In het pittoreske stadje Schmalkalden, gelegen in het hart van Thüringen, Duitsland, staat de Stadtkirche St. Georg als een getuigenis van de rijke geschiedenis en architectonische pracht van de stad. Deze laatgotische hallenkerk, gebouwd tussen 1413/14 en 1509, is niet alleen een plaats van aanbidding, maar ook een baken van historische betekenis en artistieke schoonheid.
De oorsprong van de Stadtkirche St. Georg ligt diep in de middeleeuwen. Voordat de huidige structuur werd gebouwd, stond er een romaanse voorganger, bekend als de Marienkirche, op dezelfde plek. Het onderste deel van deze eerdere kerk is bewaard gebleven als de zuidwestelijke toren van St. Georg. De vensterarcades van deze toren dateren uit het einde van de 12e eeuw en bieden een inkijkje in de bouwstijlen van die tijd. Vanwege structurele problemen werd de toren in 1434 gedeeltelijk ontmanteld tot aan de tweede verdieping.
De bouw van de huidige kerk begon in 1413/14 en omvatte de oude romaanse kerk. Tegenwoordig kunnen bezoekers nog steeds de overgang tussen de oude en nieuwe structuren waarnemen door een zichtbare naad en de romaanse ronde bogen van de vensters op de hoogste van de drie torens. Dit imposante gebouw werd in 1500 ingewijd door de bisschop van Würzburg, een feit dat wordt herdacht door de inscriptie Anno domini MCCCCC completum est praesens opus (In het jaar des Heren 1500 werd dit werk voltooid) in het koor.
In 1537 speelde de kerk een belangrijke rol in de Reformatie toen Maarten Luther binnen haar muren predikte voor de Schmalkaldische Liga. De gedeeltelijk ontmantelde zuidwestelijke toren werd vanaf 1570 herbouwd, bereikte een hoogte van ongeveer 50 meter en herbergde een torenwachterswoning van 1571 tot 1935. De nieuw gebouwde noordwestelijke toren was architectonisch onderscheidend, en vandaag de dag zijn de twee verschillende torens iconische symbolen van de kerk.
De Stadtkirche St. Georg is een driebeukige, breed geproportioneerde laatgotische hallenkerk, met een scala aan ingewikkelde en soms virtuoze gewelfvormen. Deze gewelven bevatten uitgebreide traceringen. De diensten die uit de pilaren steken rusten op verschillend ontworpen consoles versierd met hoofdmotieven. Het koor, met zijn netgewelven, sluit naadloos aan op de triomfboog en eindigt in een achthoekige apsis naar het oosten. Aan de noordzijde van het koor is de sacristie bevestigd, met daarboven een paramentenkamer en bibliotheek.
De zijde van de kerk die uitkijkt op het marktplein is rijker versierd dan de zijde die daarvan afkeert. Het koor is bijzonder rijk aan traceringen en spitsboogvensters met ingewikkelde traceringen. Een opvallend kenmerk is de architectonische sculptuur op een steunbeer van het koor, die een portretachtig hoofd in een raam met luiken afbeeldt. Een spitsboogportaal met traceringen siert de zuidzijde.
Veel van het middeleeuwse meubilair van de kerk werd na de Reformatie verwijderd, vooral tijdens de Schmalkaldische Beeldenstorm in december 1608, geleid door landgraaf Moritz van Hessen-Kassel. Kruisbeelden, sculpturen en epitafen werden verwijderd, en muur- en galerijschilderingen werden witgekalkt. De schilderingen op de galerijpanelen uit 1503 werden rond 1900 herontdekt in de barokke galerijfronten.
Het altaar bestaat uitsluitend uit de gemetselde mensa. Het laatgotische doopvont, oorspronkelijk gelegen in het westelijke deel van de kerk nabij de klokkentoren, werd in 1560 naar het koor verplaatst. De preekstoel werd voltooid in 1669 en een kroonluchter werd vervaardigd in 1642. De glas-in-loodramen die het interieur tot een samenhangende visuele ervaring maken, werden gemaakt door Charles Crodel. Het glas-in-lood in de orgelgalerij speelt met motieven uit het Hooglied, en bereikt een kwaliteit die doet denken aan Crodels vroege kleurenhoutsneden gemaakt in Jena.
De aanwezigheid van Maarten Luther wordt herdacht in de zogenaamde Lutherstube, de voormalige paramentenkamer boven de sacristie. Hier verbleef de kerkhervormer voor de diensten. De Lutherstube bevat een kruisigingsschilderij uit de eerste helft van de 15e eeuw, een drieluikaltaar en een zittende Man van Smarten (Christus in Ellende) uit circa 1500.
Het eerste kleine orgel werd gebouwd door Christian Busse in 1606/07. Het huidige orgel, gemaakt door de firma A. Schuster & Sohn in 1961, heeft 39 registers met ongeveer 2.800 pijpen verdeeld over drie manualen en een pedaal. Het front werd ontworpen door Fritz Leweke. In 2023 werd het instrument gerenoveerd door Mitteldeutscher Orgelbau A. Voigt, opnieuw gestemd naar Neidhardts Kleine Stadt ongelijkmatige temperament, en geüpgraded naar een bussysteem met een setter systeem bij een nieuw console.
De Stadtkirche St. Georg herbergt vijf klokken uit de 19e eeuw, waarvan de grootste, bekend als de Große Oster, een van de grootste in Thüringen is. Daarnaast bevat de dakruiter op het koor twee slagklokken die de uren en kwartieren luiden.
Samenvattend is de Stadtkirche St. Georg in Schmalkalden niet alleen een kerk, maar ook een historisch en architectonisch juweel dat het verhaal van eeuwen vertelt. Haar muren weerklinken de stemmen van hervormers, haar structuren tonen het vakmanschap van vervlogen tijden, en haar aanwezigheid blijft een baken van culturele en spirituele betekenis. Een bezoek aan deze prachtige kerk is een reis door de tijd, die een blik biedt op het rijke erfgoed van Schmalkalden.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.
Koop cadeaubonnen