De St. Sabinenkerk, gelegen in het schilderachtige stadje Prenzlau in Brandenburg, Duitsland, is een verborgen parel die een rijke geschiedenis en architectonische pracht biedt. Als de oudste kerk in Prenzlau getuigt St. Sabinen van het middeleeuwse erfgoed van de stad en haar veerkracht door de eeuwen heen.
De St. Sabinenkerk is niet alleen uniek vanwege haar historische betekenis, maar ook door haar zeldzame toewijding. Het is de enige kerk in de Duitstalige wereld die is vernoemd naar Sint Sabinus. De oorsprong van de naam heeft verschillende theorieën opgeroepen. Sommigen denken dat de kerk is vernoemd naar Sabinus van Assisi, een martelaar die werd geëerd in het middeleeuwse Pommeren. Anderen suggereren dat het Sabinus van Piacenza is, een beschermer tegen overstromingen, aangezien de kerk dicht bij de Unteruckersee ligt, een gebied dat gevoelig is voor overstromingen. Interessant genoeg vermengen sommige historische teksten deze twee figuren en schrijven ze overstromingsbescherming toe aan Sabinus van Assisi.
De geschiedenis van de St. Sabinenkerk gaat terug tot het einde van de 12e eeuw, toen er een nederzetting was bij de Röwenburg aan de noordelijke oever van de Unteruckersee met een kerk. Halverwege de 13e eeuw werd er ten zuiden van de kerk een klooster gesticht, gewijd aan Maria Magdalena, later in de volksmond bekend als het Sabinenklooster. De Reformatie bracht aanzienlijke veranderingen met zich mee; het klooster verloor veel van zijn rechten in 1543 en werd in 1558 geseculariseerd. De Sabinenkerk werd toen de evangelische parochiekerk van de Unterstadt (Neustadt).
In de late 18e eeuw kreeg de kerk te maken met een grote uitdaging toen haar westelijke gevel werd ondermijnd door overstromingen. Ondanks voorstellen om samen te gaan met de Marienkirche-gemeente, kwam de gemeenschap samen om hun kerk te herbouwen, wat succesvol werd voltooid in 1816-17. De middeleeuwse vroeggotische oostelijke gevel werd behouden, terwijl de rest van de structuur werd vernieuwd.
De Tweede Wereldoorlog bracht verdere beproevingen. In april 1945 werd Prenzlau zwaar gebombardeerd, waarbij het interieur van de kerk werd beschadigd en het orgel uit 1816 van Carl August Buchholz werd vernietigd. De omliggende gebouwen, waaronder de pastorie, werden ook verwoest. Restauratie-inspanningen in de jaren 50 en 70 hielpen de kerk in haar oude glorie te herstellen.
De St. Sabinenkerk is een lang, rechthoekig veldstenen gebouw dat op eiken palen is gefundeerd vanwege de moerassige grond. De renovatie van 1816-17 gaf de kerk haar huidige vorm, met een halgebouw met zeven segmentboogvensters aan zowel de noord- als zuidzijde, en een pleisterplafond binnenin. De westelijke gevel heeft een vakwerktoren met een kenmerkende dakkoepel. De oostelijke gevel, met drie gotische spitsboogvensters, is een overblijfsel van de oorspronkelijke middeleeuwse structuur.
Vijf van de zuidelijke ramen behouden nog steeds hun beglazing uit 1816-17, terwijl de rest na de Tweede Wereldoorlog werd vervangen. Het interieur van de kerk is even boeiend, met een driedelig houten altaar uit 1597, gemaakt door een houtsnijwerkplaats in Prenzlau. Dit renaissance altaarstuk werd in 1817 omgevormd tot een preekaltaar, waarbij een preekstoelmand werd geplaatst in het centrale veld en de kruisigingsgroep werd verplaatst naar de verhoogde predella. De overgebleven figuren van het oorspronkelijke Laatste Avondmaal werden naar zijnissen verplaatst, hoewel sommige in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Het bovenste deel van het altaarstuk toont de Opstanding, met drie van de vier evangelistenfiguren – Marcus, Lucas en Mattheüs – die de preekstoelmand versieren. De oorspronkelijke heldere kleuren en vergulding van het altaar werden tijdens de renovatie van 1972-75 hersteld.
Onder de oudste artefacten van de kerk bevindt zich een laatgotisch kruisbeeld uit 1530, oorspronkelijk afkomstig uit de Marienkirche, met later toegevoegde armen. Een houten barokke doopstandaard uit 1725, ook afkomstig uit de Marienkirche, voegt toe aan de historische schatten van de kerk. In het begin van de 19e eeuw werd de kerk voorzien van omliggende galerijen, die zich langs beide lange zijden uitstrekten tot aan het altaar. Sommige van deze galerijen werden verwijderd tijdens de renovaties in de jaren 50.
Vier portretten van voormalige pastoors, waaronder Christoph Süring, de kroniekschrijver van Prenzlau en pastoor van 1654 tot 1673, hangen aan de muren en voegen een persoonlijk tintje toe aan de rijke geschiedenis van de kerk. Het huidige orgel, gebouwd door Alexander Schuke Orgelbau uit Potsdam in 1955, blijft de kerk vullen met muziek.
Hoewel de zuidelijke kloostergebouwen niet meer bestaan, heeft de omgeving van de kerk nog steeds historische betekenis. De pastorie en andere structuren werden in 1945 verwoest, maar een stal van het eigendom van de koster, ten noordoosten van de kerk, blijft bestaan. Dit vroeg 19e-eeuwse vakwerkgebouw met een schilddak is een beschermd monument op zich.
Tot slot is de St. Sabinenkerk niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een baken van geschiedenis en veerkracht. Haar muren vertellen verhalen van geloof, gemeenschap en overleven door de eeuwen heen. Een bezoek aan deze opmerkelijke kerk biedt een kijkje in het rijke verleden van Prenzlau en de blijvende geest van haar inwoners.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen