TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Musée départemental breton

Musée départemental breton Quimper

Musée départemental breton

In het hart van Quimper, vlakbij de majestueuze Saint-Corentin-kathedraal, bevindt zich een schatkamer van Bretons erfgoed – het Musée départemental breton. Dit museum, opgericht in 1846 door de Finistère Archeologische Vereniging, biedt bezoekers een boeiende reis door de geschiedenis, cultuur en kunst van de regio Finistère. Gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis van Cornouaille, is het museum een baken van historische en artistieke bewaring, waardoor het een onmisbare stop is voor iedereen die Bretagne bezoekt.

Het Historische Gebouw

Het Musée départemental breton is meer dan alleen een opslagplaats voor artefacten; het is zelf een historisch artefact. Het museum is gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis van Cornouaille, een imposant gebouw dat de tand des tijds heeft doorstaan en eeuwen van geschiedenis heeft meegemaakt. Het oudste deel van het gebouw is de Rohan-toren, gebouwd in 1507 voor bisschop Claude de Rohan. Deze toren in renaissancestijl heeft een opmerkelijke wenteltrap die eindigt in een prachtig houten plafond dat is uitgehouwen om op een palmboom te lijken. De ingewikkelde eikenhoutsnijwerken op het plafond bevatten grillige voorstellingen van gebladerte, zowel echte als denkbeeldige dieren, en mysterieuze menselijke figuren.

De kamers van het museum werden grondig gerestaureerd tussen 1990 en 2001 en zijn thematisch en chronologisch georganiseerd in vier hoofddelen: archeologie en oude kunsten (van de prehistorie tot de 18e eeuw), kostuums en hun artistieke weergaven (19e-20e eeuw), houtsnijwerk en meubels (15e-20e eeuw), en Quimper-keramiek (18e-20e eeuw). De gebouwen zelf zijn beschermd als historische monumenten, waarbij de Rohan-toren in 1921 werd geclassificeerd en de gevels, het dak en de kamers op de eerste verdieping in 1983 werden vermeld.

De Collecties

De permanente collectie van het museum biedt een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en artistieke prestaties van de regio. De reis begint met een verkenning van de prehistorie en protohistorie, met belangrijke stukken zoals de gouden torc uit Irvillac (Bronstijd) en de gouden halsketting uit Tréglonou (IJzertijd), die behoren tot de mooiste voorbeelden van protohistorisch goudsmeedwerk die in Frankrijk zijn gevonden. Het volgende deel, gecentreerd rond de monumentale vloer van het badhuis van een Gallo-Romeinse villa, gaat in op de levensstijl van de Osismii, een Gallische stam wiens grondgebied ruwweg overeenkomt met het huidige Finistère. Hier kunnen bezoekers zich vergapen aan monumentale sculpturen, huishoudelijke en religieuze artefacten, Gallische en Gallo-Romeinse keramiek, persoonlijke verzorgingsitems en oude munten.

De begane grond gaat verder met tentoonstellingen over middeleeuwse, renaissance- en klassieke kunsten. Hoogtepunten zijn onder andere romaanse kapitelen uit de 12e eeuw, de grafsteen van Grallon de Kervastar (14e eeuw) en een 16e-eeuws mausoleum van de ridder Troïlus de Mondragon. Twee grote glas-in-loodramen uit de 16e eeuw tonen de dubbele invloeden van Italiaanse en Duitse kunst op Bretons glas-in-lood tijdens de renaissance. Bovendien toont een vitrine de 14e-eeuwse monetaire schat van Saint-Pol-de-Léon, compleet met de aardewerken spaarvarkens waarin deze werd gevonden.

Kostuums en Kunst

Op de tweede verdieping verschuift de focus van het museum naar de traditionele kostuums van Finistère uit de 19e en 20e eeuw. Dertig mannequins tonen een verscheidenheid aan regionale kleding, waaronder die uit Pays Bigouden, Quimper, Fouesnant en Douarnenez, versierd met ingewikkeld borduurwerk, kant en sieraden. Dit deel bevat ook werken van beeldhouwers en schilders die de kostuums en tradities van de regio documenteerden, zoals René Quillivic, Armel-Beaufils en François Caujan.

Twee extra kamers, waaronder een in de Rohan-toren versierd met 18e-eeuwse fresco's, tonen de evolutie van Bretons meubilair en houtsnijwerk van de 15e tot de 20e eeuw. Bezoekers kunnen middeleeuwse huisgevels, renaissancetafels, huwelijkskisten, linnenkasten en modern Bretons meubilair ontworpen door kunstenaars zoals Jeanne Malivel en René-Yves Creston zien.

Quimper Keramiek

De derde verdieping is gewijd aan Quimper-keramiek en toont een collectie die begon in het midden van de 19e eeuw en nog steeds groeit. De tentoonstellingen omvatten luxueus faience uit de 18e eeuw, populaire aardewerk van de 18e tot de 20e eeuw en artistieke keramiek uit het interbellum van kunstenaars zoals Mathurin Méheut en René Quillivic. De collectie bevat ook moderne stukken uit de Keraluc-werkplaats en hedendaagse werken van kunstenaars zoals Guy Trévoux en Michel Costiou.

Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen, voornamelijk gericht op Bretons kunst en weergaven van het landschap en de mensen van de regio door verschillende kunstenaars van 1850 tot 1950.

Het Musée départemental breton is niet zomaar een museum; het is een levendig bewijs van het rijke culturele weefsel van Bretagne. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een kunstliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, een bezoek aan dit museum belooft een diep verrijkende ervaring te zijn, die inzicht biedt in het unieke erfgoed van de regio Finistère.

Andere bezienswaardigheden in Quimper

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen