Oslo domkirke, lokaal bekend als Oslo Cathedral, staat indrukwekkend op Stortorvet in het centrum van Oslo, Noorwegen. Dit architectonische meesterwerk, voltooid in 1697, is niet alleen de hoofdkerk van het bisdom Oslo, maar ook de nationale kerk van Noorwegen, waar koninklijke en staatsceremonies zoals huwelijken en begrafenissen plaatsvinden. Als de derde kathedraal in Oslo verving het de Kerk van de Heilige Drie-eenheid, die op zijn beurt de Hallvardskatedralen had opgevolgd. De Oslo domkirke heeft door de jaren heen vele veranderingen ondergaan, met belangrijke renovaties in de jaren 1850 onder leiding van architect Alexis de Chateauneuf en verdere restauraties door Arnstein Arneberg ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad in 1950.
De oorsprong van de kathedralen in Oslo gaat terug tot de Hallvardskatedralen, gebouwd onder koning Sigurd Jorsalfare in het begin van de 12e eeuw. Deze Romaanse structuur, later uitgebreid in gotische stijl, was bijna 500 jaar de belangrijkste kerk van de stad. Na een verwoestende brand in 1624 beval koning Christiaan IV echter dat de stad moest worden verplaatst en versterkt nabij het fort Akershus. De Hallvardskatedralen bleef dienstdoen als kathedraal tot de nieuwe Kerk van de Heilige Drie-eenheid werd gebouwd in Christiania, de nieuwe stad.
Toen de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in 1686 schade opliep door een andere brand en te dicht bij het fort werd geacht, begonnen rond 1690 de plannen voor een nieuwe kathedraal. Financiering was een uitdaging, waardoor er collectes werden gehouden onder burgers en kerken in het hele land. Uiteindelijk nam vicegouverneur Just Høeg de leiding, en met beperkte middelen en materialen van de vorige kerken begon de bouw. De eerste steen werd gelegd in 1694 en in 1697 werd de kathedraal ingewijd door bisschop Hans Rosing, hoewel deze pas in de jaren 1720 volledig voltooid was.
De Oslo domkirke, gebouwd op een rotsachtige ondergrond, heeft een plattegrond in de vorm van een Latijns kruis met een opvallende toren. De toren, die oorspronkelijk lager was, werd later verhoogd en voorzien van een rijkelijk versierde spits. De buitenmuren zijn gemaakt van een uniek baksteenpatroon met afwisselend rode en gele tinten, een bewijs van het vakmanschap uit die tijd. De bakstenen, bekend als Leydenske mopper, werden geïmporteerd uit Nederland en waren geprezen vanwege hun duurzaamheid tegen het harde weer in Noorwegen.
Binnenin heeft de kathedraal een plat tongewelf, dat aanvankelijk was versierd met wolkenschilderingen die later werden bedekt met een parelgrijze afwerking. De noordelijke sacristie, toegevoegd in 1699, heeft originele plafondschilderingen die kardinale deugden uitbeelden, vermoedelijk het werk van Claus Scavenius. Deze sacristie herbergt ook een verzameling portretten van bisschoppen, wat bijdraagt aan het rijke historische tapijt van de kathedraal.
Speurtochten in Oslo
Ontdek Oslo met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Oslo op een spannende en interactieve manier!
ToursHet interieur van de kathedraal is een barok wonder, met een altaar en preekstoel vervaardigd door bekwame Noorse houtsnijders onder leiding van Lars Sivertsen. Het altaar, een meesterwerk van gesneden, geschilderd en verguld hout, toont scènes van het Laatste Avondmaal en Christus aan het kruis. De preekstoel, eveneens versierd met ingewikkelde acanthusgravures en engelenfiguren, draagt het monogram van koning Christiaan V.
Het doopvont, een geschenk van de rector van de Oslo Cathedral School, Jacob Rasch, is een ander hoogtepunt. Gemaakt van verguld en beschilderd hout, wordt het doopvont toegeschreven aan ofwel Torsten Ottersen Hoff of Lars Sivertsen, afhankelijk van verschillende bronnen. Het zilveren doopbekken, daterend uit 1656, werd gered uit de Kerk van de Heilige Drie-eenheid en later opnieuw ontworpen in de Régence-stijl.
De Oslo domkirke heeft verschillende renovaties ondergaan, met name in het midden van de 19e eeuw toen architect Alexis de Chateauneuf het interieur transformeerde naar een neogotische stijl, waarbij veel van het oorspronkelijke barokke meubilair werd verwijderd. De toren werd ook herbouwd met grotere bakstenen, waardoor er een zichtbaar verschil ontstond tussen het oude en nieuwe metselwerk.
In de 20e eeuw vonden verdere restauraties plaats onder leiding van Arnstein Arneberg, die erop gericht was de historische glorie van de kathedraal te herstellen voor het 900-jarig bestaan van Oslo. Deze inspanningen omvatten de installatie van een nieuw orgel door Ryde & Berg in 1997, ter viering van het 300-jarig bestaan van de kathedraal.
Vandaag de dag staat de Oslo domkirke als een symbool van de rijke culturele en religieuze geschiedenis van Noorwegen. De muren weerklinken met verhalen uit het verleden, terwijl het voortgezette gebruik voor nationale evenementen de blijvende betekenis ervan onderstreept. Een bezoek aan de Oslo domkirke is een reis door de tijd, die een blik biedt op de architectonische en historische schatten van de Noorse hoofdstad.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen