TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets

Fort National

Fort National Saint-Malo

Fort National

Fort National, trots gelegen op een getijdeneiland op slechts enkele honderden meters van de ommuurde stad Saint-Malo in Frankrijk, getuigt van de rijke militaire geschiedenis en architectonische bekwaamheid van de 17e eeuw. Ontworpen door de beroemde militaire ingenieur Vauban, heeft dit fort de tand des tijds doorstaan en getuige geweest van eeuwen van conflicten, veranderingen en restauraties. Vandaag de dag biedt het bezoekers een fascinerende reis door de geschiedenis, tegen de prachtige achtergrond van de Atlantische Oceaan.

De Oorsprong en Bouw van Fort National

Het verhaal van Fort National begint op de rots l'Îlette, een plek die ooit een baken herbergde dat dienst deed als vuurtoren en een plaats voor openbare executies voor de heerlijkheid van Saint-Malo. Voordat het fort werd gebouwd, stond er waarschijnlijk een batterij, zoals gesuggereerd door een model in het historische museum van Saint-Malo. De overgang van een baken naar een indrukwekkende vesting vond plaats in 1689 toen koning Lodewijk XIV de bouw van het fort beval en de taak toevertrouwde aan Siméon Garangeau, die Vaubans plannen nauwgezet volgde.

Het fort, oorspronkelijk Fort Royal genoemd, was een rechthoekige structuur gebouwd van stevig graniet, met twee halve bastions aan de zuidkant om de poort te beschermen. Toegang werd verleend via een ophaalbrug over een droge gracht. Binnenin bood een lang gebouw onderdak aan officieren en troepen, evenals ruimtes voor uitrusting. De strategische ligging en het robuuste ontwerp maakten het een cruciaal onderdeel van een verdedigingsketen die zich uitstrekte van Fort-la-Latte tot Pointe de la Varde.

De Anglo-Nederlandse Aanval en de Verdediging van het Fort

In november 1693 werd het fort voor het eerst serieus op de proef gesteld toen een vloot van 30 Engelse en Nederlandse schepen bij Cap Fréhel verscheen. De vloot had als doel de verdediging van Saint-Malo te verzwakken door nabijgelegen vestingen aan te vallen, waaronder Fort-la-Latte en het eiland Ébihens. Hoewel ze Fort de la Conchée en het eiland Cézembre veroverden, mislukte hun poging om de verdediging van Saint-Malo te doorbreken, omdat het schip vol buskruit aan de grond liep.

In die tijd was Fort National bewapend met 14 kanonnen op maritieme affuiten en drie mortieren, hoewel sommige verslagen suggereren dat het oorspronkelijk 23 kanonnen had en de mortieren in 1704 werden toegevoegd. Het fort had ook een ondergrondse cisterne met een capaciteit van 50.000 liter, gevoed door goten en toegankelijk via een luik en een put. Munitie werd opgeslagen in een ondergrondse bomvrije opslagruimte met een gewelfd plafond, wat de paraatheid en veerkracht van het garnizoen tegen aanvallen verzekerde.

Latere Ontwikkelingen en Historische Betekenis

In 1848 onderging het fort aanzienlijke verbeteringen, waaronder de toevoeging van een muur met schietgaten voor handvuurwapens die driekwart van het fort omringde. Deze muur bood extra bescherming tegen infanterieaanvallen, vooral van troepen die op de omliggende rotsen landden. Ook werd er een klein bastion toegevoegd voor de poort, waardoor het totale oppervlak van het fort ongeveer 4.000 vierkante meter werd.

Erkend als een historisch gebouw in 1906, veranderde het eigendom van Fort National in 1927 toen het werd verkocht aan een particuliere koper. Ondanks deze verandering bleef de historische betekenis van het fort intact en bleef het een symbool van het rijke erfgoed van Saint-Malo.

De Tweede Wereldoorlog en de Rol van het Fort

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Fort National onder Duitse controle als onderdeel van Hitlers Atlantikwall-project. In augustus 1944, toen de geallieerden oprukten, werd het fort een plaats van intense conflicten. Op 6 augustus bombardeerden de geallieerden Saint-Malo, dat nog steeds onder Duitse bezetting stond. De volgende dag sloot de Duitse commandant 380 mannen uit Saint-Malo op in het fort als gijzelaars. Geallieerd artillerievuur doodde 18 gevangenen in de nacht van 9 op 10 augustus en de voedselvoorraden raakten op tegen 11 augustus.

Op 13 augustus voegden zich 150 oudere mannen en vrouwen bij de bestaande gevangenen. Die avond lieten de Duitsers echter alle gevangenen vertrekken tijdens een uur durende wapenstilstand. De Amerikaanse 83ste Infanteriedivisie speelde een cruciale rol bij de bevrijding van Saint-Malo en Fort National op 16 augustus, hoewel niet zonder schade door het artillerievuur. Het fort werd later gerestaureerd volgens de oorspronkelijke plannen van Vauban, waarbij de historische integriteit behouden bleef.

Fort National Vandaag Bezoeken

Tegenwoordig staat Fort National als een monument voor de militaire geschiedenis en veerkracht van Frankrijk. Bezoekers kunnen het fort verkennen van 1 juni tot 30 september en op geselecteerde andere dagen, alleen toegankelijk bij laag water wanneer de Franse vlag wappert. De website van het fort geeft dagelijkse openingstijden, zodat bezoekers hun bezoek dienovereenkomstig kunnen plannen.

Een bezoek aan Fort National biedt een unieke blik in het verleden, waar de echo's van de geschiedenis weerklinken binnen de granieten muren. Van de oorsprong als baken en executieplaats tot de rol in de verdediging van Saint-Malo en het doorstaan van de beproevingen van de Tweede Wereldoorlog, Fort National is een boeiende bestemming voor zowel geschiedenisliefhebbers als casual toeristen. De strategische ligging, architectonische pracht en rijke geschiedenis maken het een onmisbare attractie voor iedereen die de prachtige ommuurde stad Saint-Malo bezoekt.

Andere bezienswaardigheden in Saint-Malo

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
3.734
in meer dan 3.734 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen