbergt vier klokken, elk met een unieke geschiedenis en betekenis. De Heldenklok, die 3.441 kg weegt, werd in 1926 gegoten door Frigyes Seltenhofer en Zonen en klinkt met een A0 noot. De Vredesklok, ook gegoten door dezelfde gieterij in 1926, weegt 1.751 kg en klinkt met een C1 noot. De Trouwklok, die 1.153 kg weegt, werd in 1863 gegoten en heeft een E1 noot. Ten slotte klinkt de Onze Vaderklok, die 487 kg weegt en in 1948 werd gegoten door László Szlezák, met een G#1/A♭1 noot.
Het dagelijkse luidschema van de klokken is een gekoesterde traditie. Elke dag om 6 uur 's ochtends, 12 uur 's middags en 6 uur 's avonds luidt de Onze Vaderklok. Op zondagen luidt de Trouwklok om 8 uur 's ochtends om het begin van de dienst aan te kondigen. Om 8:45 uur luidt de Heldenklok, wat aangeeft dat de dienst over vijftien minuten begint. Om 9 uur luiden de Trouw- en Vredesklokken om het begin van de dienst aan te kondigen. Ten slotte luiden om 10 uur de Onze Vader-, Trouw- en Vredesklokken samen, waardoor een harmonieuze symfonie ontstaat die door de hele stad weerklinkt.
Een bezoek aan de Lutherse Kerk in Sopron biedt niet alleen de kans om de architectonische schoonheid te bewonderen, maar ook om jezelf onder te dompelen in de rijke geschiedenis en tradities die deze opmerkelijke plek hebben gevormd. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een architectuurliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, de Lutherse Kerk biedt een boeiende blik op het verleden en een serene ruimte voor reflectie en waardering.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen